Muut

Jouluterveiset Marjolta Keniasta!

Tänään matkustamme Meriannen joulukalenterin 18. luukun myötä vähän kauemmas maailmalla, nimittäin Marjon perhe asuu Keniassa Nairobin kaupungin kupeessa!

Marjon perheeseen kuuluu kenialainen mies ja heidän yhteiset lapsensa Lili (4) sekä Hilla (2).

Marjo meni kätilöopintojensa kansainvälisen vaihdon kautta Keniaan vuonna 2009. Tuolla reissulla hän tapasi miehensä, jonka kanssa hän meni naimisiin joulukuussa 2012. Ennen häitä Marjo vietti pitkiäkin aikoja Keniassa ja insinöörinä työskentelevä mies vieraili myös Suomessa pyytämässä Marjon kättä.

Nyt Marjo on  aloittamassa kätilön uraansa Keniassa.

Jouluna vietetään aikaa perheen kanssa yhdessä. Jouluaatto ja joulupäivä vietetään kotona. Tapaninpäivän perinteenä on jo Marjon langon vuosittain järjestämät joulujuhlat, jonne Marjon perhe menee. Keniassa joulua vietetään joulupäivänä ja tapanina, eikä jouluaattona kuten Suomessa.

Marjo leipoo piparkakkuja lasten kanssa kuin myös joulutortut, lihapasteijat ja pullat. Aattoyönä lasten nukkuessa Marjo rakentaa miehensä kanssa piparkakkutalon lapsille; viime vuonna lasten ilo oli ylimmillään, sillä vanhemmat olivat rakentaneet Muumitalon!

Leipominen suomalaisittain on Keniassa erilaista, sillä tuttuja leivontatarvikkeita ei löydy samalla tavalla. Ei löydy tuorehiivaa, ei valmiita piparkakku- tai voitaikinoita, ei edes valmista luumuhilloa torttuihin. Marjon onkin pitänyt opetella tekemään kaikki itse.

Muumitalon ohjeet Marjo piirsi tietokoneen näytöltä leivinpaperille. Siitä he saivat palat leikattua ja talon rakennettua.

Lisähaasteita tuo sekin, ettei esimerkiksi voita saa läheskään joka kaupasta. Pipareiden koristeita ei kunnolla löydy edes isoimmista supermarketeista, niitä pitäisi hakea asiakseen erikoisliikkeistä. Marjo ja lapset ovatkin käyttäneet karkkeja koristeluun ja itsetehtyä sokerikuorrutusta he ovat värjänneet elintarvikeväreillä.

Torttuihin luumuhillot Marjo keittää itse kuivatuista luumuista.

“Hieman aikaavievää leipominen täällä on, mutta sitäkin palkitsevampaa!” Marjo hymyilee ja jatkaa: “Lisähaasteita joululeivontaan ja -ruuanlaittoon tuo sähköjen ajoittainen katkeaminen. Yleensä kun ne katkeavat, niin ne ovat koko päivän pois, huoltotöiden tai jonkun vuoksi.”

Marjon perheen joulupöydästä löytyy nyhtöpossua kinkun sijaan, naurislaatikkoa lanttulaatikon sijaan, perunalaatikkoa, rosollia, punajuurilaatikkoa sekä salaatteja. Riisipuuroakin on keitetty, jos Suomesta on puuroriisiä joku Marjon perheelle tuonut!

Joulussa parasta on arjen tohinoista hiljentyminen, yhdessä tekeminen ja koko perheen kanssa yhdessä vietetty aika sekä lasten ilo. Hilla ja Lili eivät tiedä vielä joulupukista juurikaan mitään, joten eivät siten ole osanneet toivoa jouluksi lahjoja. Keniassa joulun merkitys on enemmän kristillinen kuin kaupallinen, eikä pääosassa eikä stressin aiheena olekaan lahjat.

Marjo on kotoisin pohjoisemmasta Suomesta, joten hänelle lumettomaan jouluun tottuminen on ollut todella vaikeaa. Keniassa joulunaika on lähestulkoon kuuminta aikaa, joten sääolosuhteet ovat ihan erilaiset kuin jouluisin Suomessa.

“Olen yrittänyt saada sitä suomalaista jouluntunnelmaa juurikin leipomalla tuttuja leivonnaisia, kuuntelemalla suomalaista jouluradiota, askartelemalla lumihiutaleita lasten ja miehen kanssa leivinpaperista ja soittelemalla Suomeen perheenjäsenille ja ystäville,” Marjo sanoo.

Marjon perhe on viettänyt tähän mennessä jokaisen joulun Keniassa, mutta haaveissa on joulu Suomessa.

Näihin sanoihin,

Marjo perheineen toivottavat oikein tunnelmallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2018!

Jäikö Marjon tarina kiinnostamaan?

Haluaisitko lukea lisää Marjon arjen haasteista Keniassa tai vaikkapa kätilön töistä?

Onneksesi Marjo pitää blogia nimeltä KotiKeniassa


Jouluterveiset Marjolta – postaus on osa Meriannen joulukalenteria, jonka jokaisesta luukusta löytyy erilainen perhe.

Aikaisemmista luukuista on tähän mennessä paljastunut

 1. luukku: sydänlapsi Minka ja äitinsä Sarita
 2. luukku: Rivieralla asuva Tuuli-Maaria ja hänen perheensä 
 3. luukku: Syöpään sairastunut Axu Ähtäristä 
 4. luukku: Itävallassa asuva Ilona 
 5. luukku: Konsta-poika Naantalista 
 6. luukku: Irlannissa asuvat Murphyt
 7. luukku: Toisenlaiset äidit” – Mari ja Väinö
 8. luukku: Unkarissa asuva Sanna ja hänen perheensä
 9. luukku: Janika Kangasalalta
 10. luukku: Ranskassa asuva Oona 
 11. luukku: Keravalainen Aleksi
 12. luukku: Sannan perhe Englannista 
 13. luukku: INCL:ää sairastava Vilja Kaakkois-Suomesta 
 14. luukku:  Kahden maan kansalainen Pirre Sveitsistä
 15. luukku: Cp-vammainen Maunu Lahdesta
 16. luukku: Namibiassa asuva Aino-Maaria perheineen
 17. luukku: Aivoinfarkteista vammautunut Anu Kainuusta

Kenenkähän perheeseen pääsemme tutustumaan taas huomenna kello 07:00? 

Tagged , , ,

1 thought on “Jouluterveiset Marjolta Keniasta!

 1. Ihana tämä joulukalenteri. Ehdottomasti kiinnostaisi kuulla kätilöntyöstä keniassa. Terveisin kätilöopiskelija (joka muuten blogiasi on lukenut vanhan blogin ajoilta asti:) )

Leave a Reply