Perhe-elämä

Mitä monivammainen lapsi sai joululahjaksi?

Ei se uutiskynnystä ylitä, jos äiti kertoo olleensa stressaantunut lapsensa joululahjoista.

Stressin määrää kuitenkin nostaa entisestään se, jos lapsi sattuu olemaan vammainen. Mitä lapselle mieluista uutta sitä löytäisi ottaen huomioon kaikki vammojen tuomat rajoitteet?

Elsalla on cp-vamma, mikä tekee hänestä täysin kyvyttömän liikkumaan. Hänellä ei ole paljoa kontrollia jaloissa tai käsissään, eli esineiden pitelyyn ja kosketteluunkin Elsa tarvitsee apua.

Tämän lisäksi hän on kuuro; ilman sisäkorvaistutteitaan hän ei kuule mitään. Hän on myös rekisteröity sokeaksi, sillä hänellä on aivoperäinen näkövamma. Silmälaseilla korjataan likinäköisyyttä, mutta lasienkin kanssa ei ole varmaa, miten paljon hän hahmottaa visuaalista maailmaa. Täältä Näkövammaisten liiton sivuilta löytyy loistava esimerkki siitä, miltä traktori, pallo ja nalle voi näyttää Elsan kaltaiselle lapselle.

Erityislapsemme on luonnollisesti muuta kuin vammansa – hän rakastaa saippuakuplia, ulkoilua, kirjoja, asioiden ja esineiden koskettelua, välkkyviä valoja, akvaarioita, musiikkia – eritoten Frank Sinatra ja Cinematic Orchestra on kovia juttuja – ja TV:n katselua. Hän tykkää katsella luontodokumentteja, Angry Birds-elokuvaa sekä Vaiana – elokuvaa, mutta aivan pisimpään hän on fanittanut Futurama – TV-sarjaa.

Näiden tietojen pohjalta niin hyväntekeväisyysjärjestö kuin minä lähdimme suorittamaan tonttumaisia tehtäviämme…

Mitä Elsa sai joululahjaksi?

Uuden koulurepun, jonka ystävämme Hanlon hankki Elsalle joululahjaksi! Vihreä on Futuramasta tutun avaruusaluksen väri, ja erikseen Hanlon oli ostanut Planet Express-merkin, jonka hän ompeli reppuun. Nyt on Elsalla tarpeeksi iso reppu kokopäiväisenä koululaisena, mahtuu mukaan lääkkeet ja muut tarpeet!
Tämä on yksi minun löydöistäni. Kesken ruokaostosten eksyin leluhyllylle ja tämän nähdessäni innostuin niin että melkein kiljuin riemusta! Vain oppiakseni kassalla, että olin löytänyt kaupan hyllyviidakosta jo poistetun tuotteen, jota ei minulle voitu myydä. Jouduin lähtemään kaupasta ilman tätä tuotetta… Itkut pirautettuani kyselin Twitterissä, että miksi näin… On tuote, jonka asiakas haluaa ostaa, mutta kauppa ei voi hyväksyä maksua tuotteesta ja asiakas joutuu lähtemään liikkeestä ilman haluttua tuotetta. Lopputulos: kaupan johtaja otti tuotteen minulle sivuun, sain hakea sen tyttärelleni joululahjaksi.
Elsa rakastaa tätä kirjaa. Julia’s housen työntekijät olivat lukeneet Elsalle tätä satua jo aikaisemmin, ja Elsa aina kikattaa ihan hysteerisenä hullunkurisille alieneille, jotka varastavat pyykkinaruilta pikkuhousuja. Nyt siihen mukaan sai huopapaloja, joilla rakentaa kirjan tapahtumia ja joita tunnustella ja katsella, kun kirjaa luettaisiin.. Elsa on ihan rakastunut tähän!
Saippuakuplapyssy, tässä vielä pakkauksessaan!
“Valotikkuja” (glow sticks) ja lisää saippuakuplia!
“Mörkyli” eli Gruffalo on yksi Elsan kestosuosikeista sen riimittelevän kerronnan takia. Tässä vielä pehmolelu ja kirja pakkauksessaan.
Nämä hellyyttävät avainperänallet tuntuvat vinkeiltä tunnustellessa, ja jännittäviksi ne tekee Elsalle siksi, koska nallet saa välkyttelemään kirkkaita valoja!
Samasta materiaalista on tehty myös tämä rannekoru, josta Elsan on helppo pidellä itse kiinni.
Me ostettiin pyjamat, joihin ebayn kautta ostettu Zoidberg-siirtotarra pääsi koristeeksi..
Samalla meiningillä saimme lapsellemme hupparin lahjaksi eräältä Elsan yöhoitajalta!
Hupparin selässä on isompi Futurama-tarra.
Erilaisia projektoreita meillä on jo pari. Tämä toiselta yöhoitajalta saatu projektori on uusin lisäys – kun tämän pistää päälle, piirtyy koko huoneeseen liikkuvat kuut ja tähdet! Elsa rakastaa tätä!
Tämä oli isompi investointini yhteiseksi lahjaksi Elsalle ja Annalle. Tämä soittelee musiikkia ja höpöttelee kolmella kielellä. Anna tykkää leikkiä tällä silloin, kun se on näin pöytänä…
Elsalle tämä toimii parhaiten näin. Pöydän jalat irtovat helposti ja näppärästi, ja kun jättää vain yhden jalan pönkittämään tuota pystyyn, niin tästä tulee eräänlainen “ständi” Elsalle! Tämän voi asettaa näin kyljellään makaavan Elsan viereen, tai sitten laittaa pandatuolin pöytätasolle. Elsa rakastaa välkkyviä valoja ja yrittää käsillään osua eri nappuloihin.

Näiden lisäksi Elsa sai vielä lisää täydennystä vaatekaappiinsa kuin esimerkiksi kengät, jotka mahtuvat hänen nilkkoja tukevien dafojen päälle. Niin ja pehmoleluja sekä muovailuvahaa!

Kaiken ahdistumisen ja muun hätäilyn jälkeen on hyvä pysähtyä ja todeta, että hyvin on tullut tämäkin lapsi lahjottua jouluna! Siitä sai kiittää niin itseä kuin ystäviä, sukua ja jopa hyväntekeväisyyttä. Kaikesta tästä olen hyvin kiitollinen.

Yllättikö mikään lahja?

Onko tällaisia tavaralistauksia kiva lukea?

Aiheeseen liittyviä aikaisempia postauksia

Tagged , , , , , , , ,

16 thoughts on “Mitä monivammainen lapsi sai joululahjaksi?

 1. No…me ollaan molemmat kunnon töissä miehen kanssa, mutta ei kyllä ollut varaa ostaa noin paljon lahjoja, kiitos Suomen verotuksen, automaksut ym.ym., joista täytyy joka kk maksaa. Eikä haluttu ottaa lainaa joulua varten. Oli silti ihana joulu, vaikka ei ollut materiaalilla pilattu. Eikä mummit ja ukit pysty auttaa, kun kuolivat tai ovat tosi sairaita, vaikka ollaan vasta 30-40-vuotiaita. Tosin oikeasti ihana kuulla, että löysitte ihania lahjoja pienillenne❤❤❤En ole ole kateellinen, koska itse aina ajattelen, että ei se tavara, vaan se perheen rakkaus ja läsnäolo, sen opin jo tosi pienenä ja toivoisin, että mahdollisimman moni ihminen sen ymmärtäisi. Teillä tosin on eri asia, kun on erityislapsi, niin nuo lahjat tulivat varmasti tarpeeseen??

  1. Hei Ulla, kiitos ajatuksia herättävästä kommentista!
   Meillä oltiin tänä vuonna tosi onnekkaita, kun lahjoja tuli niin suvulta, ystäviltä kuin hyväntekeväisyydestäkin, eli ihan pienin osuus oli meiltä vanhemmilta. Ja minusta oli ihanaa, kun esim. ystävämme Hanlon osti Elsalle ihan tarpeeseen tavaraa, kuten tarvittavat kengät (ei kuvattu) ja ison koulurepun!
   Olen kanssasi ihan samaa mieltä, että tärkeintä on perheen rakkaus ja läsnäolo. Muistan kyllä itsekin lapsuuden jouluista sen, miten jännää ja kivaa oli odottaa joululahjoja ja sitten se riemu, kun ne paketit avattiin ja saaduilla leluilla leikittiin.. Mutta parasta kuitenkin aina oli se, kun vanhemmat olivat kotona ja katseltiin yhdessä televisiosta joulun piirretyt yhdessä. Eli tiedän täsmälleen mitä tarkoitat!

   Mutta tällaisilla listauksilla on myös toisenlainen merkitys – näistä saa vinkkejä ja ideoita siihen, mitä itse voisi omille lapsilleen tai toisten lapsille hankkia lahjaksi! <3

   Kiitos Ulla kommentistasi!

 2. Aivan mielettömän ihanat lahjat olet löytänyt aarteellesi.
  Työskentelen itse autismikirjon asiakkaiden parissa ryhmäkodissa ja vaikka ovat aikuisia niin tästä sai monta hyvää vinkkiä mitä voisin ryhmäkotiin hankkia tulevaisuudessa 🙂
  Onnellista alkanutta vuotta teidän kauniille perheellenne.
  T. Pia

  1. Kiitos Pia! Ja tosi ihana kuulla! Otan myös mielelläni vastaan ideoita siitä, mitkä teillä on toimineet! Kun joskus joku “itsestäänselvä asia” ei itselle vain tule mieleen.. 😀

 3. kyllä on kiva kuulla millaisia lahjoja olette ostaneet. Tuo kirja kuulostaa ihan mahtavalta. Minäkin hihitän mielessäni kuinka mahtava tarina noihin alushousuihin voisikaan sisältyä.
  Hyvää alkanutta vuotta koko teidän perheelle.

  1. wow – kiitos! Se on tosi hauska kirja, kivasti vielä kerrottu ja kuvitettu! 😀 Lopussa vielä muistutetaan tarkistamaan omat alushousut ennenkuin ne aamulla laittaa jalkaan, että eihän siellä vain ole alienia piilossa… XD

 4. Ullalle: Pidät tärkeänä mainita, että olet miehesi kanssa “kunnon töissä”. Mitä sinun mielestäsi vaikeasti vammaisen lapsen hoitaminen on, jos ei kunnon työtä? Ilmeisesti jotenkin vähempiarvoista kuin sinun työsi? Ainakin sillä takuulla tienaa huonommin, kuin sinun Kunnon Työlläsi. Ja jos luit tekstinkin etkä vain katsellut kuvia ennen kuin kommentoit, huomasit varmaan että osa lahjoista tulikin hyväntekeväisyysjärjestöltä.

  1. Minä luin Ullan kommentin kyllä ihan toisella tapaa
   – en itse tulkinnut hänen vähättelevän kenenkään toisen hommia, enkä usko sen kommentin pointti olleenkaan.

   1. Nimetön – sinä onnistuit tässä juuri pureutumaan tähän somemaailman yhteen perusongelmaan, eli sanavivahteet. Kun ei oikein äänenpainot ja muut mustalta valkoisella aina tule ilmi..

  2. Ihana Katja <3 uskon, että Ulla ei tarkoittanut pahaa sanoillaan, mutta silti on ihana että tällaisista sanavalinnoista voidaan keskustella! Kun mitä on "kunnon työt"?
   Onko esim. bloggaaminen "kunnon työtä"? Onko bloggaamisella ja/tai tubettamisella itsensä elättävä "kunnon töissä"?
   Entäs sitten, kun on oman perheenjäsenen omaishoitajana? Onko silloin "kunnon töissä"?

   Milloin on "kunnon töissä"? Riippuuko se tienesteistä, työtunneista, siitä tuleeko työnteon aikana hiki?

   Sori, jatkan mietintöjäsi vielä vähän pidemmälle 😀 <3

 5. Tosi kivoja lahjoja! Ja mielenkiintoista nahda mita tulee vammojen kanssa ajateltua – toki kaikki nama on hauskoja lahjoja samanikaisille lapsille muutenkin oli vammoja tai ei 🙂

  1. Totta! Ja myös nuoremmille – on pitänyt pitää eritoten noista välkkyvistä nalleista hyvä huoli ja projektorista, kun tuota nuorimmaista ne kiinnostavat myös kovin! 😀 <3

 6. Tosi ihania lahjoja joista on varmasti iloa pitkään 🙂 hyvää alkanutta uutta vuotta koko perheelle ja terveisiä Suomesta taas 🙂

Leave a Reply