Muut

Jouluterveiset Helenalta Australiasta!

Meriannen joulukalenterin 20. luukusta löytyy nyt Australiassa asuva Helena perheineen.

Helenan perheeseen kuuluu miehensä Sudin sekä lapset Nicolas (10) ja Nora (7).  Helenan matka ulkosuomalaiseksi perheenäidiksi ei kuitenkaan alkanut Australiasta, vaan Kiinasta. Vuonna 2013 hän saapui Shanghain yliopistoon pirteänä vaihto-opiskelijana, ja siellä yliopiston vilskeessä hän sattui tapaamaan nepalilaisen opiskelijatoverin Sudinin.

Vaihto-opiskeluvuoden jälkeen Helena palasi Suomeen.

Yliopistosta valmistuttuaan Helena muutti Kiinaan tuumien, että “aina sieltä pois pääsee, jos homma – parisuhde – ei toimi”. Suhdehan toimi oikein mainiosti ja seuraavat 10 vuotta vierähtikin Kiinassa. Sinä aikana Helena ja Sudin menivät naimisiin ja saivat kaksi lasta, Nicolaksen ja Noran.

Joulupukki Kiinassa eräässä hotellissa vierailulla.

Lasten myötä Kiinan saasteisuus ja ruokaturvallisuus alkoi huolestuttaa. Muutto pois Kiinasta alkoi pyöriä entistä enemmän perheen mielessä.

Vuonna 2010 perhe vieraili Sudinin veljen luona Melbournessa, ja siitä se ajatus sitten lähti. He aloittivat hakemusprosessin oleskelulupaa varten, ja kolme vuotta myöhemmin perhe aloitti kaiken alusta uudessa maassa.

Sudin on hindu, minkä myötä hän ei ole lapsuuttaan viettänyt perheessä, jossa vietettäisiin joulua. Ensimmäiset joulunsa hän onkin viettänyt Helenan kanssa. Heidän perheessään vietetään juhlia molemmista kulttuureista, ja joulu on yksi niistä. Jouluna tärkeintä on hyvä ruoka ja yhdessä vietetty aika perheen kanssa.

Kiinassa valtaosa ihmisistä ei vietä joulua. Jouluruokaa saikin vain länsimaalaisista supermarketeista. Kaupallinen joulu alkoi kuitenkin pikkuhiljaa hiipiä Kiinaankin, minkä Helenakin huomasi Kiinassa viettämiensä 10 vuoden aikana. Kaupoista alkoi löytyä joulukoristeita, muovikuusia, viiden tähden hotelleista pystyi tilaamaan valmiita jouluaterioita. Shanghaista löytyy myös Ikea, mistä sai pipareita, glögiä ja piparitaikinaa.

Lasten syntymän jälkeen Helenan vanhemmat viettivät useamman joulun Helenan perheen luona Shanghaissa. Joulun vietossa Kiina näkyi eniten juuri ruoassa, sillä kaikkea haluttua suomalaista jouluruokaa siellä ei saanut.

“Shanghain asunnossamme ei ollut edes kunnon uunia, vaan pöydällä oleva grilliuuni. Ei siinä mitään kinkkua olisi paistanut!” Helena pyörittelee päätään. “Shanghaissa oli sentään kylmä joulun aikaan, mikä mielestäni kuuluu jouluun. Australiaan muuttamisen jälkeen onkin ollut hassua, kun joulukuvastossa on myös bikinimainoksia!”

Australiassahan on kesä joulun aikaan. Valtaväestö Australiassa viettää joulua ja se näkyy ja kuuluu kaikkialla.

“Vielä haluan, että pöydässä on mahdollisimman suomalaista jouluruokaa jouluna, mutta on sinne mukaan jo tullut jotain grillattua… ja ruoan nautimme ulkona terassilla,” Helena nauraa, “Kynttilöitä ei tule täällä poltettua eikä jouluvillasukille ole ollut tarvetta.”

Joulupöydästä löytyy aina Helenan äidin tekemiä karjalanpiirakoita, mätiä ja smetanaa, savulohta, joulutorttuja ja keitettyjä perunoita. Riisipuuron syöminen kuuluu myös Helenan perheen jouluperinteisiin.

Suomalaiset jouluperinteet ovatkin olleet Helenan perheessä kunniapaikalla. Kiinassa perhe vietti aina joulun jouluaattona, mutta Australiassa he ovat siirtyneet viettämään sitä valtaväestön kanssa samalle päivälle eli joulupäivälle. Joulupukki ei kuitenkaan tule savupiipusta eikä asu pohjoisnavalla vaan Suomessa. Tästä on lapset muistaneet kertoa myös luokkatovereille!

Perheen kotona soitetaan suomalaisia joululauluja ja koristelut ovat pohjoismaista, eli ei ylikoristelua tai joulusukkia. Helenan perhe tekevät aina piparkakkutalon yhdessä ja leipovat muutenkin pipareita.

“Shanghaissa oli vaan liian kosteaa, joten piparkakkutalosta yleensä katto notkahti ennenkuin talo ehdittiin syömään!” Helena muistelee.

Näihin sanoihin,

Helena, Sudin, Nicolas ja Nora toivottavat kaikille oikein ihanaa joulua ja mukavaa uutta vuotta 2018!


Jouluterveiset Helenalta Australiasta  – postaus on osa Meriannen joulukalenteria, jonka jokaisesta luukusta paljastuu erilainen perhe.

Aikaisemmista luukuista on paljastunut

 1. luukku: sydänlapsi Minka ja äitinsä Sarita
 2. luukku: Rivieralla asuva Tuuli-Maaria ja hänen perheensä 
 3. luukku: Syöpään sairastunut Axu Ähtäristä 
 4. luukku: Itävallassa asuva Ilona 
 5. luukku: Konsta-poika Naantalista 
 6. luukku: Irlannissa asuvat Murphyt
 7. luukku: Toisenlaiset äidit” – Mari ja Väinö
 8. luukku: Unkarissa asuva Sanna ja hänen perheensä
 9. luukku: Janika Kangasalalta
 10. luukku: Ranskassa asuva Oona 
 11. luukku: Keravalainen Aleksi
 12. luukku: Sannan perhe Englannista 
 13. luukku: INCL:ää sairastava Vilja Kaakkois-Suomesta 
 14. luukku: Kahden maan kansalainen Pirre Sveitsistä
 15. luukku: Cp-vammainen Maunu Lahdesta
 16. luukku: Namibiassa asuva Aino-Maaria perheineen
 17. luukku: Aivoinfarkteista vammautunut Anu Kainuusta
 18. luukku: Keniassa asuva Marjo perheineen  
 19. luukku: Autistinen Anton Helsingistä

Viimeisiä viedään! Kenenkähän perheeseen pääsemme tutustumaan huomenna? 
Luukku aukeaa totuttuun tapaan jo kello 7:00 aamulla.

Tagged , , , ,

Leave a Reply