Muut

Tuuli-Maarian jouluterveiset Nizzasta!

Meriannen joulukalenterin 2. luukusta paljastuu Tuuli-Maarian Rivieralla asuva suomalais-suomenruotsalainen perhe.

Tuuli-Maaria ja Petter asuvat tällä hetkellä Etelä-Ranskassa, vaikka molempien työt vievät heitä Tanskaan ja Ruotsiin. Tuuli-Maaria on balettitanssija ja 6-vuotias Saga-tytärkin harrastaa balettia.

Joulu on Petterin ja Tuuli-Maarian perheelle vuoden tärkein juhla. Aivan pariskunnan suhteen alkuaikana hämäläiset ja suomenruotsalaiset tavat hakivat paikkaansa ja siinä sivussa Tuuli-Maaria ja Petter kävivät tiukkaakin keskustelua siitä, kuinka joulua oikein tulisi juhlia. Jouluateria oli suurin keskustelun aihe. Toiselle tärkeää oli hiljentyminen ja jouluevankeliumin lukeminen, toinen taas halusi joulupöytään snapsilaulut. Aikaa myöten jouluharmonia on löytynyt: jouluruokailuun mahtuu niin hartaampi hetki kuin iloiset tomtegubbet.


Tuuli-Maarian ja Petterin perheelle joulu alkaa jo kalenterikynttilän sytyttämisestä ensimmäisenä adventtina. UIlkosuomalaiselle perheelle jouluradion kuuntelu on mukava tapa, minkä lisäksi perheen naisväelle Pähkinänsärkijä-baletti on jouluisin arkea. Lisäksi Saga-tytön tonttujen tarkkailu tuo aikuisellekin väistämättä odotuksen tunteen, minkä he kertovat muistavansa omasta lapsuudestaan. Lapsen ilo ja joulunodotus on tarttuvaa.

Tuuli-Maarian perhe matkustaa jouluksi aina Suomeen.

Suomi merkitsee äärettömän tasa-arvoista ja luotettavaa yhteiskuntaa sekä puhtautta, lepoa, luontoa, hyvää ruokaa, rakkaita ystäviä ja rentoutumista. Lapselle Suomi merkitsee isovanhempia, sukua ja kavereita. Koko perheelle Suomi on yhtä kuin loma. Suomessa ladataan akkuja arkeen.

Joulua he viettävät mökillä metsän keskellä. Aatonaattona Petter ja Saga hakevat metsästä kuusen, jonka Petter on kaatanut itse. Isä ja tytär lähtevät piparitalkoisiin isovanhempien luo, antaen Tuuli-Maarialle mahdollisuuden toteuttaa jouluisia taikojaan, leipomalla ja asettelemalla joulun mökkiin esille. Ilalla perhe tuo kuusen sisään ja se koristellaan yhdessä.

Jouluaatto vietetään oman perheen kesken. Aattoaamuna Tuuli-Maaria nousee aikaisin keittämään puuroa, mikä yritetään nauttia sinisen hetken aikaan aamulla. Aamun tohinoista rauhoitutaan katselemaan joulurauhan julistusta, minkä jälkeen hiljennytään joulun viettoon. Iltapäivällä nautitaan rantasaunan tarjoilemista joululöylyistä, ja saunan raikkaina otetaan joulupukki vastaan.

Illan hämärtyessä sytytetään kuusen elävät kynttilät ensimmäistä kertaa. Kuusen kynttilänpidikkeet tulevat Tanskasta ja joka vuosi kuuseen ilmestyy uusi kynttilä. Sagan kanssa nautitaan ateria koko perheen voimin ja hän saa sitten avata muutaman lahjapaketin. Monesti Saga toivoo Disneyn leluja, niin tänäkin vuonna. Pukilta on nimittäin toivottu Dory-kalaa…

Sagan mentyä nukkumaan on äidin ja isän aika käydä uudestaan ruokapöytään. Nyt on aika jutella rauhassa ja viettää sitä kuuluisaa parisuhdeaikaa. Joulupöydästä löytyy nyt niin kalat kuin jo kesällä esivalmistetut perunat. Pöydästä löytyy monenlaista laatikkoa, kuten porkkana-, peruna-, bataatti- ja maksalaatikkoa. Lantut syödään kinkun kanssa ryynättyinä. Ranska löytyy joulupöydästä viikunoiden muodossa, niinkuin ranskalaiseen perinteeseen kuuluu.  Joulun tortut, piparit ja maustekakut on leivottu itse.

Rosolli on se ikuinen kiistakysymys tässä perheessä:

Syödäänkö se kalojen vai kinkun kanssa?
Miten teillä?

Näihin sanoihin,

Tuuli-Maaria, Petter ja Saga toivottavat teille:  JOYEUX NOËL ET BONNE ANNÉE 2018!


Jouluterveiset Tuuli-Marialta Nizzasta – postaus on osa Meriannen joulukalenteria. Joulukalenterissa on 24 luukkua, joista jokaisesta paljastuu erilainen perhe.

Aikaisemmasta luukusta paljastui

  1. Vantaalla asuvan Saritan ja sydänlapsi-Minkan jouluterveiset

Kenen perheestä pääsemme oppimaan huomenna kello 7:oo?

 

Tagged , ,

2 thoughts on “Tuuli-Maarian jouluterveiset Nizzasta!

  1. “Rivieralla asuva suomalais-suomenruotsalainen perhe” särähti hieman korvaan, koska ovathan suomenruotsalaisetkin ihan suomalaisia 🙂

Leave a Reply