Perhe-elämä

13 kuukautta vanhan taaperon sanasto

Vauva lähtee joko kävelemään tai puhumaan, toinen taito seuraa sitten perästä.

Meidän vauva lähti kävelemään. Nyt 13 kuukauden ikäisenä hän on jo niin varma kävelijä, että hän itseasiassa osaa jo juosta. Pienet jalat vilistävät niin nopeaa, että sitä on oikeasti itsekin otettava juoksuaskelia pysyäkseen perässä.

Mutta on hän sillä äänelläänkin leikkinyt. Kovaa ja korkealta, hiljaa ja matalalta, porissut kuin papupata. Sitten sieltä alkoi ilmestyä niitä oikeita sanoja.

mita_yksivuotias_voi_sanoa
Kuvan (c) Dani Hanlon

Ensimmäisenä se pienen ihmisen tärkein, “more”. Lisää, anna lisää sitä ruokaa, leikitään vähän lisää vielä. Sitten tuli “ääää-ti”. Täällä briteissä kaikki muut alkavat puhumaan “mummy”:sta (äiti), kun Anna pälättää “ma-ma-ma” – litanniaansa. Mutta ei hän tuolloin minua kaipaa tai huhuile, olen sen jo oppinut. Kun minun huomiotani kaivataan, pikkuihmisen suusta pärähtää tulla niin topakasti “äeti”, että ei sitä voi olla huomaamatta! “Daa-da” on taas isä. “Täti,” vaikka niin lähellä onkin “daa-daa”, tarkoittaa kuitenkin siskojani tai ystäväämme Hanlonia. Anna saattaa kulkea pitkin käytäviä ja hihkua “täää-ti, tää-ti” etsiessään, missä se täti nyt on. Suomireissullamme isovanhemmat todistivat Annan sanoneen muutamaankin kertaan “kii-to” eli kiitos, mutta vissiin omia vanhempia ei tarvitse kiittää mistään, koska sitä ei ole kuulunut sen jälkeen. Sitäkin enemmän kuuluu sanaa “ei” kera topakan pään pudistelun.

Toisin sanoen,

meillä osataan tähän mennessä 5 sanaa.

Ilmestysmisjärjestyksessä:

 1. More
 2. Äeti
 3. Dada (daddy – isi)
 4. Täti
 5. ei

Ikää 1v. 1kk.

Tässä listassa minua hurmaa ehkä eniten se, miten siinä ovat esillä molemmat perheessä käytetyt kielet. Minun ja Annan oma salakieli, suomi, ja koko muun perheen käyttämä englanti.

yksi_vuotiaan_sanasto
“More!” Kuvan (c) Dani Hanlon

Hyvin hämmentyneenä olen tajunnut, että voin pian käydä keskusteluja vauvani kanssa. Kyllähän minä olen aina Elsalle ja Annalle jutellut, mutta eivät kummatkaan ole pystyneet vastaamaan takaisin kuin kehonkielellä ja salaperäisillä äännähtelyillä. Nyt Anna harjoittelee jo kovasti sitä, että pian hän vastaa minulle takaisin. Puhumalla lauseita.

Kielen ymmärtäminen

Lisäksi tytön ymmärrys on kehittynyt hurjia harppauksia eteenpäin viimeisen kahden kuukauden aikana. Hän kuuntelee ja osaa toimia ohjeiden mukaan. Kun erityislapseni, liikuntavammaisen Elsan on vaikeampi osoittaa ymmärtäneensä, on ollut niin pysäyttävää seurata Annan toimia.

“Menepä istumaan tuolisii, niin tuon sinulle välipalaa,” sanottuani saan seurata, kuinka tyttö tepastelee reippaasti tuolinsa luokse ja kipuaa siihen.
“Ei, ei sitä saa koskea – Elsa kuulee sen kautta,” ohjeistan, kun Annaa kiinnostaa sisäkorvaistutteen vilkkuva valo. Anna jää vain tuijottamaan implanttia ja siirtyy sitten muualle.
“Huggie?” kysyn, kun nappaan tytön syliini. Anna painautuu kuin käskystä hartiaani vasten, koska hän halusi halin.

Hän kuuntelee, toimii, tekee, ymmärtää.

Mitä kaikkea teidän pienenne osasi noin vuoden iässä?

Miten paljon hän jo puhui? Vai puhuiko ollenkaan? Entäs liikkuminen? Ymmärrys?

Näihin sanoihin, annetaan lapsille myös se oma kasvamis- ja kehitysrauha. Joku oppii nopeammin kuin toiset, toiset liikkuvat enemmän kuin joku muu samanikäinen. Ei siinä vanhemmilla ole paljoa vaikutusvaltaa, lähteekö vauva ensin tapailemaan konttailua ja kävelyä vai harjoittelemaan sanojen sanomista. Tiedän tämän henkilökohtaisesti, eihän kohta 4-vuotias lapseni puhu tai kävele. Silti hän ymmärtää ja on oppinut asioita omaan tahtiinsa.

Silti, näitä on kiva verrata, ilman mitään kilpailuviettiä!


Baby chooses either to walk or talk first.

Ours started to walk, but the words have followed fast. She’s now a year and a month old, and she has five words in her dictionary.

 1. More
 2. Äeti, which is Finnish and means mum
 3. Dada, which is daddy
 4. täti, which means aunty in Finnish
 5. Ei, which means no

It is so amazing to watch how my little baby is practicing to talk, not long and she is soon able to have full on conversations with me! It feels extra special to me as my special needs daughter, almost 4, cannot talk (or walk).

rakkaudellam

Tagged , , , , , ,

2 thoughts on “13 kuukautta vanhan taaperon sanasto

 1. Hei teillä on alle kolmevuotias. Miksei tuoli ole selkä menosuuntaan? Monet maxicosi tuolit saa sillein, en tiedä tosin teidän tyyppiä. Turvallisuusjuttu vaan…

 2. Meillä on Annaa vajaan kuukauden vanhempi poika. On ollut kiinnostavaa seurata blogistasi, miten melkein saman ikäinen kehittyy. Meillä sanoja alkoi tulla noin 11kk ikäisestä. Ensimmäiseksi osattiin vastata kysymykseen “Mitä lammas sanoo?” “Bää, bää.” Varsinainen ensimmäinen sano oli aakka eli ankka. Meillä on luettu paljon eläinkuva-aiheisia kirjoja. Muita sanoja, joista jo selvää saa, ovat aippa eli vaippa ja kakka. Ei tulee ajoittain myös. Varsinaista äitä ja isiä ei vielä ole kuultu. Omia sanoja on myös. Esimerkiksi leipää pyydetään tomerasti “Pää!” Joka päivä hämmästyn sitä, miten paljon pieni jo ymmärtää. Poika tuo tavaroita pyytämällä, osaa riisua joitakin vaatekappaleita pyytämällä, osaa näyttää pyytämällä käden, jalan, nenän ja korvat.
  Tukea vasten meillä noustiin 7,5kk ikäisenä, mutta tuesta uskallettiin päästää irti vasta 1v-1v 1kk välillä. Nyt viimeisten viikkojen aikana on lähdetty kävelemäänkin, mutta edelleen heittäydytään konttaamaan, jos halutaan edetä nopeasti. Kiivetä osataan tuoleille ja siitä pöydälle, joka on johtanut uusiin ulottuvuuksiin tavaroiden säilytyksessä.
  Ruokaa osataan syödä itse lusikalla ja haarukalla. Paljon menee käsinkin, mutta viikon ajan olen antanut vaan puurolautasen eteen ja lapsi on syönyt itse lähes kaiken. Apua tarvitsee vain rippeiden kaapimisessa. Puuroa, viiliä tms. lukuunottamatta meillä onkin ruuat somiruokailtu jo pitkään, kun auttaa ei pääsääntöisesti saa.

  Tälläistä meidän reilun 1-vuotiaan kanssa.

Leave a Reply