Muut

Jouluterveiset Sannalta Unkarista!

Tänään pääsemme tutustumaan Unkarissa asuvaan Sannaan ja hänen perheeseensä!

Sanna tapasi unkarilaisen miehensä Tomin vuonna 2004 Englannissa. Neljän vuoden päästä tapaamisesta he muuttivat Budapestiin, Unkariin, koska halusivat olla lähellä edes toisen sukua ja perhettä. Sanna oppi unkarin kieltä ja jatkoi taloustieteen opintoja, valmistuen vuonna 2011.

Unkarissa perhe on kasvanut. Heillä on nyt ihana 3-vuotias Minttu ja kissanpentu Manu. Mintulle Sanna puhuu suomea, Tomi englantia ja tarhassa Minttu on oppinut unkaria. Tarhassa Minttu on käynyt vähän päältä vuoden ikäisestä, sillä molemmat vanhemmat käyvät töissä.

Joulussa parasta on pitkä joululoma, jolloin usein mennään Suomeen sukuloimaan ja ihastelemaan lunta. Unkarissahan Sanna ei ole koskaan ollut todistamassa valkoista joulua. Jos Unkarissa sataa lunta ja se pysyy maassa, niin paikalliset menevät ihan sekaisin. He kaivavat varastoista retkot puukelkat esille ja lähtevät pulkkamäkeen! Liikenne seisoo, koska eihän Unkarissa ole lumiauroja tai nastarenkaita.

Sannalle joulufiilis tulee jouluruuista, kuusen koristelusta, kiireettömyydestä, saunasta, ystävistä ja sukulaisista. Hän soittaa myös ulkosuomalaisten rakastamaa jouluradiota netin välityksellä Unkarissa. Ennen lasta Sanna ei kauheammin välittänyt joulusta, mutta Mintun vuoksi sitä tulee enemmän laitettua ja siten salakavalasti jouluilo hiipii myös Sannan mieleen.

Sannan perhe viettää joka toisen joulun Suomessa. Tomi rakastaa hiihtää, lasketella ja lumikenkäillä, ja Minttu tykkää olla pulkkamäessä. Mintulla on paljon samanikäisiä serkkuja, joten leikkikavereita riittää! Suomessa vietetään perinteinen suomalainen joulu, jolloin Minttu pääsee tapaamaan joulupukkia jouluaattona.

Niinä muina jouluina mennään Tomin serkkujen luokse Itävaltaan tai vietetään ne Budapestissa.

Sannalle tärkeää ovat suomalaiset jouluruoat, joita syödään vain kerran vuodessa. Sannan perheessä on panostettu myös joulusaunaan, sillä heiltä löytyy omasta pihasta nyt pihasauna! Joulukuussa he käyvät laulamassa “Kauneimmat joululaulut” – tapahtumassa ja koska Minttu käy Suomi-koulussa sunnuntaisin, he tulevat osallistumaan Suomi-koulun joulujuhlaan. Itsenäisyyspäivänä he menevät suurlähetystön juhliin juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea.

Sannan perhe ovat kasvissyöjiä, mutta joulupöydästä heiltä löytyy perinteisesti lohta. Lohen kaverina löytyy porkkanasalaattia, rosollia, hernettä ja kasvisgratiinia. Jälkiruoaksi tänä vuonna Sanna ajatteli tehdä vegaanista omenastruudelia. Tämän lisäksi Ikeasta haetaan glögiä ja nautitaan myös unkarilaista punaviiniä.

Unkarilainen joulumenu vaihtelee, mutta useasti joulupöydästä löytyy kalakeittoa, leivitettyä karppia, kaalikääryleitä ja perunasalaattia. Joulun alla onkin upeaa, kun kaupoista ja kojuista löytyy tuoretta kalaa, sillä sitä on normaalisti vaikea löytää! Joululeivonnaisista perinteisin on bejgli, joka on unikonsiemenillä tai pähkinöillä täytetty pulla. Sanna kaipaa suomalaisia suklaakonvehteja, sillä unkarilaiset ovat ihan erilaisia! Pipareita ei Unkarissa juurikaan syödä, ne nimittäin ripustetaan joulukuuseen koristeeksi. Sanna leipoo Mintun kanssa suomalaisia pipareita ja torttuja ainakin kerran joulussaan!

Unkarissa on paljon köyhyyttä ja kodittomia. Joulun alla tehdäänkin paljon hyväntekeväisyyttä, mihin tänäkin vuonna Sanna perheineen tulee osallistumaan. He tulevat kokoamaan Mintun kanssa joululahjoja köyhien perheiden lapsille “kenkälaatikko”-kampanjan kautta. Mintun kanssa Sanna tulee yhdessä miettimään, mitä kenkälaatikkoon laitetaan ja ehkäpä he voisivat lahjoittaa tarvitsevalle joitain Mintun vanhoja leluja.

Minttu itse on tänä vuonna toivonut pukilta jojoa ihan niinkuin Pipsa Possu joulujaksossa! Unkarissa joulupukki vierailee jo 6. joulukuuta. Joulupukki antaa lapsille herkkupussit. Yöksi pitää jättää kiillotetut kengät ikkunalle, ja jos on oltu kiltisti, niin kenkiin ilmestyy yön aikana lahja. Jos on oltu tuhmasti, niin kengistä löytyykin aamulla risuja.

Jouluaattona unkarilaisten lahjat tuo pikku-Jézus. Usein vieläpä niin, että enkeli on koristellut joulukuusen lasten nukkuessa ja Jeesus on jättänyt lahjat kuusen alle. Ennenkuin lahjat voi avata, on kuusen koristeissa olevat tähtisädetikut sytytettävä, laulettava joululaulu ja toivotettava kaikille hyvät joulut poskisuudelmin. Silloin kun Sannan perhe viettää joulun Unkarissa, niin he sotkevat paikallisiin perinteisiin suomalaisia tapoja. He koristelevat kuusen yhdessä ja joulupukki sitten jättää kuusen alle joululahjat yön aikana.

Näihin sanoihin,

Sanna, Minttu ja Tomi toivottavat kaikille oikein rakkaudentäyteistä joulua ja ihanaa uutta vuotta 2018!


Jouluterveiset Sannalta Unkarista – postaus on osa Meriannen joulukalenteria, jonka jokaisesta luukusta löytyy erilainen perhe.

Aikaisemmista luukuista on paljastunut

  1. luukku: ihana sydänlapsi Minka ja äitinsä Sarita
  2. luukku: Rivieralla asuva Tuuli-Maaria ja hänen perheensä 
  3. luukku: Syöpään sairastunut Axu Ähtäristä 
  4. luukku: Itävallassa asuva Ilona 
  5. luukku: Konsta-poika Naantalista 
  6. luukku: Irlannissa asuvat Murphyt
  7. luukku: Toisenlaiset äidit” – Mari ja Väinö 

Kenenkähän perheeseen pääsemme tutustumaan huomenna? Joulukalenterin luukku avataan normaaliin tapaan kello 7:00 aamulla.

Tagged , ,

1 thought on “Jouluterveiset Sannalta Unkarista!

Leave a Reply