Muut, Perhe-elämä

10+1 kysymystä ulkomailla asuvalle suomalaiselle

Ulkosuomalaisten blogeissa on kesän aikana kiertänyt 10+1 Liebster awards-haaste, jossa on pureuduttu ulkomailla asumiseen sekä bloggaajan suhteeseen omaan asuinmaahan ja Suomeen. Minut mukaan haastoi Saksassa asuva Terhi, suurkiitokset haasteesta!

1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Juuri tänään kuljin pitkin kotikatuani silmät sydäminä, koska aurinko paistoi ja kauppakasseja raahatessani mietin, kuinka paljon rakastan Britanniaa. En pelkästään NHS:n takia, joka tarjoaa meille ilmaista terveydenhuoltoa ilman omavastuu-rajoja. Kuinka ihan oikeasti voimme käydä lääkärillä ilman, että pitää maksuvälineitä kaivaa kertaakaan esille… Kuinka kaikki saamamme apu ja tuki vammaisen lapsemme kanssa on melkeinpä ainutlaatuisen upeaa täällä. Kuinka saamme kaikki letkuruoat ilmaiseksi ja vielä veloituksetta kotiovelle kuljetettuna, kuinka kaikki lapsemme lääkkeet ovat ilmaisia enkä esimerkiksi synnytyksestä tai lapsen teho-osastoajoista ole maksanut pennin pyörylää. Yksinkertaisesti, rakastan NHS:ää.

Rakastan myös Elsan koulua, joka on erikoistunut liikuntavammaisiin lapsiin. Rakastan brittiläistä kohteliaisuutta, rakastan monikulttuurisuutta, rakastan.. Rakastan kotikaupunkiani.

Näistä aiheista olen blogannut:

2. Entä ikävintä?

Yhteiskuntaluokkaerot, jotka vaikuttavat esimerkiksi lapsen koulutukseen. Täällä puhutaan oikeasti postikoodibingosta, mikä on toki kaupunkikohtaista. Se on melkein kuin lottovoitto, jos asuu hyvällä alueella, joka on halutun koulun “alueella”.. Unohtamatta tietysti täällä esiintyvää rasismia, mihin Brexit liittyy hyvinkin.

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

Näinkin trooppisiin maisemiin:


Kuva on otettu vanhempieni takapihasta vuonna 2015. Laiturilla olivat aamulla varhain siskoni, mieheni Dan ja lapsipuoleni Ruby. Tuonne lähtisin heti mihin vuodenaikaan tahansa, ja niin lähtisi koko perhe. Rubykin kyselee jatkuvasti, milloin menemme taas Suomeen.

Lue tästä ainokaisesta perheemme reissusta Suomeen ainakin nämä:

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Äidin ja isän takapihalle. Jos samaa ei saisi valita, niin matkustaisin Australiaan.  Siellä olin reppureissaamassa heti lukiosta paperit saatuani, ja sinne haluaisin jossain vaiheessa elämääni takaisin ihastelemaan sitä luontoa..  Papukaijoja, upeita hiekkarantoja, aavikkoja.

Meriannen – Maailmanmatkaaja on postaus tästä seikkailijattaresta ja hänen matkusteluistaan ennen perhe-elämää.

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Aurajuustoa, ruisleipää, raejuustoa, maustamatonta jogurttia, metsämansikoita pellon laidalta, kahvia… Sekä koko meidän perheen suosikkia, Fazerin sinistä!

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Näin on ollut toiveissa. Toivon mukaan ei kuitenkaan Britanniasta häädettynä (kiitos Brexit tästä pelosta) jättäen muun perheeni taakseni!

Minun ja Danin alkuperäisiin suunnitelmiin jo suhteemme alkuajoilta kuului, että asumme ensin yhdessä Britanniassa hänen esikoistyttärensä Rubyn vuoksi ja muutamme sitten Suomeen, kun Ruby on tarpeeksi vanha päättämään itse asuinpaikastaan ja -maastaan. Mutta nyt rakastan Britanniaa, ja Elsan vammaisuuden vuoksi tuntuisi tosi pelottavaltakin muuttaa Suomeen. Kun täällä saamme paremmin tukea ja apua Elsan hoidon kanssa kuin miten Suomessa saisimme.

Oikeasti Dan rakasti tervajäätelöä!

Nyt haaveilemme kesämökistä Suomessa, jossa voisimme viettää kesälomat perheen kanssa.. Läheltä vanhempiani, mutta kuitenkin olisi se oma paikka, missä olla ja mistä löytyisivät kaikki Elsan hoitoon liittyvät tarpeet, kuten tulevaisuudessa tarvitsemamme nosturit.

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Alkuperäinen Bank Holiday Monday on mielenkiintoinen, koska se tekemällä tehtiin 1800-luvun loppupuolella yleiseksi lomapäiväksi. Ihan vain siksi, että elokuulle saataisiin pitkä viikonloppu..? Muita mielenkiintoisia lomapäiviä on muun muassa Bonfire Night eli Guy Fawkesin yö, jolloin juhlistetaan suunnitelmaa, joka ei toteutunut. Toisin sanoen vuonna 1605 Fawkes ei onnistunut räjäyttämään Westminsterin palatsia..

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Ystävien ja oman perheen jättäminen kilometrien taakse. Se maallinen mammona, joka jäi Suomeen pölyttymään, ei paljoa vaakakupissa lopulta paina. Se on se, kun siskontytöstäni tulee ekaluokkalainen ja täti muistaa asian vasta sitten, kun asiasta laitellaan messengerissä viestiä. Tai kun kummityttö ei olekaan enää se vaahtosammuttimen kokoinen pellavapää, vaan jo tokaluokkalainen iso tyttö. Tai kun omat vanhemmat sairastuvat ja minulle tulee huoli puseroon. Viime talvenahan pystyin vielä lähtemään avuiksi, otin vain vauvan kainaloon ja jo seuraavana päivänä olin äitiäni morjestamassa sairaalassa. Nyt en sitä voisi tehdä. En enää, koska meidän tukikalliomme täällä menehtyi.

Mainituista tapahtumista mm. täällä lisää: 

Vauva-Anna ja päikkärit pakkasessa <3

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muualla kuin Suomessa tai asuinmaassasi?

Kyllä voisin kuvitella, mutta en koe tätä kovinkaan todennäköiseksi. Vaikka kuinka kiehtoo ajatus ilmastoltaan lämpimämmässä maassa asustamisesta ja juuripa vaikka Australian sademetsät ja kengurut saavat mielikuvituksen liikkeelle.. Niin erityislapsi tuo rajoitteita, ja suurempi välimatka pelottaa.

Aiheeseen liittyen:

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?


Seurasin vierestä, kun lapseni irrotettiin hengityslaitteesta. Lähteekö hän hengittämään itse? Jaksaako hän hengittää itse?

Elsa on hengityslaitteessa teho-osastolla

+ 1 Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna?

Aikeita oli tulla kesällä käymään Suomessa, sellaiseksi se vain jäi – hyväksi aikomukseksi. Ajatustasolla pohdimme joulua tai hiihtolomaa Suomessa, koska Ruby rakastaa lunta ja hän haluaisi kokea sen, mitä on oikeasti lumihanki tai se, kun lumi narskuu kengän alla. Mutta en usko näidenkään tapahtuvan.

Olemme jo jonkin verran harrastaneet kotimaanmatkailua täällä Britanniassa, tutkimalla muun muassa partiolaisliikkeen syntypaikkaa Brownsea-saarta, New Forestia villihevosineen ja Sealife Centeriä Weymouthissa.

 

Tähänhän haasteeseen tämä 10+1 – pohjautuu.. Kysymykset vain pysyvät samoina blogista toiseen!

Haastan tätä tekemään ainakin “Moottoritiellä on Puuma” – blogin Päden, joka asustelee Indonesiassa, Lontoossa asustelevan matkabloggaaja Otto Liljan, Annan Muuttolintu-blogista sekä Australiassa asustavan Sini Ariellin. Kaikki muut seuraamani ulkosuomalaiset bloggaajat ovat tainneet ehtiä tämän jo tehdä? Ellen tällä saisi serkkuani aktivoitumaan siellä Uudessa-Seelannissa, vastailisitko sinä näihin kysymyksiin myös?

Muita postauksia, joissa olen vastannut blogihaasteisiin:

Tagged , , ,

5 thoughts on “10+1 kysymystä ulkomailla asuvalle suomalaiselle

  1. Olipa kiva postaus! Itsekin olen tässä lähiaikoina pohtinut paljon suomalaisuuteen liittyviä asioita, sillä edessä olisi uuden kotimaan valitseminen ainakin seuraavaksi tulevaksi vuodeksi. Vuosi ei ole pitkä aika, mutta saattaahan olla, että rakastunkin ulkomailla ollessani eikä paluuta Suomeen enää ole! Täällä Suomessa mulla kuitenkin on niin hyviä ystäviä, jota ei ole korvattavissa niin mua on vähän mietityttänyt mitä suhteellemme käy erossaolon jälkeen. No, anyway on aina ihanaa lukea sun ajatuksia ulkosuomalaisuudesta, kun nämä asiat ovat pian itsellänikin ajankohtaisia!

  2. Aura juuston osalta kannattaa tarkistaa Tescon Lactose Free -tuotesarjan sinihomejuusto, koska se on Valion Suomessa tekemää eli vastaava tuote eri kääreessä 🙂 anoppi on Valiolla töissä ja mainosti tätä keväällä, useamman kerran tullut tilattua ja on kyllä hyvää 🙂 tietty varmaan kalliimpaa kuin muut, mutta eipä sitä nyt jatkuvasti kuitenkaan tule ostettua.

  3. LactoFree sarjan maustamaton jogurtti ja mansikkajogurtti on tehty Suomessa, vaikka ovat Arlan, maistuvat Ingmannin jogurteita, joten jospa saisit sitä maustamatonta jogurttiakin kohta. Itse olen nähnyt näitä COOPilla ja Sainsburylla.

Leave a Reply