Perhe-elämä

3-vuotias lapsemme sai silmälasit

Monesta eri syystä olen nyt ollut ajatusteni kanssa eräänlaisella tuuliajolla, antanut niiden vain revitellä myrskyn mukana ja hiljentyä sitten kynän ja paperin tuomaan rauhaan. Tuolloin ajatusten mylläkkä löytää taukopaikan ja minä voin hengittää.

Vihjasin jo aiemmin Facebookissa, että paljon on tapahtunut. Sen jälkeen on tapahtunut vielä enemmän. Kaikesta siitä en voi vielä puhua, mutta ajallaan.

Yksi tapahtuneista asioista on tämä, se ehkä ihanin:

Meidän leikki-ikäinen pienemme sai silmälasit pari viikkoa sitten. Olemmehan hänen aivoperäisen näkövammansa takia säännöllisesti käyneet silmälääkärillä vahtimassa silmien kehitystä, ja viimeisimmällä kerralla opimme lapsemme olevan likinäköinen. Hän näkee kaikkein tarkimmin vain 15 senttimetrin päähän kasvoistaan, minkä jälkeen kauempana olevat katselukohteet näkyvät hänelle sumuisempina.

Niinpä heti seuraavana päivänä menimme optikolle tilaamaan lapsellemme silmälaseja. Tällaiset “Rapunzel” – silmälasit saimme tyttärellemme.. ja hän tykkää. Tässä lyhyessä ajassa olemme jo huomanneet eron – Elsa katselee meitä ihan eri tavalla nyt. Tarkemmin. Intensiivisemmin. Hän näyttää keskittyvän katseluun entistä enemmän, ehkä juurikin siksi, että hän näkee paremmin?

Oli hykerryttävän jännittävää seurata Elsan reaktioita lempitv-sarjaansa Futuramaan, kun hän sitä katseli ensimmäistä kertaa lasit päässä.. Ei sitä naurua voi täysin sanoin kuvailla, sitä syvältä sisimmästä kumpuavaa riemua, kuplivaa iloa, ilahtuneen yllättynyttä onnea..

Kaikista saamistamme diagnooseista tyttärellemme tämä oli helpoin niellä. Itse diagnoosi ei tuntunut miltään, kun onhan se tietysti ollut tiedossa, että sokeaksi rekisteröidyllä lapsellamme on näön kanssa ongelmia. Ehkä asiasta kuitenkin teki ihanaa se, että löytyi kerrankin sellainen diagnoosi, johon apu oli näin yksinkertainen ja helppo?  Olimmekin itseasiassa innostuneita lähtiessämme valitsemaan Elsalle silmälaseja!


We’ve learned that our child, who’s been diagnosed with cerebral vision impairment among other things, is also short-sighted. That diagnose was one of the easiest one to accept and we were actually quite excited about picking up a pair of glasses for her! Daddy picked this Disney “Rapunzel” – pair for her and I love them.

So does she. Without her glasses she can only see clear to 6 inches from her face, it must seem to her like the world has opened up to her again. She looks at everything in more intent manner now and really follows what’s going on around her. In other words she is really making an effort to watch now.

One of the nicest things was to follow her reactions when she saw her favourite TV-show Futurama for the first time with her glasses on. That laughter, I cannot even imagine to be able to deliver the pure joy expressed through that giggle through my poor English dictionary…

So, our daughter has glasses and it makes her look so smart, doesn’t it!

Tagged , , , ,

6 thoughts on “3-vuotias lapsemme sai silmälasit

  1. Oi miten hienot silmälasit!! 😎 Ja se kaikki muu, mitä ne ovat tuoneet! Hyvä, että likinäköisyys selvisi, kerran se on laseilla hoidettavissa!

Leave a Reply