Muut

Jouluterveiset Väinöltä!

Tämän päivän luukusta paljastuu 2-vuotias Väinö ja hänen perheensä!

Perhe voi olla teille tuttu tv-sarjasta “Toisenlaiset äidit“, jossa he kertoivat koskettavasti lapsettomuushoidoista ja äidin MS-taudista. Väinön perheeseen kuuluu Mari-äiti, Jesse-isä, 7-vuotias Vili ja 21-vuotias Miikka, joka on jo muuttanut omilleen. Niin, ja Kirppu-kisu ja Bamse-kultainennoutaja.

Väinöllä on aivojen synnynnäinen rakennepoikkeama eli aivoanomalia, jonka syytä ei ole koskaan löydetty. Kaikki mahdolliset tutkimukset DNA:ta myöten on tehty. Aivojen magneettikuvista näkyy, kuinka Väinön aivolohkoissa on suurissa määrin tuhoutumaa, mikä vaikuttaa Väinön kaikkiin motorisiin taitoihin. Perhe uskoo, että tuhoutumat ovat aiheutuneet vaikeasta synnytyksestä.

Aivojen vaurioista johtuen Väinö on täysin autettavissa. Hän ei ryömi, konttaa tai kävele kuten muut 2-vuotiaat. Hän ei myöskään puhu. Hän toki ääntelee ja kommunikoi ilmeillään niin, että Väinön lähipiiri ymmärtää jotenkuten hänen tarpeensa. Väinö syö soseutettua ruokaa tai helposti sulavia naksuja suun heikon motoriikan vuoksi. Väinöllä on paljon apuvälineitä niin kotona kuin päiväkodissa, muun muassa pandatuoli, suihkutuoli, seisomateline, erikoispatja ja kommunikointilaite.

Puhumattomuuden ja vierastamisen takia Mari-äiti oli ihan kauhuissaan, kun lähes vuosi sitten Väinö aloitti kuntouttavan päivähoidon. Miten Väinö siellä pärjäisi? Kaikki sujui kuitenkin todella hyvin ja Väinö tykkää päiväkodista. Väinö rakastaa toisia lapsia ja katselee mielellään heidän touhujaan. Päästessään leikkeihin mukaan Väinö suorastaan innostuu, sillä hän nauttii saamastaan huomiosta ihan täysillä!

Kuntouttava päivähoito, apuvälineet sekä kotiin rakennettu ramppi auttavat tätä perhettä kaikkein eniten arjessa. Fysioterapiaa unohtamatta. Mari kertoo, että he ovat ehdottomasti saaneet parhaan mahdollisen fysioterapeutin jumppaamaan Väinön kanssa. Tämä terapeutti tekee työtään koko sydämellään, eikä se jää kenellekään epäselväksi.

Koko perhe lähettääkin erityisesti lämpimät jouluterveiset ja kiitokset Eijalle!

Väinö on oikea vesipeto, hän rakastaa vesiterapiaa ja uimista. Sekä saippuakuplia! Musiikki on Väinölle hyvin tärkeää myös, varsinkin rap-musiikki. Väinö on myös ehdottomasti valinnut lempi-ihmisensä. Korkeimmalla pallilla istuu selkeästi omat veljet, minkä jälkeen tärkeysjärjestyksessä seuraavana on pari hoitotätiä päiväkodilla. Mummia Väinö rakastaa aivan hirmuisesti ja fysioterapeuttiaan Eijaa!

Väinön perhe rakastaa joulua – se on koko vuoden parasta aikaa! Mari-äiti laitteli joulua esille jo lokakuun lopulla, Jesse-isä asetteli jouluvaloja pihalle marraskuun alussa.

Marille joulu on siksikin tärkeää, koska hänen lapsuudessaan joulu oli se ainoa pyhä, jolloin hänen äitinsä oli raitis. Hänen onnellisimmat lapsuusmuistot ovatkin jouluilta.

Hän haluaakin antaa myös omille lapsilleen lahjaksi niitä parhaita, onnellisia joulumuistoja.

Perheen jouluaatto alkaa sillä, että Mari-äiti keittelee joulupuuron ja Jesse-isä lämmittää joulusaunan. Perheen esikoinen Miikka tyttöystävänsä kanssa tulee myös jouluksi kotiin. Kun on syöty ja saunottu, availlaan oman perheen lahjat yhdessä. Iltapäivällä perhe kokoontuu Jessen vanhempien luokse nauttimaan jouluruoasta isommalla porukalla. Joulupöydästä löytyy suuri kinkku, perinnelaatikot, perunat, lihapullat, kalaa, salaatteja… Ruokia siirrytään sulattelemaan olohuoneeseen, missä joulupukkia odotellessa juodaan glögiä. Joulupukin käytyä Vili saa jakaa kaikille lahjat.. Mitä seuraakin se hirmuinen rapina ja lasten (kuin aikuisten) riemu!

“Joulussa parasta on yhdessäolo, yhteinen tekeminen, stressittömyys, rauha ja rakkaus,” luettelee Mari-äiti.

Väinö rakastaa joulussa samoja asioita. Musiikki saa lapsien kasvot suorastaan säihkymään ja Väinön mielestä veli on ihana parasta leikkiseuraa.

Pukilta Vili toivoi tänä vuonna Playstation4 Pro – konsolia ja siihen Star Wars-peliä. Väinö ei osaa vielä kertoa mitä hän toivoisi. Luultavasti hän haluaisi tabletin, jolla voi harjoitella käsien motoriikkaa sekä silmien ja käsien yhteistyötä pelien avulla.

“Joulu ei ole pelkät puitteet, joulu löytyy sydämestä, sieltä nousee se tunnelma,” Mari-äiti hymyilee.

Näihin sanoihin Väinö ja hänen tonttuperheensä toivottavatkin

mitä tunnelmallisinta joulua ja upeaa Uutta Vuotta 2018!


Väinön jouluterveiset – postaus on osa Meriannen joulukalenteria.

Aikaisemmista luukuista on paljastunut

  1. luukku: ihana sydänlapsi Minka ja äitinsä Sarita
  2. luukku: Rivieralla asuva Tuuli-Maaria ja hänen perheensä 
  3. luukku: Syöpään sairastunut Axu Ähtäristä 
  4. luukku: Itävallassa asuva Ilona 
  5. luukku: Konsta-poika Naantalista 
  6. luukku: Irlannissa asuvat Murphyt

Kenenkähän perheeseen pääsemme tutustumaan huomenna kello 07:00?

Tagged , ,

Leave a Reply