Muut

Tosi-tv:n tarjoama älynväläys: Miten puhut itsellesi?

Ruby laittoi Netfliksistä pyörimään sellaisen TV-sarjan kuin “Zumbo’s Just Desserts”. Vaikka minulla olisi ollut paljon tähdellisempääkin tehtävää, huomasin jumineeni sohvalle tuijottamaan televisiota. Kilpailijat kiireessä leipoivat mitä ihmeellisempiä leipomuksia tuomaristolle, ja vähitellen kilpailijamäärä väheni.

Kilpailussa menestyneet erosivat selkeästi häviäjistä

Koko perheen voimin katselimme jakson toisensa perään. Kiinnitin huomiota siihen, miten kilpailijat puhuivat itselleen leipoessaan. Ihastelin Brogenin positiivisuutta – kuinka hän ei antanut pienten kämmähdysten vaikuttaa mielialaansa. Hän ei pienestä stressaantunut.

Toisin kuin moni muu kilpailijansa. Pieni kommellus, ja voi, miten he alkoivat yksi toisensa jälkeen puhumaan ilkeästi itselleen. Ei tästä nyt mitään tule, kaikki menee päin prinkkalaa, en mä saa tätä korjattua... Stressivesissään he vertasivat itseään muihin kilpailijoihin, yrittäen arvailla miten paljon paremmin muilla menee kuin itsellä. Paniikki nousi, käsissä ei enää tavarat kunnolla pysy, ja lopulta tulos onkin se, että kilpailija saikin pakata laukkunsa ja lähteä kotiin. Vain siksi, koska mieli petti.

Pitkäksi aikaa jäin tuota miettimään.

Minä puhun itselleni hyvin usein todella kurjasti.

Pysäyttäisin kenet tahansa, joka puhuisi toiselle ihmiselle niin pahasti kuin miten minä itse itselleni puhun. Minä voisin aina tehdä jotain paremmin, enkä arvosta jo tekemääni. Blogissakin tulee säännöllisesti kausia, jolloin en arvosta tekemistäni, kyseenalaistan jopa koko puuhasteluni merkityksellisyyden. Olen puhunut parissakin postauksessa huijarisyndroomasta (näissä: Masentunut? ja Blogini loppu?), jota selkeästi koen.

Mutta miksi?

Olenkin kiinnittänyt enemmän huomiota siihen, miten ajattelen itsestäni. Huomatessani vähätteleväni itseäni tai muuten itseäni rumasti puhutellessani pysäytän itseni, hengitän syvään ja aloitan alusta. Sanon jotain kaunista itsestäni. Joskus tuntuu, että valehtelen itselleni kauniisti, mutta jo sekin parantaa mielialaa. Kun vain puhun itselleni nätisti.

Sellaista opin leipomisen tositv-kilpailusta.

Oletko sinä oppinut jotain yllättävää tosi-tv:stä?

Sarja näkyy myös Suomen Netfliksissä, jos haluat sitä vilkaista! Mutta varoitan – siihen jää kuin sokerikoukkuun. Sarjan nimi on siis Zumbo’s Just Desserts.

Tagged , , , ,

1 thought on “Tosi-tv:n tarjoama älynväläys: Miten puhut itsellesi?

  1. Sain itse terapeutilta vinkin tutustua aiheeseen nimeltä Itsemyötätunto. Löytyy googlen avulla netistä ja ihan painettuina kirjoinakin. Youtubessa on aiheeseen liittyviä harjoituksia jne.

Leave a Reply