Perhe-elämä

Miten ruokakauppa ottaa lapsiperheet huomioon?

Onhan se hyvä lähteä pienenkin ihmisen kanssa “ihmisten ilmoille” totuttelemaan siihen vilinään, hälinään, värimyrskyyn ja muuhun ärsyketulvaan. Ravintoloiden ja kahviloiden lapsiystävällisyys on monessakin mediassa ja artikkelissa läpikäytyä nyhtökauraa – mutta entäs kaupassa asiointi?

Miten ruokakaupoissa otetaan ne pienimmät asiakkaat huomioon?

Lapsiystävällisyys vaikuttaa kaupan valintaan

Britanniassa ruokakaupoissa riittää valinnanvaraa. Ruokaa myyviä kauppaketjuja ovat muun muassa Sainsbury’s, Waitrose, Mark & Spencers, Aldi, Asda, Lidl, Tesco, Co-operative Food ja Iceland. En ole ollut kovinkaan uskollinen millekään tietylle kauppaketjulle, vaan vähän tilanteen ja tarpeen mukaan olen seilannut eri kauppojen väliä.

Mennessäni kauppaan perheen pienimmän kanssa yhdessä, menen aina saman ketjun puotiin. Ihan vain siksi, koska Tescossa tulee ostosten tekeminen tapahtumaan kaikkein kivuttomimmin lapsen kanssa.

Miksi?

Kuka tunnustaa aina pakkaavansa pussillisen riisikakkusia tai maissinaksuja kauppareissuille mukaan? Minä ainakin! Jopa niin, että usein käsilaukusta löytyy pussillinen pikkunaposteltavaa, vaikka lapsi olisi kotona.

Tescoon mennessä en tarvitse riisikakkusia tyttärelle kaivella esiin, koska…

“Terveemmät lapset, onnellisempaa shoppailua – Nämä hedelmät ovat lapsille ilmaista syötävää sinun shoppaillessasi. Ole hyvä ja ota hedelmä.”

Ilmaista syötävää lapsille, ilmaisia hedelmiä lapsille! Hymyssä suin olen seurannut Tescossa, kun vanhemmatkin lapset mussuttavat syödä hedelmiä seuratessaan vanhempiaan – miten loistava tapa saada lapset syömään terveellisemmin! Mikä esimerkin voima, kun lapset näkevät toisensa hedelmiä syömässä..

Miten kätevä tapa pitää nämä taaperotkin hiljaisina:

Banaani ja kaksi mandariinia lapsen suuhun – ja äiti sai kerättyä kärrin täyteen ruokaa kotiinviemisiksi. Kuten banaaneja ja mandariineja.

Paljon parempi vaihtoehto kuin se, että kaivaisi makeisia tai niitä muita pussinaposteltavia tylsistyneille pikkuihmisille ostosrauhan säilyttämiseksi.

Tarjoaako Suomessa mikään ruokakauppa ilmaisia hedelmiä lapsille ostosten teon ajaksi?

Jos ei, mikä kauppaketju ottaa tästä ideasta kopin ensimmäisenä?

Tästä on uutisoinut muun muassa The Guardian

Lue myös nämä:

Tagged , , , , , , ,

19 thoughts on “Miten ruokakauppa ottaa lapsiperheet huomioon?

 1. Kyllä esim. joissain Cittareissa on hedelmiä tarjolla, riippuu kauppiaasta. Omasta mielestäni lasta voisi kyllä opettaa ymmärtämään kauppareissun funktion, se ei ole eväsretki…

 2. Heti tuli mieleen, että minne ne hedelmien kuoret ja siemenkodat päätyvät? Onko roskakoreja niitä varten myös, vai jäävätkin vaivihkaa hyllyjen kulmille? Tai päätyvät sinne käsilaukkuun odottamaan kotimatkaa…

  Kasvatuksellisesti ajatellen en myöskään pidä itse ajatuksesta, että kaupassa syötäisiin jotain. minun mielestäni lapsen on tärkeää oppia, että kaupassa olevat tavarat (niin ruuat kuin lelut tai kirjatkin) ovat kaupan omaisuutta, kunnes niistä on maksettu kassalla. Siksi kaupan leluille ei sovi leikkiä eikä kirjoja lueskella. Samoin syöttävät syödään vasta kotona.

  Myös ruokarytmi on mielestäni hyvä opettaa lapsille ihan pienestä pitäen. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala – muina aikoina hampaat saavat levätä rauhassa. Pyrkimyksenäni on käydä kaupassa silloin, kun kaikki ovat valmiiksi hyvin syöneiltä ja virkeitä. En siis myöskään itse kanna kauppaan välipaloja lasten viihdykkeeksi. Onneksi ovat aina viihtyneet ilmankin.

  Aikuisena asiakkaana kieltämättä myös hieman ällöttää ajatus ostoskärryistä, joiden työntöaisa on pienten hedelmätahmaisten sormien tahrima. Mutta ehkä niitä kärryjä siellä kaupassa pestään sitten vähän useammin.

  1. Loistavaa jos kaikki tämä suunnitelmallisuus toimii teillä. Meillä se ei valitettavasti toimi. Usein joudutaan käymään kaupassa silloin, kun tullaan töistä viiden aikaan ja silloin lapset ovat jo nälkäisiä. Pieni hedelmä siihen hetkeen on aika poikaa ja kaikki ovat tyytyväisiä.

   Kasvatuksesta olen sitä mieltä, että jos lapsille nimenomaan kerrotaan mitä hedelmiä saa ottaa ja mitä ei, niin kyllä he idean tajuavat. Ei meidän lapset ole koskaan menneet hakemaan mitään muita hedelmiä tai muuta syötävää kaupasta kuin ne mitkä ovat siihen tarkoitettuja tietyllä paikalla ja kyltein varustettuja. En siis ole nähnyt mitään ongelmaa vain positiivista. Ja viimeistään kassalta voi kysyä roskakoria, joS sellaista ei ostosreissun aikana eteen tullut.

   1. Veikkaanpa, että kaupoissa menee valtavasti hävikkiin juurikin hedelmiä, koska niitä ei aina ehdi menemään samalla mitalla kuin mitä tulee ja hedelmät kypsyvät/pilaantuvat eri aikoja, joten tällainen tapahan vähentää sitä hävikkiä edes vähäsen. Eikö hävikin väheneminen edes ihan vähäsen ole vain hyvä asia? Vaikkei se nyt täydellistä kauppaetikettiä noudatakaan tai kyllähän se noudattaa sitten, kun tällaisesta tietynlaisesta mallista tulee osa uusia käytänteitä, niin minusta ainakin idea on loistava. Ja ottaen huomioon, kuinka vähän niin Briteissä kuin Suomessakin loppujen lopuksi kulutetaan hedelmiä ja vihanneksia, niin aivan mahtavaa jos tällaista terveellisempää tapaa saadaan juurrutettua tällä tavalla sitten jo pienestä asti edes jollain tavalla. Kyllä ne terveelliset elämäntavat ja hävikin väheneminen ainakin minusta menevät tuollaisen vanhenevan kaupassa käynti mallin ja säntillisen ruokarytmin ohi. Yksi hedelmä siellä täällä kuitenkaan kenenkään ruokailu tottumuksia horjuta täysin ja hedelmät kuitenkin ovat terveellisiä.

  2. Voi ei! Oletpas täydellinen ja varmasti elät täydellisessä maailmassa. Me taas tavikset kannatetaan tätä ideaa 😉

 3. Jyväskylässä ainakin Prismassa ja Citymarketissa on erillinen punottu banaanikori ja lappu, jossa lukee, että “lapsille pientä välipalaa”. En muista sanatarkkaan mitä lukee mutta idea on kutakuinkin tuo 🙂 Ihana idea tämä!

 4. Hei!
  Ruotsissa tämä on hyvin yleistä kaupoissa. Jopa meidän lähikauppa (kuin Siwat Suomessa) tarjoaa lapsille hedelmän, kun vanhemmat käyvät ostoksilla. Täällä on joissain isommissa ketjuissa, jopa lastenhuone, jonne voi lapsen jättää valvottuun hoitoon, kun itse käyt kaupassa. Ja jossain kaupassa näin, että lapsille oli kuulokkeiden avulla (joita sai lainata) tehty vinkkejä aarteenetsintään kaupassa.
  Täällä on siis aika hyvin huomioitu lapset kaupoissa 🙂

 5. Meilläkin tykätään kovasti Tescosta – koska siellä Juniori saa itse skannata tuotteet ostoskoriin! Teemme ostokset siis self scanina, ja ostosten skannaaminen on suurta hupia Juniorille, ja pitää pienen tyytyväisenä ainakin suurimman osan ajasta. Aiemmin tein ostokset melkein pelkästään kotiinkujetuksella, mutta se on nyt parin viime vuoden aikana jäänyt, alun perin siksi, että kuljetusfirmat eivät uudella asuinalueellamme ikinä löytäneet perille, kun alue ei ollut navigaattorikartoissa. Pitäisikin nyt ehkä palata tuohon, kätevää, kun voi tehdä ostokset kotona illalla, kun lapsi nukkuu. Mukavaa päivää!

 6. Meidän poika oli ja on niin rauhallinen, että viihtyi kaupassakin ostoskärryissä ja myöhemmin kävelemässä ihan ilman mitään syömisiä yms. aktiviteettejä. Varmaan on ihan lapsikohtaista tämäkin tarve “kauppaeväille”.

 7. Täällä meillä, jos kuljen lihatiskin ohi lasten kanssa, niin sieltä useimmiten tarjotaan nakkia lapsille. 🙂

 8. Kuulostaa kivalta tavalta helpottaa kauppareissuja. Vaikka yritän mennä kauppaan aina lapsen ollessa tyytyväinen ja ruokittu, niin joskus on joutunut kaupasta lähtemään välipalatauolle kesken kaiken. Tuollainen hedelmätiski olisi silloin pelastanut. Kannatan kyllä tuollaista ruokakauppaan. Itseäni mietityttää kuitenkin, että laittavatko ihmiset roskat roskiin. Monesti ruokakaupassa näkee maisteluannoskippoja pitkin hyllyjä ja se on ällöä.

 9. Joo no neljän lapsen äitinä liputan kyllä kaupassa olevien hedelmien puolesta. Jotta känkkispäivänäkin voi taata muille kanssaolioille kaupparauhan! Ei meillä silloin mietitä onko juuri 5 ateriaa hampaille hyväksi tai saako seuraava tahmaisen kärryn mahdollisesti. Itsekästä, ehkä! On vaan asioita jotka on hoidettava tilanteesta huolimatta ja nää hedelmät voi pelastaa koko reissun. Törmäsin Citymarketissa hedelmäkoriin, joka oli lapsille tarkoitettu. Samaisessa paikassa oli sohva sekä akvaario ja juurikin tuo roskis mihin kuoret voi jättää. “Lepopaikka” niinsanotusti. Itse syömme kaupan tarjoaman evään tuolla paikalla ja nakkaamme roskat roskiin. Matka jatkuu ja taapero jaksaa loppureissun. Ei kai niitä hedelmiä ole tarkoituskaan ympäri kauppaa syödä ja kärryjä sotkea. Eiköhän se ole vanhemman tehtävä katsoa että homma sujuu ja muut ei asiasta saa häiriintyä eli omat sotkut korjataan jos sellaista tapahtuu. Ihan missä muuallakin. Eiköhän tässäkin asiassa ihan maalaisjärki riitä.

 10. Meillä ei ole koskaan tarvinnut mitään eväitä lapsille kauppaan. Lapset viihtyvät kun heille juttelee, ottaa mukaan ostosten tekoon ja ihan parasta on jos saavat työntää omia pikku kärryjä ja esim punnita hedelmiä. Jos kaupassa on tarjolla maistiaisia niin niitä saatetaan kyllä ottaa 🙂

 11. Hei!

  En ole omien lapsieni kanssa tarvinnut syötävää kaupassa. Aina on normaalisti asioitu ilman syötäviä. Mutta ei mua kyllä haittaa, jos jonkun toisen lapsi syö. Ja idea hedelmistä on tosi kiva, voihan sen syödä sit kotonakin. Mutta terveellinen vaihtoehto se on! 🙂

  Mutta, välillä tuntuu, että yhteiskunta tapoineen suosii “helppoa” kasvatusta. Lapsilta ei enää odoteta asianmukaista käytöstä erilaisissa paikoissa.

  Siis kirkossakin on nykyään lelupussit, että lapset voi leikkiä. Mielestäni kirkossa käynnit ei ole leikkimistä varten. Tai siis leikkiä voi sen jälkeen kotona tms.

  Siis kuitenkin tarkoitin sitä, että lapsille keksitään korvikkeita sille, ettei tarvitse osata käyttäytyä kyseisen paikan edellyttämällä tavalla.

  Anteeksi, ei ole tarkoitus loukata ketään, enkä edes tarkoita tätä henkilökohtaisesti kellekään. Tarkoitin siis, että mielestäni kasvatuksen suunta yleisesti yhteiskunnassa on menossa väärään suuntaan.

 12. Tosi kiva juttu, että näin lapset huomioidaan:) Itse en ole täällä Suomessa törmännyt vastaavaan.Meillä nuorimmainenkin taapero jaksaa aina hyvin kauppareissut.

 13. Ainakin omassa lähi-Prismassani on nykyään lapsille banaaneja tarjolla, mikä on ihan hauska idis, jos sen avulla saadaan känkkäränkkä pysymään kauppareissun ajan pois. Kyllä se lapsi sitten kasvettuaan vähän, oppii ettei kaupassa tarvitse syödä mitään, kun eivät muutkaan tee niin 🙂

 14. Miä oon sen verran vanhakantainen kukkahattutäti, että mielestäni lapsi pitää lähtökohtaisesti kasvattaa jollakin muulla keinoin, kuin pakkaamalla eväät mukaan ruokakauppaan. Juuri kuten tässä on kirjoittu, ruokarytmi on tärkeä juttu ja sitten ajattelen sitä ihan kasvatuksellisesta näkökulmasta; vaimennetaanko lapsi ruoalla? Joo et varmaan näin koko ajan teekään, mutta esim kolmen hedelmän vetäminen kauppareissulla on sekä taaperolle että aikuiselle paljon!
  Minusta lapsiystävällisyys kaupoissa on esimerkiksi leikkipaikkoja, syöttönurkkauksia ja riittävän tilavia ja ilmaisia vessoja.

Leave a Reply