Muut

Jouluterveiset Sannalta Englannista!

Meriannen joulukalenterin luukuissa piileskelee erilaisia perheitä. 12. luukusta paljastuu Lontoossa asuva Sanna ja hänen perheensä!

Sanna voi olla teille tuttu englanninkielisestä blogistaan “Wave to Mummy, jossa jo nimessä kuvastuu brittiläisittäin kummallinen asetelma: töissä käyvä äiti ja koti-isä.

Sannan perheeseen kuuluu David-isä ja Aili-tytär. Joulu on Sannan perheessä mukavaa perheaikaa, jolloin äitikin on poissa töissä ja on aika rauhoittua. Silloin nautitaan toistemme seurassa. Vaikka joulutouhotus on kivaa, niin joulussa silti ihan parasta on se vapaa-aika, mitä pääsee viettämään perheen kanssa. Sekä lepääminen. Ja jouluruoat!

Jouluisin Sanna innostuu askartelemaan Ailin kanssa. Joulun alla leivotaan pipareita ja askarrellaan itse tehdä joulukoristeita Ailin kanssa.

Joulukorttien teossa

Perheeseen joulumielen tuo ihan yhdessäolo kuin kivat jouluiset puuhat, kuten joulumarkkinoilla käyminen ja joulutortut glögin kanssa. Toisin sanoen joulusta ei pahemmin tässä perheessä hössötetä, silloin enemmänkin nostetaan jalat ylös, levätään ja ollaan läsnä.

Sannan perheessä joulua vietetään brittiläisittäin, eli joulupukki tuo lahjat joulukuusen alle salavihkaa jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä. Joulupäivänä Aili herää aikaisin tarkistamaan kuusen aluksen, ja aamu alkaakin nauruntäyteisesti lahjapaperien lennellessä ympäri olohuonetta. Muuten päivän ohjelmaan kuuluu kalkkuna-lounas.

Tämän ulkosuomalaisen perheen joulunvietossa Suomi näkyy lähinnä koristeluissa ja jouluaaton viettämisessä. Sannan kotoa löytyy Iittalan Kivi-lyhtyjä sinne tänne ripoteltuna sekä Suomesta tuotuja tonttuja ja kaitaliinoja. Jouluaattona perhe syö suomalaisia ruokia ja jokainen saa avata yhden lahjan aattoiltana.

Sannan perhe on käynyt Ailin syntymän jälkeen kahtena jouluna Suomessa viettämässä oikein perinteisen joulun Sannan vanhempien luona. Koko perheestä ja eritoten Ailista oli ihanaa nauttia lumesta ja pakkasesta! Sanna ei kuitenkaan usko, että he menisivät enää Suomeen jouluiksi hankalien lentomatkojen ja kaiken muun häslingin takia. Paremmalta vaihtoehdolta tuntuu joulun rauhoittaminen Englantiin, jolloin Suomea voi tuoda vahvemmalla tavalla esiin perheen omissa joulunvieton perinteissä.

Joulupöydistä tiedustellessa Sanna luettelee kaksi toisistaan eroavaa joulupöytää – riippuu, puhutaanko jouluaaton joulupöydästä vai joulupäivän kattauksesta, joka seuraa englantilaisia perinteitä! Suomalaisesta pöydästä löytyy niin lanttu-, peruna- kuin porkkanalaatikko, kinkkua, ruisleipää, kylmäsavulohta tai graavilohta, pipareita ja sinihomejuustoa, Fazerin suklaita ja joulutorttuja. Englantilaisesta joulupöydästä taas löytyy kalkkunaa, uunissa paahdettuja perunoita, ruusukaaleja, pekoniin käärittyjä minimakkaroita, englantilaisia joulutorttuja (mince pie) sekä englantilainen Christmas pudding, joka on alkoholilla kostutettu kuivahedelmäkakku. Christmas puddingia syödään lämmitettynä brandy-kerman kanssa.

Tänä jouluna Aili on pyytänyt pukilta vaikka minkälaista lelua! My Little Pony, Frozen, Paw Patrol eli Ryhmä Hau, Barbit ja vauvanuket ovat listalta löytyneet.

Näihin sanoihin,

Sannan perhe toivottaa mitä ihanampaa joulua ja uutta vuotta 2018!


Jouluterveiset Sannalta Englannista – postaus on osa Meriannen joulukalenteria. Joulukalenterissa on 24 luukkua, joista jokaisesta paljastuu erilainen perhe.

Aikaisemmista luukuista on paljastunut

 1. luukku: sydänlapsi Minka ja äitinsä Sarita
 2. luukku: Rivieralla asuva Tuuli-Maaria ja hänen perheensä 
 3. luukku: Syöpään sairastunut Axu Ähtäristä 
 4. luukku: Itävallassa asuva Ilona 
 5. luukku: Konsta-poika Naantalista 
 6. luukku: Irlannissa asuvat Murphyt
 7. luukku: Toisenlaiset äidit” – Mari ja Väinö
 8. luukku: Unkarissa asuva Sanna ja hänen perheensä
 9. luukku: Janika Kangasalalta
 10. luukku: Ranskassa asuva Oona 
 11. luukku: Keravalainen Aleksi

Kenenkähän perheeseen pääsemme tutustumaan huomenna kello 07:00?

Tagged , , , , ,

Leave a Reply