Muut, Perhe-elämä

Bullet journal – apuna arjen kaaoksessa

Kun bullet journal minulle mainittiin ensimmäisen kerran, innostuin. Sehän on siis mihin tahansa vihkoon itse tehty kalenteri ja päiväkirja, missä tärkeäksi osaksi tulevat erilaiset listaukset ajanhallinnan helpottamiseksi. Sen takia säikähdinkin.  Mietin, että eihän minulla nimenomaan aikaa moiseen riittäisi, kun on tätä tekemistä muutenkin. En minä ehtisi piirrellä viikkonäkymiä ja kuukausinäkymiä, entäs miten saisin merkattua erityislapseni kuukausien ja jopa vuoden päähän varatut vastaanottoajat? Hyvin tyytyväisenä aloitinkin jälleen käyttämään personalplanner.com:n kautta blogiyhteistyössä saamaani kalenteria. Näin on hyvä.

Ei se ajatus jättänyt minua kuitenkaan rauhaan. Miten kätevää olisikaan, jos kaikki olisi kuitenkin samassa paikassa? Ostoslistat, ne loputtomat “tee nämä” – listaukset, Elsan letkuruokinta-aikataulut ja lääkeaikataulut? “Huvikseni” aloin selaamaan Pinterestissä bullet journaliin liittyviä pinnauksia. Niin koristeellisiä, kauniita, hienoja taulukoita.. Niiden kaiken alta paljastui ajankäytön hallitsemisen helppous ja muistojenkin kerääminen yhteen paikkaan.

“Ei se minulle maksa kuin vihkon verran”, päätin sitten tammikuun lopussa. Otin aikaisemmin mainitsemassani blogiyhteistyössä kylkiäisenä saamani vihkon käsiini ja avasin ensimmäisen sivun. Kirjoittelin siihen sisällysluettelon, ja sen kummemmin kursailematta hyppäsin seuraavalla aukeamalla tekemään ensimmäistä päivänäkymääni tulevalle päivälle. Kirjoittelin päiväkohtaisen tehtävälistan, koristelin otsikon. Seuraavana päivänä kirjailin ranskalaisilla viivoilla tekemisiäni ylös, rustailin pois tehtyjä asioita.

Tuntui, että päivän aikana sain enemmän aikaiseksi.

Sinä iltana suunnittelin seuraavan päivän. Innostuin kokeilemaan taulukoiden tekemistä – tein taulukon kotitöille ja tavoilleni, joihin halusin kiinnittää huomiota. Inspiraatio mylläsi. Aloitin ensimmäisen ostoslistan, johon päivien aikana kirjailin ylös huomaamiani puutteita.

Kolmantena päivänä oikein jo odotin sitä, että saisin istua alas “bujoni” kanssa ja suunnitella tulevaa päivää. Mieli alkoi pursuta kaikkia ideoita kaikelle tekemisellekin, kun päivät alkoivat hahmottua mielikuvissani tarkemmin kirjoittaessani tehtävälistoja ylös. Päivien kuluessa bujo alkoi kulkemaan kaikkialle mukana. Tehtävälistat mahdollistivat sen, että sopivan hetken tullessa tiesin välittömästi, mitä hyödyllistä voisin tehdä. Kaikki tekemättömät työt eivät enää tuntuneet ahdistavalta möykyltä, jota en millään voisi enkä ehtisi purkaa. Pystyin keskittymään kotihommissakin niihin pieniin asioihin, joiden yhteisvaikutus oli suuri. Vähitellen koti alkoi näyttää hallitummalta kaaokselta.

Oli palkitsevaa ruksata pois tehtyjä asioita, kun sitä kautta näin oikeasti, mitä kaikkea tein päivän aikana. En aluksi tehnyt viikkonäkymiä, mutta nyt olen alkanut tekemään niitäkin. Ihan vain siksi, että sunnuntaisin istun alas suunnittelemaan tulevaa viikkoa valmiiksi! Kuukausinäkymiä en tee vieläkään, enkä usko niitä tekeväni. Minulle tärkeimpiä ovat päivänäkymät. Ja yksi päivä saattaa viedä vihkostani sivusta aina viiteen sivuun asti… Kun en enää kirjoita ranskalaisilla viivoilla tapahtumia ylös.

Kalenteri pysyi matkassa, sinne merkkasin viikon tapahtumia ja niitä vastaanottoaikoja. Bullet journalin kanssa menin pintaa syvemmälle. Tekemisiini, tunteisiini, tapoihini, mitä kaikkea pitäisi saada tehdyksi. En enää samalla tavalla unohdellut asioita ja asiat tulivat tehtyä ajallaan.

Bullet journal on toiminut päiväkirjanani ja tekemisieni tukena. Aloin hahmottaa omaa oloani, niiden syy- ja seuraussuhteita. Huomasin, kuinka kerran viikossa minulla näkyi olevan päivä, jolloin en saanut mitään aikaiseksi. Vain ne minimivaatimukset, kotityöt jäivät sivuun. Noista päivistä aikaisemmin ruoskin itseäni, kun mielestäni minun piti olla aikaansaava jatkuvasti. Mutta ei kroppa niin toimi. Se tarvitsee lepoa, ja opinkin antamaan lepopäivät itselleni “anteeksi”. Tiesin, että seuraavana päivänä jaksaisin taas.

Bullet journal onkin opettanut minulle paljon itsestäni ja tavoistani. Se ei ole ainoastaan auttanut minua pysymään järjissäni Danin isän kuoltua ja normaalin arjen hektisessä pyörityksessä, vaan se on antanut minulle tärkeän tunteen siitä, että minä pystyn. Että itseasiassa tämä arki ei ole yhtä kaaosta, vaan minä hallitsen sitä.

Mitä tarvitset bullet journalia varten?

  • Ihan minkä tahansa vihkon.
  • Kynän.

Ideoita voi katsella Pinterestistä, Kalenterimanian sivuilta tai Facebookin Bullet Journal – ryhmistä, mutta tärkeintä on muistaa, että tämä vihko on sinun. Ei sillä ole mitään väliä, miltä se näyttää. Tarkoituksena on vain saada sinulle se tuki asioiden muistamiseen ja ajanhallinnan helpottamiseen. Mikä tärkeintä – have fun!

(Bujon koristeleminen ei ole pakollista. Minä pidän siitä, ja se myös motivoi minua ylläpitämään bujoani.)


I’ve started to keep a bullet journal and now I can’t think how I lived without it before! I have all my lists in one place from to do lists to shopping lists, I track everything from housework to my habits and the care of my disabled daughter in it… And all I needed for this was a notebook and a pen! I do decorate it, because it keeps me motivated. But that’s not essential.

Tagged , , , , ,

4 thoughts on “Bullet journal – apuna arjen kaaoksessa

    1. Ollos hyvä! Tiedän niin tunteen.. Nyt mie haluaisin kauheasti travelers notebookin, jossa saisin samoihin kansiin monta vihkoa – eli sekä niin kalenterin kuin bujonkin ja kaiken muun mahdollisen.. 😀

  1. Vau ompa hieno kalenteri! Ja ootpa taiteellinen, upeita kuvia olet piirtänyt. Tämä kyllä inspiroi kokeilemaan itsekin tuollaisen tekemistä. Aurinkoisia kevätpäiviä koko teidän perheelle! 🙂

    1. Oi kiitos <3 piirtäminen on kyllä aina ollut minulle yksi tapa rentoutua, se on ihan erilainen luovuustila kuin kirjoittaminen :) Ja suosittelen kokeilemaan, ei se maksa kuin vihkon verran! :D

Leave a Reply