Yleinen

Ja sitten kylään tuli rokko. Enterorokko.

Ensin hän vain oli vaisumpi. Halusi olla ihan vieressä. Hän suorastaan hätääntyi, jos yritin lähteä vessaan tai minnekään muualle. Hän väsähti, nukahti syliin. Illallisaikaan ei ruoka maistunut.

Hälytyskellot kilkattelivat koko ajan lujempaa.

Seuraavana päivänä hänen ihonsa oli tulikuuma. Hän ei halunnut tehdä mitään muuta kuin pysyä ihan kiinni äidissä. Isä ei kelvannut – eikä isosiskokaan, mikä Rubya harmitti. Anna ei syönyt aamupalaa, ei lounasta, pyöritteli vain päätään ja sanoi ensimmäistä kertaa “Ei,”. Hän joi kuitenkin hyvin. Lopulta keksin tarjota jogurttia. Se maistui.

Iltaan mennessä se ensimmäinen rakkula oli ilmestynyt. Kohta sillä oli rykelmä kavereita.

Yönsä kuumeinen lapsi nukkui puolialasti, aivan äidissä kiinni.

Aamulla rakkuloita löytyi jaloista ja käsistäkin. Yksi löytyi kyynerpäästä, kun oikein etsin ja pyörittelin lasta.

Toisin sanoen lapsemme oli jostain onnistunut saamaan itselleen enterorokon eli englanniksi hand foot & mouth disease. Helposti muihin tarttuva, yleinen lastentauti.

Enterorokko on viruksen aiheuttama tauti, joka paranee itsestään yleensä viikossa. Lääkekuuria enteroon ei ole, eikä antibiootitkaan enteroon vaikuta.

Peruttiin kaikki siltä päivältä. Ilmoitin taudista Annan päiväkotiin ja Elsan yöhoitajille. Päiväkodista tulikin vastaus, että siellä muutamalla lapsella oli ollut enteroa jo viime viikolla.

Kuumetta Annalla oli tiistaihin asti.

Päivä päivältä Anna alkoi virkistyä ja ruoka maittaa. Suun ympärys näytti pitkään kipeältä, mutta tyttö on jaksanut leikkiä ja kikatella, hyppiä ja pomppia jo normaaliin tahtiin.

Vielä tänä viikonloppuna näppylöitä on käsissä, jaloissa ja leuassa, mutta ne eivät näytä enää menoa haittaavan. Ruokakin maistuu taas!

Onko teillä sairastettu enterorokko?

Tagged ,

4 thoughts on “Ja sitten kylään tuli rokko. Enterorokko.

 1. Meillä poika 8v sairasti enteron vuosi sitten. Oli tosi kipeä ja suussa olevat rakot tekivät juomisestakin kivuliasta. Rakkoja oli myös käsissä ja jalkapohjissa.Viikon oli pois koulusta, ei tarttunut meillä muihin perheenjäseniin.
  Oli ikävä tauti, toivottavasti ei tule toisten.

  1. Me tarkkailtiin koko ajan suuta, koska pelättiin että sinne tulis kans noita rkakuloita niinkuin teilläkin oli! Mutta ei – “vain” suun ympärille, jalkapohjiin ja käsiin. Jalkapohjien ja käsien rakkulat eivät vaikuttaneet onneksi kivuliailta.. Eli taidettiin päästä vähällä!

   Onneksi ei tarttunut teillä muihin ja pidetään peukkuja, ettei tule teillekään sitä enää!!

 2. Meilläkin käväisi enterorokko silloin kun tyttö taisi olla 3v. Alkoi juuri kuumeella, joka kesti kolme päivää, ja sitten tuli rakkuloita käsiin ja jalkoihin. Tytöllä taisi olla myös suussa. Jopa jätski maistui surkeasti. Eikä se jäänyt siihen. Koko perhe sen sairasti, kaikilla 3 päivää kuumetta ja rakkulat. Miehellä tuli koko naama täyteen, ja jaloissa oli paljon. Itsellä varpaissa oli paljon ja sormissa vielä enemmän. Läheskään kaikki rakkulat ei olleet edes mitään rakkuloita, vaan ihan pieniä, kovia, punaisia pisteitä vain, mutta voi että ne teki kävelystä inhottavaa. Tuntui samanlaiselta pistelyltä kuin silloin kun veri alkaa kiertää puutuneessa jalassa
  Eikä siinäkään vielä kaikki! Kuukausi pari sen jälkeen alkoi tytöltä ja mieheltä tipahtaa kynnet! Lähtivät sellaisena liuskeena, jonka alla oli tervettä kynttä. Tyttö oli aivan hysteerinen niistä irtokynsistä, eikä antanut leikata sitä irtoavaa osaa pois, joten pidettiin pitkä tovi laastareita sormien ympärillä, että irtokynnet pysyi paikallaan. Vietiin päiväkotiinkin pussillinen ohuita laastarisuikaleita, että saivat vaihtaa kastuneiden tilalle. Ei tosiaan suostunut muuten käyttämään käsiään ollenkaan. Sitten kun terve kynsi oli kasvanut riittävästi ja liuska heilui paljon, niin saatiin leikattua ne irti ja päästiin laastareista eroon.
  Hauskintahan on, että niitä on toooodella monta eri virusmuotoa, että ei tullut suojaa kuin tuota yhtä vastaan. Vielä ehditään muitakin kivasti sairastella, varsinkin kun toinenkin lapsi aloittaa syksyllä päikyn.
  Ja täällä ei päiväkodissa kummemmin ilmoiteta, kuin lapulla ilmoitustaululla, koska tauti on tosiaan niin herkästi tarttuva jo ennen oireita, että eipä sitä juuri estää voi. Muistaakseni tartutti vielä viikkoja oireiden jälkeenkin, että paha siinä on eristäytyä.

  1. Voi apua mitä te ootte kokenut! Te ootte saaneet aikamoisen viruspaukun.. Mie luin jostain että aikuisella enteron oireet on pahemmat kuin lapsella .. Vähän kuin vesirokko, aikuisella voi olla jopa tosi vakavat oireet verrattuna siihen miten se esiintyy lapsilla!

   Miuta ihan puistattaa mitä lävitse teidän kynsille ? en ennen sun kommenttia tiennytkään että entero voi vaikuttaa noin! Nyt sitten vahdin Annan sormia ja varpaita ihan eri tavalla…..

   Suurkiitokset kokemuksesi jakamisesta ja toivottavasti teillä ei enää enteroa tulisi kiusaamaan! ❤️

Leave a Reply