Muut

Jouluterveiset Konstalta Naantalista

Viidentenä päivänä joulukuuta avaamme jännittynein sormin Meriannen joulukalenterin luukun, mistä paljastuu Konsta-poika Naantalista ja hänen perheensä!

4-vuotiaan Konstan perheeseen kuuluu Tero-isä, Sonja-äiti, Emilia (7) ja kaksi isosiskoa isän aiemmasta liitosta.

Kaksi meistä on harvemmin paikalla, mutta me kaikki olemme yhtä perhettä.

Sonja-äiti

Konstalla on harvinainen CHARGE-assosiaatio, joka muun muassa aiheuttaa rakennepoikkeavuuksia. Oireyhtymän nimi tulee poikkeavien elinten ja oireiden englanninkielisten nimien alkukirjaimista, joista mainittakoon coloboma (silmän rakenteen puutosalue), heart defect (sydänvika) ja ear abnormality (korvan rakennepoikkeavuus ja kuulovamma). CHARGE johtuu geenimutaatiosta.

Konstan suurimmat haasteet ovat totaalinen kuurous, näkövamma, tasapainon ongelmat ja niihin liittyvä levottomuus.

Kuten muutkin erityislapset, Konsta ei ole yhtä kuin diagnoosinsa. Hän on sosiaalinen, huumorintajuinen ja hyväntuulinen poika. Konsta rakastaa kauppa- ja kotileikkejä sekä omaa sähköautoaan. Hän tykkää myös hoitaa nukkeja. Hän juttelee nukeille viittomakielellä. Hän kyselee heidän kuulumisiaan ja mielipiteitään sekä selittää nukeille tarkasti, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.

Konsta on hassu riiviö – aistivammojensa takia hän tietää olevansa tavoittamattomissa, jos hän ei katso muita kohti. Jos hän siis tietää, että katsoessa häntä tullaan kieltämään… On hänestä tottakai paljon kivempaa juosta karkuun ja olla katsomatta!

Konsta on päheä jätkä, jolla on ulkona aina päässä aurinkolasit ja päiväkodissa myös häikäisylasit. Valo nimittäin häiritsee näkemistä ja sattuu pojan silmiin, sillä Konstan silmänpohjissa on puutosalueet, mitä heikentävät Konstan näkökykyä. Näkövamma ei kuitenkaan ole etenevä, eikä sitä myöskään voi korjata mitenkään.

Konsta kommunikoi viittomakielellä. Päiväkodissa hänellä on viittomakielinen omahoitaja, ja pitkällisen hakuprosessin jälkeen Konstan perhe on myös saanut kotiapua viittomakielellä toimivan yrityksen kautta. Saman yrityksen kautta Konsta käy kerran kuukaudessa viettämässä viikonlopun viittomakielisen hoitajan luona, missä Konsta viihtyy hyvin.

Kotipalvelu on vasta alkamassa, mutta joulun alle Sonja-äiti on pyytänyt muutamille illoille apua jouluvalmisteluita varten!

Konstan perheessä joulun tuo joulun tuoksut ja koristeet sekä tietysti ruoka! Lahjoja unohtamatta. Lasten jännitys saa aikuisenkin ihan joulufiiliksiin, ja valkoisen muovikuusen koristelu, piparit, suklaa ja glögi kuuluvat ehdottomasti myös jouluun.

Parasta joulussa on yhdessä vietetty aika innostuneiden ja onnellisten lasten kanssa! Jouluinen pulkkamäki on yksi parhaimmista jouluperinteistä, sekä joulusauna. Konstan mielestä parasta viime jouluna oli viittomakielinen joulupukki sekä siskoilta saaatu huomio. Sekä se sähköauto, jonka hän sai pukilta lahjaksi.

Uusperheessä vietetään vuorojouluja. Joulupyhät lapset saavat aina viettää toisessa osoitteessa ilman hötköilyä kodista toiseen. Toisin sanoen, jos perheen teinitytöt viettävät joulun äidillään, niin sitten he pääsevät juhlistamaan uutta vuotta isän luona, kuten juuri tänä vuonna menee.

Tärkeimpinä joulupöydästä löytyy kinkku, karjalanpaisti ja keitetyt perunat, karjalanpiirakat, punajuurisalaatti, lanttu- ja perunalaatikko, makaroonisalaatti ja jälkkäriksi joko luumukiisseliä tai luumurahkaa.

Näihin sanoihin,

Konsta ja hänen perheensä toivottavat mitä mukavinta joulua ja ihaninta uutta vuotta 2018!


Jouluterveiset Konstalta Naantalista– on osa Meriannen joulukalenteria. Joulukalenterin jokaisesta luukusta paljastuu erilaisia perheitä.

Aikaisemmista kalenterin luukuista on paljastunut:

  1. luukku: ihana sydänlapsi Minka ja äitinsä Sarita
  2. luukku: Rivieralla asuva Tuuli-Maaria ja hänen perheensä 
  3. luukku: Syöpään sairastunut Axu Ähtäristä 
  4. luukku: Itävallassa asuva Ilona 

Kenen perheeseen pääsemmekään tutustumaan huomenna…?
Seuraava luukku aukeaa taas kello 7:00!

 

 

Tagged , ,

Leave a Reply