Muut

Minulla on ikävä Suomea.

Mitä lähemmäs joulu tulee, sitä enemmän se taas iskee tajuntaan.

Minulla on ikävä Suomea.

Yritän kuvailla Rubylle, miltä pakkaslumen narina kengän alla kuulostaa. Hänellehän lumi tarkoittaa vain sitä ensilunta, mikä kestää täällä eteläisessä Englannissa maksimissaan puoli päivää ja on sitten muisto vain. Ei hän tiedä kaikista lumen eri muodoista, siitä pehmeän kevyestä ja kuohkeasta pakkaslumesta, tai sohjosta. Ei hän tiedä, miten painavaa lumi voi olla, tai miten höttöisen kevyttä. Hänelle hankiaiset on vain absurdi kuvitelma, ei hän tiedä, miltä lumi maistuu tai tuoksuu. Ei hän osaa edes kuvitella millaista on, kun lunta on niin paljon että lumikasaan voit kaivaa tunneliverkoston. Tai entä, kun lapsuuteni yksi talven perusleikeistä oli lumivuorella kiipeily, mäenlasku ja kukkulan kuninkaan peluu?

Yritän kuvailla Danille sitä Suomen kesän taikaa, kun jokainen hetki on eri tavalla arvokas. Kuinka aurinko ei laske, kuinka kesäyö on niin henkeäsalpaavan kaunis että hetken hiljaisuuteen voi ihan oikeasti vain unohtua. Kun Englannissa metsäretkellä pysähdyn kuopuksen kanssa kuuntelemaan, en ikinä kuule sitä suomalaista hiljaisuutta, jossa metsän äänimaailmaan ei sekoittuisi oman hengityksen lisäksi mikään muu ihmisen tuottama ääni.

Miten selitän käen kukunnan taian ja kuinka sitä pysähdytään laskemaan? Kuinka kaksi nirhattua itikkaa yhden illanistujaisten aikana ei ole paljon – sellaisen määrän nyt saisi helposti yhdellä läimäisyllä? Miltä aamukaste tuntuu varpaiden välissä, miltä revontulet näyttävät pakkasen paukkuessa… Minulla on ikävä sitä ensilumen taikaa, sen kevään ensimmäisen leskenlehden löytämistä, syksyyn liittyvää alakuloa ja uuden aloittamista ruskan hiipiessä puihin… Minulla on jopa ikävä sitä suomalaista henkilökohtaista tilaa, yli käsivarren mitan. Kuinka samalla pysäkillä voi odottaa muiden kanssa sanomatta sanaakaan ja silti olematta törkeä.

Suomi mielessä

Meidän piti mennä joka toinen joulu Suomeen. Oppisivat lapset perinteisen suomalaisen joulun mummin ja ukin luona, tietäisivät miltä kuun valaisema hanki näyttää ja mitä tarkoittaa, jos riisipuurosta löytyy manteli. Saisivat maistaa kinkkua, rosollia ja kotikaljaa. Voisivat ihmetellä Joulupukin kuumaa linjaa televisiosta ja ujostella, kun Joulupukki tulee aattona lasten luona käymään ja jututtamaan, eikä vain yön aikana lasten nukkuessa jätä lahjoja kuusen alle…

Eihän se erityislapsiperheenä ihan noin vain ole tapahtunutkaan, emme vielä ole yhden yhtä joulua päässeet Suomeen viettämään monesta eri syystä. Eikä Suomeen mennä tänäkään vuonna.

Sitä kautta tämä Suomi-ikävä on ihan huipussaan.

Eikä auta, että brittimedia on havahtunut suomalaisiin keksintöihin – hei, Finnish baby box on jo vanha juttu, saataisiinko nyt Brittilandiaan leviämään HouseBeautiful’n kautta suomalainen tiskikuivauskaappi, tai hei, BBC esittelee Partasen kalakukkoa, isketääs Maijun feediin sekin. Prkle.

Inspiroiduin avautumaan näistä kaipaukseni tunteista Fazerin “pieni pala Suomea” kilpailukampanjan myötä, johon tämä tilitys olkoon omanlaistaan osallistumismateriaalia. Fazer, tiedoksi vain – lapsipuoleni Rubyn mielestä on tosi tyhmää, että brittikaupoista ei saa Fazerin sinistä. Suomalainen äitipuoli on ihan samaa mieltä.

Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun samankaltaisia tuntoja olen päästänyt ilmoille:

 

 

 

Tagged , , , ,

9 thoughts on “Minulla on ikävä Suomea.

  1. 2 vuotta Ruotsissa asuneena tulin tulokseen..En koskaan enää muuta suomesta pois! Vaikka on pimeää ja ihmiset melko noh..u know.

  2. Hmm, minäkin kaipaan niitä lapsuuteni lumisia talvia.. Niitä kun ei enää ole täällä eteläsuomessa nimeksikään. Mutta tsemppiä ja halit sinulle <3 Toivon, että vielä pääset joku joulu suomeen..

  3. Mulla oli vähän samat visiot että joka toinen joulu Suomessa. Olen ollut jo 7 joulua Saksassa,eikä luultavasti tänäkään jouluna päästä Suomeen. Ennen lasta kävin itsekseni joulun ja uudenvuoden välissä, oli sekin jotain.

  4. Olen samaa mieltä Hannan kanssa. Hyppää lentokoneeseen Rubyn, Annan ja Danin kanssa! Ei muiden lapsiesi tarvitse jäädä näistä mahtavista kokemuksista pois 🙂

  5. Minä taas en jaksa odottaa, että pääsen pois Suomesta! ? Olen niin kyllästynyt jatkuvaan pimeyteen ja kylmyyteen. Ihmiset ovat aivan liian tylsiä ja hiljaisia. Jotenkin ei vaan yhtään nappaa Suomi just nyt. Onneksi ensi kesällä muutan vuodeksi ulkomaille, se auttaa jaksamaan taas yhden kylmän ja pimeän talven läpi. ? Ehkä opin sitten vuoden aikana näkemään taas suomen uusin silmin ja arvostamaan sitä enemmän mut just nyt on vaikea löytää mitään hyvää Suomesta.

Leave a Reply