Perhe-elämä

Ulkosuomalaisella isän- ja äitienpäivät ovat kahdesti vuodessa: Meillä on tänään isänpäivä.

Tiesitkö, että niin isän- tai äitienpäivää ei kansainvälisesti juhlita samoina päivinä?

Kun Suomessa äitienpäivää vietetään toukokuussa, Britanniassa äitienpäivä on vietetty jo maaliskuussa. Suomessa isänpäivää vietetään marraskuussa, kun taas täällä sitä vietetään kesäkuussa. Tarkemmin ottaen tänään, sunnuntaina.

Tämä tietenkin aiheuttaa tietynlaisia ongelmia ulkomailla asuvalle suomalaiselle.

Milloin viettää isänpäivää? Saanko viettää äitienpäivää kahdesti vuodessa?

Aivan ulkosuomalaisuuteni alkutaipaleella mietin tätä dilemmaa enemmänkin; julkaisin myös postauksen aiheesta täällä. Silloin kävin postauksen tiimoilta äärimmäisen mielenkiintoista keskustelua muiden ulkosuomalaisten kanssa erilaisista tavoista viettää näitä merkkipäiviä sekä sitä, että milloin.

Tiesitkö, että Suomen ulkopuolella harvemmin lapsenlapset muistavat isovanhempiaan isänpäivänä tai äitienpäivänä? Aikuiset lapset muistavat vanhempiaan, eivät heidän jälkikasvunsa.

Mites meidän juhlaperinteet?

Meillä ei ole ehtinyt muodostua mitään vakioperinteitä. Muistamme merkkipäivänä toista vanhempaa aina vähintään korteilla, ja minä saan usein kukkia äitienpäivänä ja silloin tällöin jopa aamiaisen sänkyyn.

Olemme lähes huomaamatta valuneet noudattamaan monen muunkin ulkomailla asuvan suomalaisen kaavaa merkkipäivien viettoon. Minun äitiyttäni ja grandma’ta juhlistetaan maaliskuussa brittien äitienpäivänä, minun äitiäni eli mummoa taas toukokuussa. Danin isyyttä juhlistetaan näin kesäkuussa ja ukkia eli isääni marraskuussa.

Tänä vuonna isänpäivälahjaksi Dan sai jalkapallon, jota potkia tytärtensä kanssa meidän omalla pihalla. Ruby kirjoitti hänelle myös kortin. Koko perheen voimin käymme myös tekemässä jotain kivaa isänpäivän kunniaksi.

Aikaisempia aiheeseen liittyviä postauksia

Tagged , , ,

Leave a Reply