Perhe-elämä

Eihän tämä ole liian hyvää ollakseen totta?

Pelkään, että tämä on liian hyvää ollakseen totta.
Että joku tajuaa jonkun kohtalokkaan pilkkuvirheen, että eihän tämän noin pitänyt mennä. Ei tuo perhe tarvitse näin paljon apua.

On outoa ajatella, että meille on tarkoitus olla yöhoitaja 7 yönä viikossa. Jokaisena viikonpäivänä on meillä perheen ulkopuolinen taho huolehtimassa lapsestamme, jotta me voisimme elää. Että me jaksamme tehdä lasten kanssa. Ettemme vain vetelisi päiväunia vuorotellen, niinkuin jo yli vuoden verran olemme tehneet puolisoni kanssa.

Minä pelkään. Olkoon vaikka huijarisyndroomaa tai mitä tahansa, minua pelottaa, että tämä viedään meiltä pois.

Syyllisyyden fiiliksiä lisää ajatus siitä, että minkälainen äiti tarvitsee apua lapsensa hoitamiseen?

Eikös minun pitäisi pystyä hoitamaan lapseni ihan itse?

Olkoonkin vammainen lapsi, jonka varpaaseen on ollut kytkettynä saturaatiomonitori jo pari viikkoa ja joka lähes päivittäin on nyt tarvinnut tankista lisähappea. Olkoonkin, että hänen lääkitysaikataulunsa loppuu puoliltaöin ja alkaa uudestaan seuraavana päivänä kello kuusi. Olkoonkin, että hän on täysin autettavissa liikuntavammansa takia.. Hän on minun lapseni, esikoiseni, vain erityisine haasteineen.

Elsan hoitoaikataulusta voit lukea Danin kirjoitussarjasta “She Don’t Wear Dresses“, vaikkakin tuosta homma on helpottunut peg-napin ansiosta

Onko “oikein”, että nautin siitä, ettei minun tarvitse hoitaa lastani?

Että joku muu vastaa hänen öiseen merkkihuutoonsa, joku muu tarkistaa hänen hengityksensä. Että minä voin vain nukkua, kääriytyä syvemmälle peiton syövereihin?

Sen ansiosta kuitenkin aamut käynnistyvät jo nyt ihan eri tahtiin kuin aikaisemmin. Lasten syötöt ja hygieniapuuhat tapahtuvat kuin toisella kädellä ja jokaisena päivänä olemme jaksaneet puuhastella ihan eri tavalla. Lähtemiseen valmistautuminen ja talosta poistuminen on niin paljon helpompaa, kun väsymys ei paina. Olemme käyneet puistoilemassa ja tiedättekö – pyykkikorista on löytynyt pohja. Vaivatta.

Olo on kuin eri mutsilla.

Vaikka vielä väsyttää ja päiväuniakin on tullut vedeltyä, niin silti olo on niin paljon energisempi aikaisempaan verrattuna. Toki herään vieläkin öisin Elsan ääniin. Nukkumaan mennessäni minun on vaikea nukahtaa unille, kun tuntuu kuin jotain olisin unohtanut. Kun en ole hoitanut lapseni yösyöttöä ja lääkityksiä.

Vaikka oudosti tunnen syyllisyyttä jopa siitä, etten mene välittömästi unille kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Mitä enemmän saan unta kalloon,

sitä selkeämmäksi homma käy. Mitä levänneempi olo, sitä enemmän jaksan lasten kanssa tehdä. Mitä vähemmän väsymys painaa, sitä herkemmin nautin lasteni läsnäolosta ja puuhista. Mitä enemmän nukun, sitä enemmän jaksan tehdä Elsankin kanssa. On niin paljon terveempikin olo, kun ei koko ajan kaikki tunnu mielettömän raskaalta. Kun askeliin on tullut taas ihan uutta vauhtia, kun ei väsytä. Sunnuntaista sunnuntaihin aikavälillä meillä oli vain kaksi yötä, jolloin meillä ei ollut hoitajaa. Diverse Abilities on palkannut lisää henkilökuntaa pystyäkseen tarjoamaan meille Continuing Caren rahoittaman yöhoidon.. Ennenkuin heillä on koulutettua henkilöstöä tarpeeksi pystyäkseen tarjoamaan vaaditun 7 yötä viikossa, niin meillä on vielä näitä yksittäisiä öitä silloin tällöin, jolloin olemme kuin ennen. Ilman yöhoitoa.

Mutta silti, olo on nyt jo niin paljon parempi.

Olen puhunut tunteistani

yöhoitajille kuin ystävällemme Hanlonille, joka on töissä samalla firmalla. Olinhan varma, että en ole ensimmäinen enkä ainut äiti, joka tällaisista tunteista heille avautuu. Syyllisyydestä ja pelosta siitä, että tämä olisi liian hyvää ollakseen totta, että tämä loppuu.

Oikeassa olin! En ollut ensimmäinen. He kaikki ovatkin sanoneet minulle, että Elsa tulee aina olemaan vammainen eli sitä kautta me olemme oikeutettuja tähän apuun.. Eli paree vain tottua!

Minua itkettää. Hyvällä tavalla. Tämä on sellainen sekoitus iloa, onnea ja syyllisyyttä.

Niin ihanaa.. Kun on apua.

Aikaisempia aiheeseen liittyviä postauksia

 

Tagged , , , , , , , ,

9 thoughts on “Eihän tämä ole liian hyvää ollakseen totta?

 1. Mitä nämä teillä käyvät henkilöt ovat koulutukseltaan? Ovatko jopa sairaanhoitajia?

  Kyllähän te omia lapsia osaatte hoitaa mutta kun Elsa tarvitsee sairaanhoitajatasoista apua. On aika paljon vanhemmilta vaadittu, että vanhemmuuden lisäksi pitäisi vielä sairaanhoitajakin osata olla.

  Sitä paitsi väsymys on ihan hirveää. En varmasti ole koskaan ollut yhtä väsynyt kuin te. Silti olen kärsinyt väsymyksestä. Teidän täytyy siis kärsiä vielä enemmän!

 2. Hei.
  Luin Danin kirjoittamat postaukset kyyneleet silmissä. Ottakaa apu vastaan avosylin. Te olette niin sen ansainneet. Nuku kun on mahdollisuus ja toivottavasti se syyllisyys helpottaa ajan kanssa, koska nukkuminen on elinehto, se on sallittua myös sinulle.

  Voi jestas, täällä Suomessa tuli eilen vettä saavista kaataen. Mietin pitkin päivää että montako lastenohjelmaa vielä jaksetaan katsoa lapsen kanssa ennenkuin pää leviää sisällä olemiseen. En siis itse välitä sateessa ulkoilusta, mutta lapsi rakastaa sitä. Laiskuuttani kökittiin sisällä kunnes lopulta 17.30 menimme ovesta ulos ja lapsi pääsi lutraamaan vesilätäköihin.
  Siten luin näitä postauksia ja ajattelin että miten erilaista arki onkaan.
  Hoidan itse työkseni autisminkirjoon kuuluvia nuoria aikuisia, mutta pienen lapsen tarpeet ovat toki aivan omaa luokkaansa.
  Koska sait tietää pienokaisesi vammaisuudesta? Täytyypäs plärätä vanhoja postauksiasi.

  Kirjoitat todella kauniisti teidän perheestänne. Paljon rakkautta ja hyviä yöunia koko teidän perheellenne. Sun sydän on puhdasta kultaa.

  T. Pia

 3. Voi, blogiasi ja elämäänne pitkään seuranneena olen niin onnellinen puolestanne! Niin upeaaa kun olette saaneet apua. Kaikkea hyvää perheellenne!

 4. Voi nauti! Ihanaa, että saat nukkua ja voit puhua. Kun äiti voi hyvin, muukin perhe voi hyvin.olen todella iloinen puolestanne.

 5. Kokemuksesta Bristeissä moni käyttää niin häikäilemättä sos.turvaa hyväkseen ja on “minulle kaikki,mitä kuuluu” mentaliteetillä.Ottakaa teille kuuluva apu vastaan,elkääkä tunteko siitä huonoa omastuntoa.Mukavaa lokakuuta 🙂

 6. Ihanaa, että saitte apua haastaviin öihin! Itse huomaan, että jo yksikin huonosti nukuttu yö pistää seuraavat päivät aivan sekaisin, niin voin vain kuvitella, mitä noin pitkäaikainen vähäinen yöuni aiheuttaa! Nauttikaa avusta täysin rinnoin vailla tunnontuskia!

Leave a Reply