Muut

Jouluterveiset Saritalta ja sydänlapsi-Minkalta!

Tämän joulukalenterin parissa olen puuhastellut viimeiset pari viikkoa innoissani, vähän jopa hykerrellyt niinkuin ystävälle yllätystä tehdessä tehdään. “Meriannen joulukalenterissa” on 24 luukkua, joista jokaisesta löytyy erilainen perhe. Nyt täällä jännityksellä päästän ulos tämän ensimmäisen joulukalenterin luukun…

Meriannen joulukalenterin ensimmäisestä luukusta paljastuu Vantaalla asuva sydänlapsi-Minka ja hänen perheensä.

Minkan perheeseen kuuluu Sarita-äiti, Mikko-isä ja Mikon jo täysi-ikäinen esikoinen.

Minka syntyi hätäsektiolla, ja hänet kiidätettiin teho-osastolle välittömästi. Kaiken piti kuitenkin olla hyvin. Äidin diabeteksen takia Minka-vauvan sokereita vahdittiin ja hän tarvitsi vähän tukea hengittämiseen, mutta ei mitään huolestuttavaa. Neljäntenä päivänä synnytyksestä kuitenkin huomattiin aivan yllättäen, että Minkan sydän ei toiminutkaan aivan niinkuin piti.

Minkan sydämen vasen kammio ei ollut kehittynyt normaalisti. Tutkimusten jälkeen vanhemmille kerrottiin, että Minkaa odotti joko kolme avosydänleikkausta, korjausleikkauksia ja myöhemmässä iässä mahdollisesti sydämensiirto. Tuon kaiken vaihtoehtona oli saattohoidon aloittaminen nyt. Aikaa annettiin yön yli, mutta Sarita ja Mikko tiesivät, mitä he halusivat. He halusivat antaa Minkalle mahdollisuuden.

Alle viikon ikäinen Minka koki ensimmäisen sydänleikkauksensa. Kuukauden ikäisenä hän pääsi kotiin, viiden kuukauden iässä hänet leikattiin uudestaan. Viimeisin leikkaus oli viime keväänä. Jokainen leikkaus oli aivan yhtä pelottava koko perheelle. Leikattiinhan pieneltä neidiltä rintakehä auki ja pysäytettiin sydän, jotta tuota tärkeää elintä pystyttiin operoimaan.  Noille leikkauksilla Minkalle on nyt rakennettu yksikammioinen sydän, jolla hän saattaa pärjätä aina teini-ikään asti.

Sydänviastaan johtuen Minka on infektioille herkkä ja sairastelut kestävät normaalia pidempään. Sydänlääkityksestä johtuen mustelmia tulee helposti ja pienemmätkin haavat vuotavat paljon. Tämä ei kuitenkaan määritä Minkaa, vaikka häntä harmittaakin, ettei hän pienikokoisena pysy samanikäisten leikkitoveriensa perässä. Hän on nyt aloittanut päiväkodissa, missä hänen peräänsä katsoo omahoitaja. Minka rakastaa mennä päiväkotiin, onhan siellä paljon kavereita ja kivoja leluja!

Minka on iloinen ja sosiaalinen lapsi, joka ei vierasta ketään. Hän rakastaa isovanhempiaan, kummejaan ja serkkujaan sekä tietysti kavereitaan.. Niin, ja äitiä ja isää!

Vaikka Minkan yksikammionen sydän ei jaksa aivan samalla tavalla kuin normaalisti kehittynyt kaksikammioinen sydän, niin silti Minka rakastaa tanssimista ja laulamista. Hän oppi juoksemaan vuoden ikäisenä, eikä vauhti ole siitä hiljentynyt. Ja yritäpä siinä sitten hillitä lapsen menoa…

Joulussa parasta on rauhoittuminen ja yhdessä puuhastelu. Sarita-äiti kertoo, että lapsen ilo ja innostus tuovat ehdottomasti joulumielen, sekä joululaulujen laulaminen yhdessä. Sarita ja Mikko eivät ole jouluihmisiä, he eivät kotia koristele ylimalkaisesti joulun teeman mukaisesti tai he eivät suuremmalti suunnittele ja aikatauluta joulun tekemisiä.

Tärkeintä on rento yhdessäolo. Heidän joulupöytänsäkin eroaa ehkä perinteisestä, vaikka toki sieltä löytyy se kinkku. Ja Mikon makaroonilaatikko ilman jauhelihaa sekä karjalanpaisti, joka on Sarita-äidin herkkua. Jouluun kuuluvat ehdottomasti myös joulutortut, suklaat, pähkinärusinasekoitus ja glögi.

Tänä vuonna urhea Minka on toivonut joulupukilta junarataa, Pipsa Possu – tavaraa ja vaatteita sekä Dinosaurusta, sellaista samanlaista niinkuin Jyri-possulla.

Näihin sanoihin,

Minka, Sarita ja Mikko toivottavat mitä sydämellisintä ja lämpöisintä joulua sekä Uutta Vuotta 2018!


Jouluterveiset Saritalta ja sydänlapsi-Minkalta – postaus on osa Meriannen joulukalenteria. Luit juuri kalenterin ensimmäisen luukun!

Kenenkähän perheeseen pääsemme tutustumaan huomenna?

Avaamme joulukalenterin luukun aina seitsemän aikaan aamulla. Pysy kuulolla…

Tagged , ,

4 thoughts on “Jouluterveiset Saritalta ja sydänlapsi-Minkalta!

Leave a Reply