Perhe-elämä

Ne 3 odottamatonta muutosta, mitkä äitiys on tuonut tullessaan

Äitinuttura, vessarauhan menetys, huolettomasti vieraiden vastaanottaminen pukluisissa vaatteissa… Näitä pidän niin sanotusti “normaaleina” äitiyden tuomina muutoksina arkeen. Mutta mitä yllättäviä muutoksia äitiys on minun elämääni tuonut?

Kynsien lakkaaminen

Lukiossa ja nuorena neitinä tykkäsin lakata kynnet, olla huoliteltu. Matkustellessani kynsien lakkaaminen jäi, se ei kaikkien niiden elämänkokemusten metsästyksen myötä ollut enää oleellista – ja huomasin, kuinka kynnet vahvistuivat. Enhän enää lätrännyt kemikaaleilla. Opiskeluaikana en sitten enää tarkoituksella kynsiin väriä laittanut – olin jo oppinut tykkäämään kynsieni luonnollisesta lookista.

Elsan syntymän jälkeenkään ei kynsilakat ilmestyneet kuvioihin, mutta nyt kahden lapsen biologisena äitinä kynsiäni olen maalaillut. Ei niissä jatkuvasti edelleenkään väriä ole, mutta siinä on jotain taianomaisen hemmottelun tuntua, kun pystyn istumaan alas ja läträilemään väreillä hetken ajan. Sitten muutaman päivän ajan kynnet näyttävät kivalta. Olen jopa pysähtynyt ihailemaan tiskivaahdon kuorruttamia sormiani.

Äitiyden myötä olen siis alkanut nauttimaan kynsieni lakkaamisesta.

Mitkä menee tunteisiin

Elsan syntymän jälkeen arvomaailmani meni ihan uusiksi, moni aikaisempi “ongelma” ei enää sitä ollut. Ei haitannut, vaikka tukkaa en ollut ehtinyt pesemään tai julkisella paikalla olin meikittä (postaus raskausajalta, jolloin tuskailin meikittömyyttä).  En ottanut pulttia jouluperinteistä tai muista teemapäivistä – suorittaisimme kaikkea omalla tavallamme, muun maailman perinteistä välittämättä.

Ennen pääsiäistä löysin itseni taistelemasta kyyneliä vastaan kaupan parkkipaikalla, koska kaupasta ei löytynytkään Annalle haluamaani suklaamunaa. Olin niin halunnut nähdä Annan ilmeen, kun hän munajahdissa löytäisi suklaamunapaketin, jossa olisi teletappien kuvat. Nyt se ilo minulta vietiin pois, vaikka juoksin parissa kaupassa niitä etsimässä ja turvauduin jopa Internetin ihmeellisen maailmaan vain huomatakseni, että ne olivat loppu kaikkialta. Kun aikaisemmin tällainen asia ei olisi hetkauttanut minua puoleen tai toiseen, niin nyt itkupotkuraivarin partaalla heräsin miettimään

  • onko meillä nyt kaikki niin hyvin, että tällainenkin asia voi mennä minulla tunteisiin?

Enhän ikinä ollut ollut se äiti, joka halusi ehdottomasti jotain lapsilleen – kunhan he pääsisivät kokemaan, tekemään, tärkeintähän on ne pienet yhdessä puuhastellut asiat eikä esimerkiksi joku tietty merkkituote.

Kotityöt

oli aiemmin se välttämätön paha, ne, mitkä piti suorittaa. Kyllä tekemättömät työt minua edelleenkin stressaavat, enkä muuta tule varmasti ikinä väittämään – mutta nyt niiden suorittamiseen on löytynyt tekemisen iloa.

In every job that must be done, there is an element of fun. You find the fun, and – SNAP – the job’s a game!

Mary Poppins

Ensiksi se oli hetki, jolloin sain tauon lapsista. Siivotessani keittiötä tai ladatessani pyykkikonetta sain hetken luvan olla aikuinen, vain minä. Kotitöiden aikana pystyin laittamaan aivot narikkaan, ja löysin niistä meditatiivisen voiman. En enää tehnyt kotitöitä vain työn tuloksen takia, vaan opin rakastamaan itse tekemistä. Siksi aloin kokkaamaan enemmän, asia, jossa aiemmin olin hyvin arka. En halunnut syöttää rakastamilleni ihmisille jotain, mikä maistuisi kauhealta – en siksi uskaltanut kokeilla mitään uutta, pysyin tutuissa ja vanhoissa, niitä mitkä tiesin että osasin. Nyt kokkaan enemmän kuin Dan, ja kokeilen joka viikko uusia reseptejä. Olen uskaltautunut tekemään alusta loppuun itse lihapullat (pikkujuttu toiselle, minulle ei), olen väsännyt lasagnen sekä harjoitellut erilaisten kastikkeiden tekemistä ja rohkeasti vain tutustunut itselleni uusiin tuotteisiin kuten kvinoaan.

Nyt saan kotitöihin mukaan apulaisen, joka innokkaasti täyttää ja tyhjentää pesukonetta, tuo minulle esineitä, vie märkiä pyykkejä kuivuriin. Tämä on minun uusi iloni kotitöissä!

Miten vanhemmuus on sinun arkeasi muuttanut?


I believe no-one has ever said becoming a parent didn’t change a thing in their lives or themselves. Looking after a dependant little human being changes pretty much everything. It takes away a lot, from the freedom of going anywhere in a moments notice to a possibility to have a sleep in whenever you want. It gives you even more than you could have ever imagined before having children, so all of these “sacrifices” are more than worth it.

Sometimes parenthood changes every day live in ways that were not expected. I listed three of mine here:

Painting my nails

In high school I used to paint my nails but after that, no. I liked the natural look of my nails. As a mother of two and a stepmother I have found joy from being able to sit down and do my nails, it gives me that thrilling pampered feeling! Then I have the utter bliss of admiring my beautiful nails while doing the dishes…

What makes me emotional

My whole world changed when Elsa was born. As she was disabled, things that used to worry me or I considered as problems were not anymore. I wasn´t concerned if my children didn´t get branded toys or if we didn´t celebrate events in the traditional way. As us being together was – and still is – the most important.

But then I found myself in tears before Easter at a supermarkets carpark. I hadn´t found the Easter egg for my youngest that I wanted for her and I was so upset about that. It shook me. Is everything so well in our lives now so a thing that wouldn´t have touched me before has this much power over me now?

Housework

have been only endless list of chores before, things that needed to be done. After having children my attitudes towards them have changed. First, they were my escape from the children, a chance to be just me. I found the meditative power from doing the dishes and laundry, sweeping the floors and watering the plants. I started to enjoy cooking and wiping down the counters. Now I’ve discovered even another joy from the chores as I have a little helper with me. My toddler Anna loves to load the washing machine and the tumble dryer!

What are the curious things that have changed in your live since becoming a parent?

Tagged , , , , , , ,

Leave a Reply