Muut

Jouluterveiset Aino-Maarialta Namibiasta!

Tänään sukellamme aivan erilaiseen joulumaailmaan Meriannen joulukalenterin myötä, nimittäin 16. luukusta paljastuu Namibiassa asuva Aino-Maaria perheineen.

Aino-Maaria saapui Namibian Swakopmund-nimiseen kaupunkiin opettajaopintoihin liittyvään työharjoitteluun vuonna 2014, mutta eipä arvannut asuvansa vielä kolmen vuoden päästä samassa kaupungissa ja vielä tuoreena äitinä sekä vaimona!

Aino-Maaria tapasi miehensä Walterin lounaalla ravintolassa. Walterin seurue huomasi vaaleatukkaisen Aino-Maarian, joka oli lounastamassa yksinään, ja he kutsuivat hänet liittymään seuraan. Seurueessa oli myös muita naisia, joten Aino-Maaria rohkaisi mielensä ja liittyi tuntemattomien seuraan.

Pari tuntia kului nopeasti hilpeässä seurassa. Hotellille palattuaan Aino-Maaria päätti viestitellä ystäviensä kanssa, ja koska hänen huoneeseensa ei WiFin ihmeitä tekevät voimat yltäneet, istui Aino-Maaria kirjoittelemassa ystävilleen hotellin varjoisassa puutarhassa.

Puutarhasta Aino-Maaria näki, kuinka hotellin eteen pysähtyi valkoinen auto. Autosta astui esiin Walter, joka käveli suoraan Aino-Maarian luokse. Hän kysyi, voisiko hän laittaa Aino-Maarialle kaveripyynnön Facebookissa, sillä hänellä ei ole yhtään suomalaista ystävää entisestään. Aino-Maaria vastasi myöntävästi, ja niin heistä tuli Facebook-ystäviä. Keskustelu soljui eteenpäin, eikä kauaakaan, kun Walter pyysi Aino-Maariaa ulos illalliselle.

Aino-Maaria epäröi. Hän ei ole koskaan lähtenyt kenenkään matkaan noin vain. Liukkaasti Aino-Maaria kertoi valkoisen valheen ja livahti tutun respatytön luokse, saaden näin lisäaikaa mietinnälleen. Aino-Maaria osoitti respan neidille Walteria ja kysyi tämän mielipidettä illallistamisesta tuon herrasmiehen kanssa. Respasta vastattiin: “Toki, oikein fiksun ja kypsän näköinen mies.” Varuilta hän kirjoitti kuitenkin auton rekisterinumeron ylös, vaikka naureskelikin, etät tuskin kovinkaan moni sarjamurhaaja facebookkaisi ensin uhrinsa! Niinpä Aino-Maaria palasi Walterin luokse myöntävän vastauksen kera, ja he lähtivät illastamaan yhdessä.

Ihanien treffien päätteeksi Walter toi Aino-Maarian takaisin hotellille. Seuraavana aamuna anivarhain Aino-Maaria matkusti työharjoittelupaikkaansa Okonjimaan.

Työharjoittelureissun aikana Walter ja Aino-Maaria ehtivät nähdä toisiaan vain kaksi kertaa ensitapaamisen jälkeen. Aino-Maarian palattua Suomeen ei Walter häntä unohtanut. Ensimmäisenä päivänä töissä Aino-Maariaa tervehti iso kukkalähetys Walterilta. Walter oli nimittäin tehnyt päätöksen. Erään Skype-keskustelun aikana hän vain ilmoitti Aino-Maarialle, että “Sinusta tulee minun vaimoni”. Silloin tuo vielä vain nauratti, mutta parin kuukauden päästä tuosta puhelusta Walter tuli käymään Aino-Maarian luona Suomessa. Silloin Aino-Maariakin sen tiesi, että tässä tämä nyt on. Hänen tuleva aviomiehensä.

Seuraavana vuonna hän muutti Namibiaan, ottaen Suomesta mukaansa vain kolme matkalaukullista tavaraa ja kaksi kissaansa. Kolmen kuukauden päästä muutosta hän oli jo Walterin kanssa naimisissa, ja syyskuussa 2017 syntyi heidän tyttärensä Eyva.

Toisin sanoen, nuorella perheellä on takana vasta kolme yhteistä joulua, joista he ovat viettäneet kaksi Namibiassa ja yhden Etelä-Afrikassa sukuloiden. Joulu on Walterille ja Aino-Maarialle tärkeä juhla. Kaiken tavarapaljouden ja herkkujen keskellä he hiljentyvät muistamaan joulun todellista sanomaa. He käyvät kirkossa ympäri vuoden, mutta joulukirkossa käynti on heille hyvin tärkeää. He tulevat myös kertomaan Eyvalle  aikanaan, miksi joulua vietetään ja lahjoja annetaan.

Eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsevassa Namibiassa joulu jää usein alkavan kesäloman varjoon. Useimmat namibialaiset suunnistavat joulun vietoton joko kotikyliinsä tai rannalle, eli käytännössä Aino-Maarian ja Walterin kotikaupunkiin. Se tarkoittaa pienen kaupungin ruuhkautumista ja joskus jopa joidenkin elintarvikkeiden loppumista kaupoista!

Grillijuhlat rannalla eivät vastaa Ainon käsitystä joulujuhlasta, vaikka grillaus ja kylmän kuohuviinin nauttiminen onkin ihanaa ajanvietettä. Suomalaiselle Aino-Maarialle joulun tuo kuitenkin tietyt jo lapsuudesta tutut perinteet, kuten ruoat: kinkku, lanttulaatikko ja joulutortut. Sekä lahjat, glögin tuoksu ja kynttilät.

On hän rakastanut namibialaisia jouluja ja sen herkkuja sekä rantajoulun lämpöä. Viime jouluna piknik-koreihin pakattiin itsetehtyä perunasalaattia, coleslawta, nakkeja, hampurilaissämpylöitä, nyhtöpossua sekä virvokkeita. Jälkiruoaksi Aino-Maarian anoppi oli tehnyt Charlotta-kakkua. Tällainen kesäinen viikonloppu rannalla ei tunnu jouluisalta, ja Aino-Maaria ikävöi Suomen kylmyyttä, pimeyttä ja suomalaisia jouluperinteitä. Viime vuonna Aino-Maaria olikin koristellut illallispyödän kynttilöillä ja pyysi, että illallista syödessä ne sytytettäisiin palamaan ja huoneesta sammutettaisiin valot tunnelman luomiseksi.

Eikä Namibiassa juoda glögiä, vaikka vahvan saksalaisvaikutteen ansiosta Swakopmundista saakin Gluhweinia joulun aikaan. Sitä Aino-Maaria sitten lämmittelee 30 asteen helteessä ja antaa namibialaisten ystävien ja sukulaisten ihmetellä rauhassa. Joka joulu Aino-Maaria on myös tehnyt pipareita, joulutorttuja ja riisipuuroa.

Suomesta koko perhe arvostaa upeaa luontoa, rauhaa, turvallisuutta, vapautta ja monia muita suomalaisille jopa itsestäänselviä asioita. Suomesta ikävöidään perheen ja ystävien lisäksi suomalaisia herkkuja, suomen kieltä, valoisia ja vapaita kesäöitä, jolloin pyöräillä ympäri kaupunkia.. Talvipäivän tunnelmaa, hiihtoa, suomalaisia elokuvia, teatteria ja konsertteja.. Walter ja Aino-Maaria rakastavat mökkeilyä Suomessa ja telttailua Namibiassa. Namibiassa he erityisesti rakastavat henkeäsalpaavan upeaa luontoa ja villieläimiä, ihanan välittömiä ihmisiä sekä kulttuurien kirjoa. Swakopmundin kaupungissa parasta on ranta, aavikko, ihanat kahvilat ja ravintolat sekä Aino-Maarian perheelle sopiva koko: kaupunki on pieni ja kodikas, muttei tylsä. Sieltä löytyy aina jotain tekemistä!

Onnekseen heillä onkin kaksi aivan upeaa kotimaata, jotka monilta osin täydentävä toisiaan! Tänä vuonna Aino-Maaria on erityisen innoissaan joulusta, sillä koko perhe saapuu viettämään sitä Suomeen!

Näihin sanoihin,

Aino-Maaria, Walter ja Eyva toivottavat oikein tunnelmallista joulua ja

… Uudesta vuodesta puheenollen.

Namibiassa köyhyys on läsnä ja käsinkosketeltavaa, minkä vuoksi Aino-Maaria ja Walter tekevät parhaansa auttaakseen omalta osaltaan. Tänäkin jouluna Aino-Maaria itse vastasyntyneen äitinä keräsi kokoon pieniä lahjakasseja, jotka sisälsivät lähinnä vauvanvaatteita. Kassit toimitetaan muille vauvojen äideille.

Kertaluontoinen apu on tärkeää, mutta paras tapa auttaa on pyrkiä saamaan perhe tai henkilö “omille jaloilleen”, riippumattomaksi jatkuvasta avusta. Hienointa on se, kun autettava on joskus siinä tilanteessa itse, että pystyy auttamaan muita avuntarvitsijoita! Aino-Maaria ja Walter uskovat, että jokaisella kynnelle kykenevällä on mahdollisuus auttaa jotenkin, jos ei taloudellisesti, niin auttamalla tarvitsevaa hetkellisesti. Auttamistapojahan on lukemattomia, eikä monet niistä vaadi ollenkaan rahaa!

Niinpä Aino-Maaria ja Walter haluavat haastaa juuri sinut tekemään hyväntekeväisyyttä omalla paikkakunnallasi Suomessa. Miten olisi, jos sinun uudenvuoden lupauksesi tulevalle vuodelle olisikin, että mahdollisuuksiesi mukaan tekisit jotain hyvää toiselle kerran kuussa? Se on vain 12 kertaa vuodessa. Esimerkiksi voisit käydä  jututtamassa vanhainkodilla vanhuksia, tehdä lahjoituksen Hopelle, viedä kissanruokaa paikalliseen eläinkotiin, pysähtyä auttamaan äitiä, jolla kädet loppuvat kesken kauppakassien ja väsyneiden lasten kanssa?

“Haluaisimme kannustaa pieniin arjen tekoihin,” Aino-Maaria hymyilee.

Oletko mukana?


Jouluterveiset Aino-Maarialta Namibiasta – postaus on osa Meriannen joulukalenteria, jonka jokaisesta luukusta paljastuu erilainen perhe.

Aikaisemmista luukuista on paljastunut

 1. luukku: sydänlapsi Minka ja äitinsä Sarita
 2. luukku: Rivieralla asuva Tuuli-Maaria ja hänen perheensä 
 3. luukku: Syöpään sairastunut Axu Ähtäristä 
 4. luukku: Itävallassa asuva Ilona 
 5. luukku: Konsta-poika Naantalista 
 6. luukku: Irlannissa asuvat Murphyt
 7. luukku: Toisenlaiset äidit” – Mari ja Väinö
 8. luukku: Unkarissa asuva Sanna ja hänen perheensä
 9. luukku: Janika Kangasalalta
 10. luukku: Ranskassa asuva Oona 
 11. luukku: Keravalainen Aleksi
 12. luukku: Sannan perhe Englannista 
 13. luukku: INCL:ää sairastava Vilja Kaakkois-Suomesta 
 14. luukku: Kahden maan kansalainen Pirre Sveitsistä 
 15. luukku: Maunu-poika Lahdesta 

Kenenkähän perheeseen pääsemme huomenna tutustumaan? Luukku aukeaa normaaliin tapaan kello 07:00!

Tagged , , , ,

Leave a Reply