Perhe-elämä

Miten taaperolta testataan kuulo?

Ensimmäinen läheterallin tuloksista on nyt saapunut ja toteutunut – Annan kanssa on käyty kuulostestissä. Neuvolan kehitysseurannassahan heräsi huoli Annan vähäisestä puhumisesta, mikä käynnisti tuon edellämainitun läheterallin.

Kuuron Elsan takia olen nähnyt muutamankin erilaisen kuulotestin. Minua kovasti kiinnostikin nähdä, miten he vilkkaan – ja liikkumiskykyisen! –  taaperon kuulon testaisivat; he eivät varmasti voisi tehdä samanlaista testiä kuin vauvalle, missä korvanappien kautta työnnetään ääntä korvaan ja tsekataan, reagoiko aivot.

Lue lisääElsan kuulostestien tulokset – selitys myös siitä, miten testi tehtiin

Annan kanssa saavuimme huoneeseen, jossa oli vastakkaisilla seinillä mustat leveät laatikot. Laatikoiden keskellä oli pöytä, pöydällä lelulaatikko. Minut ja hieman uutta tilannetta ujosteleva Anna ohjattiin istumaan pöydän ääreen.

Taustojen höpöttelyn jälkeen Anna pääsi tositoimiin. Toinen testaajista oli tietokoneella ohjaamassa testitilannetta, kun toinen istui Annaa vastapäätä pöydän ääressä tyttöä leikittäen. Ensin Anna ehdollistettiin siihen, että kuullessaan testiäänen toisessa mustassa laatikossa syttyisi valo ja paljastaisi liikkuvan nuken. Ensin nämä kaksi tapahtuivat samaan aikaan, ja muutaman kerran jälkeen soi ensin vain testiääni. Annan kääntyessä katsomaan äänen suuntaan hänet palkittiin sillä syttyvällä valolla ja liikkuvalla nukella. Anna innostuikin nähdessään nallekarhun soittamassa rumpuja. Kuin myös lehmän, jolla oli värikäs käsilaukku.

Minun kuului istua taustalla hiljaa ja liikkumatta, etten vain vaikuttaisi testitulokseen.

Anna leikki nätisti testaajan kanssa: hän järjesteli leluja ja keskittyi pinomaan leluja toistensa päälle. Hän oppi hyvin nopeasti soitetun äänen tarkoittavan, että pian syttyisi valo laatikossa. Minuutit kuluivat, ja kohta he laittoivat Annan päähän kuulokkeilta näyttävän viritelmän, enkä minä enää itse kuullut testiääniä. Annan pää kuitenkin kääntyi nopeammin mustan laatikon suuntaan, joten hän selkeästi kuuli paremmin kuulokkeiden kanssa.

Testin jälkeen siirryttiin toiselle puolelle huonetta. Siellä testaajat testasivat, onko Annalla painetta korvissa ja katsoivat muutenkin korvakäytävään. Anna yritti piilottaa korvansa – hänhän kutisee niin herkästi! Mutta minun sylissäni hän antoi nätisti testaajan katsoa korvansa.

Sitten tuli tulosten aika:

Lapseltani oli testattu puheäänen äänitaajuuksia eri volyymeilla. Kuulotesti osoitti, että kyllä, lapseni kuulee, mutta jollain yhdellä taajuudella hänella oli vaikeuksia. Painetesti tämän lisäksi osoitti, että Annalla oli nestettä tärykalvon takana välikorvassa.

Lapsellani oli siis hyvin lieviä kuulovaikeuksia mahdollisen liimakorvan takia. Nestettä ei kuitenkaan ollut paljon, sillä se aiheutti vain hyvin minismaalista haittaa kuulolle. Esimerkiksi korvan putkituksia tai lääkekuuria ei tässä vaiheessa ja tämän testituloksen perusteella ole tarvis tehdä.

Annalla saattoi olla nestettä välikorvassa ihan sen takia, että muutama päivä sitten hänellä oli räkäinen nokka. Tai jostain muusta syystä.

Tällä hetkellä suunnitelma on, että kuulotesti uusitaan 3 kuukauden päästä. Jos kuulo on huonontunut tai nestettä välikorvassa on vieläkin, toimenpiteitä ruvetaan harkitsemaan.

Olenko minä huolestunut?

En. Lapseni kuulee. Hän oppii koko ajan uusia sanoja – niinkuin eilisessä postauksessa jo kerroin. Postauksen kuvat otin perjantaina joenrannalla, ja siellä hän oppi yhdistelemään itse sanoja. Hän sanoi: “Hi pretty dog” ja vastasi “yes please”, kun kysyin halusiko hän lisää voileipää.

Lisäksi liimakorva ei aiheuta pysyvää kuulovauriota. Joten päivä kerrallaan menemme nyt vain eteenpäin!

Aiheeseen liittyviä aikaisempia postauksia

Tagged , , , , , ,

5 thoughts on “Miten taaperolta testataan kuulo?

  1. Kiva kuulla, kuinka kuuloa testataan noin pieneltä lapselta. Hauska systeemi, että tulee kiva kuva kun katsoo äänilähdettä päin. Ihanan reipas Anna!
    Mulle on kerrottu, että multa on testattu lapsena (yli 20v sitten, heh) siten, että aina kun kuulin kaiuttimista/kuulokkeista jonkun äänen niin laitoin lelupalikan johonkin tiettyyn laatikkoon, se oli merkkinä, että kuulin.

    1. Aika jännä tapa testata tuokin! Minä muistan jotain vastaavia testejä kouluajalta, että piti painaa nappia jos kuuli äänen.. Mutta näin pieneltä moinen olisi ollut vähän liikaa vaadittu 😀

    1. Joo, me saatiin mun esikoisen kanssa vaikean kuulonaleneman diagnoosi aikanaan, silloin opeteltiin viittomakieltä (jäi kesken) ja nyt hänellä on sisäkorvaistutteet. Facebookista löytyy tukiryhmiä, jos kiinnostaa <3

Leave a Reply