Muut

Meriannen kokeileva keittiö: suklainen ja rasvaton jogurttijäätelö!

Ei sille mitään mahda, herkkupeput ei kykene olemaan täysin ilman namia. On tuntunut kurjalta, kun yhtäkkiä jääkaapista ovat kadonneet juusto, voi ja ruoanlaittoon käytetyt öljytkin ovat hävinneet. Tilalle on tullut kaikkeen ne rasvattomat vaihtoehdot.

Kyllähän koko muu perhe saisi noita rasvallisia juttuja syödä, ja eritoten lapsilta ei niitä ollakaan kielletty. Se on tuo isi-Dan ja ne kivuliaat sappikivet, joiden takia ruokavalio on muuttunut.

Mutta kun kesä.

Kesään kuuluu jäätelö!

Kaiken uuden opettelun keskellä minusta on tullut entiseen nähden ihan hurja. Aikaisemmin orjallisesti tutussa ja turvallisessa pysytellyt kotikokki on uskaltautunut ihan uusille vesille – nimittäin hyppäämään täysin tuntemattomaan, kokeilemaan uutta ilman minkäänlaisen reseptin seuraamista!

Oletteko valmiita katselemaan, miten kokeilin jugurttijäätelön tekemistä?


Rasvattomien litkujugurttien seasta on löytynyt tämä maustamaton upeus, kuohkean täyteläinen  ja silti rasvaton Skyr.

Uskoisitko kuvan perusteella, että kyseinen tuote on rasvaton?

Silppusin ja siivosin mansikoita kivan pieniksi paloiksi.

Sellaisia kivoja pieniä suupaloja:

Sitten lusikalla reipas sekoitus:

Tässä vaiheessa pää kävi ylikierroksilla – mitenkähän saisin tähän makeutta? Hei, meillähän on mansikkahilloa.

Sekoittelin hillon joukkoon, samaan aikaan haaveilin Ben and Jerryn jäätelöistä. Saisinkohan minä tästä samanlaista? Suklaa ja mansikkahan käy hyvin yhteen.. Hain kaapista tomusokeria.

Meillä oli myös vähärasvaista kaakaojauhetta. Sitä reippaasti kulhoon kera tipan rasvatonta maitoa. Tuota seosta sekoittelemalla sain tällaisen suklaamössön aikaiseksi:

Puolet jogurttisekoituksesta kulhoon, ja suklaasekoitusta väliin.

Jogurttiseosta suklaan päälle…

ja loppu suklaaseos päällimmäiseksi kerrokseksi. Koristeeksi vielä pari silppuamatonta mansikkaa…

 Kansi päälle ja pakastimeen yön yli!

Lopputulos

Suoraan pakastimesta otettuna tosi kova ja vaikeasti lusikoitavissa. Kun antoi sen sulahtaa huoneenlämmössä hetken, niin meillä pian käytiin lusikkataistelua keittiössä (ennenkuin tajusin hakea kulhot ja jakaa jäätelön siihen).

Mitä tästä kerrasta opin:

Kokeileminen on hauskaa! Ja kun ei ole kenenkään muun valmista tuotetta olemassa mihin verrata, ei tule omaakaan tuotosta laitettua minnekään arvoasteikolle. Tein samalla kertaa myös vadelmajäätelöä samalla idealla, ja me ei osattu päättää, kumpi oli parempaa – mansikka-suklaa-jogurttijäätelö vai vadelma-suklaa-jogurttijäätelö.

Ja siis – oli hyvää. Eritoten kun antoi vähän sulaa niin, että suklaamössö tunkeutui kaikkialle.. NAM.

Seuraavalla kerralla

Kokeilen vatkausta, että saisi vähän ilmaa sinne jäätelön rakenteeseen. Jätän myös kerrosjäätelökokeilut väliin ja sekoittelen reilusti pakastimessa jo ollutta jäätelöä ja laitan sen sinne sitten takaisin vielä jäätymään. Vaikka tää eka kokeilu oli bueno, niin jotenkin kaipaisin vielä sitä jäätelön pehmeyttä… Ehkäpä en anna sen myöskään olla pakastimessa yhtä kauaa.

Tässä siis ideaa rasvattomaan – mutta ei todellakaan sokerittomaan! – jogurttijäätelöön.

Minulla on jo mango kypsymässä seuraavalle kerralle… Mutta ideoita otetaan riemulla vastaan:

Mitä jogurttijäätelöitä olet sinä tehnyt kotona, mitkä makuyhdistelmät toimii?

Aiheeseen liittyviä aikaisempia postauksia


I made my own fat free ice-cream from fat free yoghurt, strawberries, icing sugar and light hot chocolate powder and strawberry jam. It was amazing.

Tagged , , ,

7 thoughts on “Meriannen kokeileva keittiö: suklainen ja rasvaton jogurttijäätelö!

 1. Helpoin tietämäni rasvaton jäätelön korvike on pakastettujen banaaniviipaleiden vatkaaminen vaahdoksi vadelmien kanssa. Vaikka ei toki kermajäätelön veroista ole, on hyvää ja rakenteeltaan mukavaa.

  Toinen vaihtoehto on sorbetti. Sitäkin tosin pitää jäätymisen aikana vatkata/sekoittaa usein. Ylipäänsä tuo vatkausprosessi on jäätelön valmistamisessa hyvin tärkeä. Jäätelökone onkin käytännössä vatkain, johon on yhdistetty kylmäpatruuna. Ehkä voisit katsella Ebaysta jäätelökonetta?

  Toinen asia on sokeri. Kokeile glukoosisiirappia. Sillä pitäisi saada pehmeämpi lopputulos. Löytyisiköhän sieltäkin hypermarketin sokerihyllystä?

  Skyr muuten on rahkaa (joka puolestaan teknisesti ottaen on tuorejuustoa), ei jogurttia. Se selittää sen hyvin erilaisen koostumuksen jogurttiin nähden. 😀 Jogurttipuolelta turkkilainen jogurtti on sellaista paksua ja ainakin täältä sitä saa vähärasvaisenakin (mutta ei rasvattomana).

  1. Miksiköhän tuossa Skyr-purkin kyljessä lukee yoghurt, jos se on kerran rahkaa, eikä jugurttia? Vai onko Skyr-merkillä erilaisia tuotteita saatavana Englannissa?

   1. Skyriä saa Suomessa myös jogurtin muodossa, purkki vaan on pienempi kuin mitä tässä postauskessa näkyy. Hieman pienempi kuin skyrin rahkapurkki mutta lähes samannäköinen ja -kokoinen 🙂

  2. itse asiassa skyr ei ole rahkaa vaan skyriä 😉 vaikka muistuttavatkin toisiaan, niin valmistustapa on eri – hapattamisessa käytetään ei maitohappobakteeria kuin rahkassa.

 2. Suosittelen ehdottomasti banaaneista tehtyä “jäätelöä”. Laita siis banaaneja pakastimeen, niin että ne jäätyvät kunnolla (vaikka yön yli) ja blendaa jäätyneet banaanit mössöksi (tähän voi sekoittaa esimerkiksi kaakaojauhetta tai vaikka mansikoita). Koostumus on tosi jäätelömäinen kunhan banaanit saa kunnolla muusiksi.

 3. Ei tosin rasvatonta, mutta 4dl kuohukermaa vaahdoksi ja siihen purkki kondensoitua maitoa.Ehkä jokin vaahtoutuva kasvirasvakerma voisi toimia myös.

 4. Oma suosikkini on Mammani jäädyke resepti, jossa vedetään ensin mansikat ( tai mitkä vaan ikinä haluaa, persikat, vadelmat, mangot, mustikat) soseeksi, pakastetaan hetki vatkataan, pakastetaan taas, vatkataan, lopuksi vatkataan vielä valkuaiset, sekoitetaan vaahdot, ja vielä vähän pakastetaan! Lisäksi voi tietty joukkoon heittää sokeria, tai juuri tuota edellä mainittua glukoosi-siirappia. Todella herkullista, ja juuri tuon vatkaamisen vuoksi heti pakastimesta ottamisen jälkeenkin hyvin lusikoitavissa! Enemmän ehkä sorbettia, mutta taivaallita herkkua ja kuitenkin kevyttä 🙂

Leave a Reply