Muut

Jouluterveiset Oonalta Ranskasta!

10. päivän Meriannen joulukalenterin luukusta paljastuu Ranskassa asuvan Oonan perhe läheltä Saksan ja Luxemburgin rajaa!

Oonan mies on myös suomalainen, mutta Oona on asunut Keski-Euroopassa aina kahdeksanvuotiaasta lähtien. Pariisissa aiemmin asunut Oona palasi jatko-opintojen vuoksi lapsuutensa maisemiin “Euroopan ytimeen” Itä-Ranskaan, josta autolla pääsee reissuun helposti moneen maahan. Sveitsissä asuu perheen sukulaisia, ja sinne kotoa ajaakin vain kolmessa tunnissa. Oonan lapsuuden maisemissa syntyi myös heidän poikansa, joka on nyt 3,5 vuotta vanha.

Pojan ensimmäinen joulu

Oonan perheelle joulu on rauhoittumisen aikaa kiireisen syksyn jälkeen. Silloin sytytellään kynttilöitä tuomaan valoa, lämpöä ja mielenrauhaa. Joulun isoimmassa roolissa pelaa kuitenkin itseoikeutetusti jouluruoka. “Parasta joulussa on kaikki ne herkut, joita saa syödä!” Oonaakin naurattaa. Jouluna he syövät pitkään, useasti ja hyvin, ja jos ajanvietteenä ei ole joko syöminen tai kokkailu, niin sitten perhe pelaa yhdessä lautapelejä.

Joulua odotetaan yhdessä Oonan itsetekemän joulukalenterin kanssa. Oona ompeli pojalleen ison kuusen ja heille kaikille siihen omat joulusukat. Jokaisena joulukuun aamuna sukkaan ilmestyy jokin koriste, jonka Oonan poika saa ripustaa kuuseen. Oonasta on ihanaa seurata lapsen intoa hänen katsellessaan sitä omaa joulusukkaansa ja kuinka kuusen koristeet lisääntyvät päivä päivältä.

Oonan kotikaupungissa joulu on vuoden suurin juhla, joka alkaa jo marraskuun viimeisenä viikonloppuna ja jatkuu aina loppiaiseen saakka. Joulua pääsee kotikaupungissa viettämään jo joulukulkueen ja ilmaisten konserttien kautta, kuten kaupunkiin pystytetään joka vuosi joulukylä pienine kojuineen. Pyhän Nikolauksen päivänä järjestetään suuret ilotulitukset. Tuolloin perheen poika saa avata yhden lahjan, loput lahjat joulupukki jättää yön aikana kuusen alle ja ne avataan joulupäivänä.  Oonan perhe onkin yhdistänyt omaan joulun viettoonsa sekä suomalaisia että ranskalaisia jouluperinteitä. Aatoaamuna he syövät riisipuuroa ja juovat glögiä. Jouluradion raikaessa he kuuntelevat suomalaisia joululauluja ja oikein innostuessaan Oona soittaa itse pianolla joululauluja ja saa poikansa rallattelemaan viereen mukaan.

Jouluaaton he pyhittävät millekäs muulle kuin ruoalle. Joulupöydästä löytyy suomalaisia jouluruokia, kuten lanttulaatikkoa (perheen lemppari), rosollia ja sienisalaattia sekä kalkkunaa tai kinkkua. Oonan koko perhe on ihan hulluna kalaruokiin, joten illallisella heidän joulupöydästä löytyy mätejä, savumuikkua, graavilohta ja mieluiten myös graavattua siikaa. Siian saaminen Ranskassa voi olla hyvinkin hankalaa, mutta paikalliset kauppiaat yrittävät kyllä kaikkensa. Viime jouluna perhe kysyi kalatiskiltä siikaa, eikä myyjä tyytynyt myymään pelkkää “ei-oota”. Myyjä otti ja soitti välittömästi Geneve-järven kalastajille, että pyytäkääs sitä siika. Tämä oli lopulta liian kova haaste kalastajile, mutta Oona arvosti kaikkien panostusta heidän joulupöytänsä eteen!

Joulun lopetteluksi loppiaisena perhe syö “kolmen kuninkaan kakkua”, jonka sisälle on piilotettu pieni posliininen koriste-esine ja kakku on ympäröity kruunulla. Perinteen mukaan perheen pienin menee pöydän alle ja huutaa sieltä, kenelle mikäkin pala kakusta annetaan. Se, jonka kakkupalasta koriste-esine löytyy, kruunataan perheen pääksi. Tämä perinne on jäänne keskiajalta, jolloin itämaan tietäjien ympärille muotoutui rikas tapakulttuuri. Oonan perheessä perheen pääksi on usein päästy kruunaamaan äiti, mutta onpa Oonan mieskin saanut kruunun päähänsä. Viime vuonna perheen poika kruunattiin perheen pääksi!

Yleensä perhe viettää joulut Ranskassa ja monesti vastaanottavat siellä jouluvieraita Suomesta. Viime jouluna heillä oli käymässä Oonan isä ja siskontyttö. Oonan pojan ensimmäinen joulu vietettiin kuitenkin Suomessa, joka olikin ainutkertaisen ihana ja mukava joulu. Tuolloin poika pääsi tutustumaan ensimmäistä kertaa lumeen ja tapasi hän joulupukinkin, jota tosin jännitettiin niin paljon että juostiin mummun syliin turvaan!

Oonan perhe toivottaa mitä maukkainta joulua ja ihanaa uutta vuotta 2018!


Jouluterveiset Oonalta Ranskasta – on osa Meriannen joulukalenteria. Kalenterin jokaisesta luukusta paljastuu erilainen perhe.

Aikaisemmista kalenterin luukuista on paljastunut:

  1. luukku: sydänlapsi Minka ja äitinsä Sarita
  2. luukku: Rivieralla asuva Tuuli-Maaria ja hänen perheensä 
  3. luukku: Syöpään sairastunut Axu Ähtäristä 
  4. luukku: Itävallassa asuva Ilona 
  5. luukku: Konsta-poika Naantalista 
  6. luukku: Irlannissa asuvat Murphyt
  7. luukku: Toisenlaiset äidit” – Mari ja Väinö
  8. luukku: Unkarissa asuva Sanna ja hänen perheensä
  9. luukku: Janika Kangasalalta

Kenen perheeseen pääsemmekään tutustumaan huomenna…?

Tagged , ,

Leave a Reply