Infoiskut, Perhe-elämä

Näin lentäminen onnistuu pienenkin lapsen kanssa

Ei hän voi olla todellinen, ei kukaan vauva voi olla noin hyväntuulinen lentokoneessa!

Näin sanoi minulle parikin ihmistä lentokoneessa.
Juuri vuoden täyttänyt tyttäreni oli kikattanut koko lentomatkan, eikä itkeä pirahtanut ollenkaan. Ei edes nousun tai laskun aikana. Matkantekoomme kuului yhteensä kolme lentoa, eikä taaperoni itkenyt yhdenkään lennon aikana.

Miten minä siinä onnistuin?

Joko taaperoni on vain äärettömän rento ja reipas tapaus, tai onnistuin tekemään jotain oikein lennon aikana. Katso tästä minun vinkkini taaperon/vauvan kanssa lentämiseen!

vauva_lentokoneessa

1. Huolehdi vauvan tarpeet

Ei kai ole liian kuuma tai kylmä? Onhan vaippa vaihdettu ennen lentoa? Onhan lapsi saanut syödäkseen, ettei ole nälkä tai jano? Puhtaalla pepulla ja täydellä vatsalla on kenen tahansa mukavampi matkustaa, niin myös pikkuihmisellä. Ennen lentoa huolehtimalla kaikki vauvan/taaperon tarpeet kuntoon edesautat jo onnistunutta lentoa!

2. Pidä pääsi kylmänä ja mieli lämpimänä

Älä hermostu. Nyt, jos ikinä, pitkä pinna on tarpeen. Lapset vaistoavat sinun mielialasi, ja helposti kurja mieli leviää myös pienempiin. Hymyile, naura, puhu lapsillesi rauhallisesti ja lämmöllä, ja mikä tärkeintä.. Innostu heidän kanssaan lentokoneen ihmeistä!

3. Älä häpeä pyytää apua

Jokainen on varmasti valmis auttamaan, jotta niin heidän kuin sinunkin lentosi menisi sujuvasti. Älä siis pelkää pyytää apua! Pyydä kanssamatkustajaa valmistamaan maitopullo, kaivamaan laukusta tutti, kantamaan laukku, jotta sinä saat pideltyä vauvaasi sylissä. Lentoemot auttavat myös mielellään, mutta niin myös kanssamatkustajat. Palkintonahan he saavat sinulta kauniin hymyn ja paremmat mahdollisuudet tärykalvoja säästävään lentokokemukseen!

plane-691084_1280
Jokainen heistä haluaa varmasti saada miellyttävän lentokokemuksen. Kuva Pixabaysta.

4. Juomapullo nousu- ja laskutilanteisiin

Ne kivuliaat korvat ilmanpaineiden vaihtuessa saavat kenen tahansa itkuhanat värähtelemään. Valmista jo ennen lentoa lapsellesi juomista, mitä hän varmasti tulee nousun ja laskun aikana juomaan. Jos vain mahdollista, älä anna hänelle muuta juomista tuntia ennen lentoa. Anna juomapullo lapselle vasta, kun lentokone on aloittanut nousun tai laskun. Tällöin varmistat, että lapsi juo ja siten nielee (!) tuon kriittisen ajan.

Jos lapsellesi ei juominen maistu, älä hermostu. Tutin lutkuttaminen auttaa myös! Voit myös yrittää saada lapsesi haukottelemaan. Haukotteleminen avaa myös korvia, ja haukotushan on todistetusti tarttuvaa…

Viihdytä.

Katsokaa yhdessä ikkunasta ulos, leikkikää laululeikkejä, ilmeile hassusti. Anna lapsen katsoa tabletilta lempiohjelmaansa, piirrelkää yhdessä, lukekaa kirjaa. Tämä on teidän yhteistä laatuaikaa, näin tehdään muistoja!

vauva_ja_lentokone

Meidän lentokokemus

Olen kokenut lentomatkustaja, jo pienestä likasta lähtien olen päässyt lentokoneeseen. Minä en siis itsekään pelkää lentämistä, joten siinä mielessä minun on ollut helppo huolehtia omasta lapsestani lennon aikana.

Minä laitoin aina ensin lapsen istumaan viereiselle penkille siksi aikaa, että sain sen oman peppusen aseteltua lentokoneen penkkiin ja turvavyöt kiinni, sekä laiteltua kaikki lennon aikani tarvitsemat tavarat helposti nappaamisetäisyydelle ja käsimatkatavaralaukun edessä olevan penkin alle. Pujottelin sen sylivauvan turvavyön omaani kiinni ja lenkit sivuille, ennen kuin istutin lapsoseni syliini. Sitten vain hänenkin turvavyönsä kiinni.

Lapseni ei ollut saanut mitään juomista tuntia ennen lentoa edellä mainituista syistä johtuen. Ensimmäisellä lennolla en ollut tajunnut kaataa maitoa jo ennen lentoa pulloon, joten reippaasti tyttö sylissäni otin pullon ja maidon esille ja ojensin ne vieressä olevalle tuntemattomalle miehelle. Hieman haparoiden, mutta mielellään hän sitten täytti pullon jo minulle valmiiksi ennen kuin lentokone oli edes lähtenyt liikkeelle. Piilotin sitten pullon viereeni, ettei tyttö sitä alkaisi vaatimaan ennen aikojaan…

Kun lentokone lähti parkista, keskityimme katsomaan Annan kanssa ikkunasta ulos.

“Katso, näetkö tuon auton? Entä tuon kärriletkan, se kuljetti meidän matkalaukut äsken koneeseen! Oi, katsopas miten paljon värejä ja valoja tuolla kiitoradalla näkyykään.. Oi, tunsitko, nyt lentokone kääntyy, kohta ollaan kiitoradalla.”

Kun kiitoradalle päästiin, aloin juttelemaan noususta. Nauraen, hymyillen. “Kohta tuntisimme sen kiihdytyksen, mikä painaa meidät kiinni penkkiin. Se tuntuu kuule tosi jännältä, odotapa vain! No, nyt, kuuletko tuon, kone valmistautuu kiihdyttämään.. ja nyt me lähdettiin! Kohta ollaan ilmassa, ihan kohta, katsotaan kumpi huomaa sen ensin.. No nyt! Nyt on kone ilmassa! Otapa hei sen kunniaksi huikka maitoa!”

Tyttäreni kikatti, vilkaisi hetkellisesti minun ilmeitäni, mutta tiukasti tuijotti ikkunasta ulos ja joi maitoa.

“Näetkö kaikki nuo talot? Kyllä, ne on taloja, nuo koko ajan pienemmiksi menevät laatikot. Näetkö nuo autot, aikamoinen autojono tuolla! Miten paljon puita, peltoja.. Olisikohan tuo järvi? Näetkö tuon kaupungin? Hei, nyt me ollaan kuule pilvessä!”

Kannustin lastani juomaan maitoa niin pitkään, kunnes turvavyön merkkivalo sammui. Sen jälkeen jatkoimme ikkunasta maisemien katselua. Ihastelimme pilviä yläkantista. Sitten aloimme leikkimään. Laululeikit oli tosi kivoja Annan mielestä yläilmoissakin! Samoin kutitusleikit. Äidin hassun ilmeet, niille sitä jaksaa aina kikattaa. Ja kukkuu-leikki. Vieressä istuva mieskin osallistui taputusleikkeihin, ja meitä nauratti. Tutkimme myös tarkasti lentokoneen mainoslehtisen artikkeleineen, tunnistimme Annan avaamien aukeamien kuvista poroja, revontulia, valokuvaajia ja mainostettuja tuotteita. Kaikkein parasta oli kuitenkin juuri lehden laittaminen kiinni ja auki taas uudesta kohdasta. Sitten vuorossa oli se (käyttämättömän) oksennuspussin tutkiminen, sitten laminoitu lentoturvallisuusläpyskä.

plane-50893_1920
Pixabay

Jos jotain parantamisen kohteita pohtii, niin tyttäreni nukkui vain yhden lennon aikana. Sen ensimmäisen. Mutta kyllä me tekemistä keksittiin yhdessä, vaikka käsimatkatavaroihin en leluja kantanutkaan mukaan. Otin tuon parituntisen sillä asenteella, että tämä on meidän omaa laatuaikaa. Purkkiruoankin syöttäminen onnistui hyvin, kun käänsin tyttäreni sylissäni naama minuun päin. Hyvin maistui ruokakin yläilmoissa!

Laskeutumisen alkaessa otin taas maitopullon esille ja turvavyömerkkivalon palaessa kannustin tytärtäni juomaan. Odotimme innokkaasti, että menimme pilviverhon lävitse. Katselimme yhä suuremmiksi kasvavia taloja, metsiä, peltoja.. Lentokentän lähestyessä aloin puhumaan siitä, kuinka kohta koskettaisimme taas maata. Kumpikohan huomaa sen ensin? Ei vielä, ei vielä olla maassa, oisko nyt, ei, ei vielä – no nyt! Kuuletko tuon, lentokone jarruttaa, oi miten jännää, me ollaan nyt maassa!

Lentokoneen pysähdettyä nostin taas tyttäreni tyhjälle penkille, pakkasin kaiken pois ja asetin laukut olalleni, sitten vauva syliin kantoreppuun ja menoksi. Tai annoin laukkuni kanssamatkustajalle kannettavaksi, koska hän ihanasti tarjoutui, jolloin lentokoneen rappusista laskeutuminen ja muutenkin liikkuminen oli paljon helpompaa!

Lentokoneeseen saat ottaa mukaan

kaiken, mitä lapsesi tarvitsee. Avaamattomat maitopurkit ja purkkiruoat, juomapullot, syöttölusikat, lelut, vaipat, peppupyyhkeet. Turvatarkastuksessa voi mennä hetki normaalia pidempään henkilöstön tarkistaessa purkkiruoat ja muut, mutta kyllä, ne saat sinne mukaan myös. Koska jokainen haluaa, että lento sujuu kaikilla mahdollisimman mukavasti.

travel-1767532_1920
Kuva Pixabaysta

Onko sinulla hyvää ja toimivaksi koettua vinkkiä pienen lapsen kanssa matkustamiseen lentokoneessa?

Ilmiannathan sen kommenteissa! Haluaisin niin mielelläni myös kuulla, jos tästä postauksestani oli hyötyä.

Minua kiinnostaisi kuulla myös eri lentoyhtiöiden käytänteistä

Finnairin lennolla sain nimittäin lapselleni mehua pulloon ilmaiseksi, kun taas Norwegianilla tuntui että kaikki maksoi. Jopa lapselle. Onko oikeasti näin vai ymmärsinkö väärin, sitä en tiedä – mutta kokemukset kehiin näistä myös! Miten lentoyhtiö on auttanut sinua sinun lastesi kanssa?


How to have a pleasant air travel experience with a child

Either my 1-year-old daughter is really laidback and brave, or I managed to do something right while flying with her on an airplane. We took three flights and my lively daughter didn’t cry once in any of the flights!

Here is what I did

 1. Take care of all of your child’s needs before and during the flight
  Has the nappy been changed? Has the child eaten anything, when is the last time she ate? Is she warm enough, not too cold or hot? No-one likes to travel hungry, thirsty or with a poo in their pants.
 2. Be happy yourself
  Traveling can be stressful, I get that. When you are traveling with children, it becomes almost vital that you keep your cool. Talk to your children with a happy voice, smile to them. They sense it if you are grumpy and they imitate your feelings. So be happy, so your children will be too.
 3. Don’t be ashamed to ask for help
  The flight crew are there to help, but even your fellow passengers will give you a helping hand when you ask. They want to have as pleasant flight as ever and if their help can prevent the child screaming I’m sure they will be happy to help.
 4. Get a drink for your child for the take-off and landing
  The change in air pressure can make anyone’s ears hurt, and how about a little child who doesn’t really know what’s going on? I would cry too. What you can do to prevent it is to get them swallow, that will keep their ears open. If you only can, do not let your children drink an hour before the flight, give the bottle only when the plane has started to take off or land. If the child won’t drink, don’t panic! Sucking a dummy will help too, and getting them to yawn. The best thing about yawning is that it is contagious, so start yawning in a way that your child can see it…
 5. Entertainment
  Look out of the window together, sing nursery rhymes, play, make funny faces. Let your child watch their favourite cartoon on a tablet, draw something together, read a book together. This is your guys quality time together, make the most of it!

Our flight experience

I’m experienced air passenger myself, I was only 1 year old myself when I flew for the first time. Therefore I’m not scared of flying myself so it’s easy for me to concentrate to look after my child while on a plane.

As boarding the plane I put my child to sit on a seat next to ours so I could get comfortable myself, take what we will need off from the bag and place the hand luggage underneath the seat in front of me. I attached the infant’s seat belt on mine and then I lifter her to my lap and clicked on the seat belt for her.

Anna hadn’t had a drink for an hour before the flight for the reasons mentioned above. On the first flight I hadn’t realised to prepare the drink before the flight so promptly I gave the bottle and the milk to the passenger next to me (who I didn’t know in advance) and he did the preparation work for me while I was entertaining my child. Then I hid the bottle so Anna wouldn’t ask for it before it was needed. All of this was done before the aircraft had started even moving!

When the airplane started to head towards the runway, me and Anna focused watching out of the window together. “Look, can you see that car, oh wau, look at all those lights and colours on the runways!”

When we got to the runway, I started talking about the taking off with a smile and excitement. “Soon we will feel the airplane speeding, it will push us to our seats, how exciting will that be! Now, can you hear that, that’s the plane preparing to get to the speed it needs… And now we are off! Soon we are in the air, imagine, let’s see which one of us will notice it first that we are no longer touching the land.. Wait for it… Wait for it.. NOW! Now we are in the air! Have a sip of the milk to celebrate!”

My child giggled, I giggled, she stared out of the window and drank her milk.

“Can you see all of those houses? Yes, they are houses, getting all the time smaller and smaller as we get higher. Can you see all of those cars? Oh there is a long queue on that motorway down there, can you see it? How much trees there are there, look, and fields.. Maybe that’s a pond or a lake? Oh and there’s a town there! Wait, now we are inside a cloud, can you imagine that, we are inside a cloud!”

I encouraged Anna to drink as long as possible, at least till the seat belt sign had been switched off. We continued watching out of the window as long as my child showed interest to it, but pretty soon watching the clouds from the above became boring for her. Then it was time to play! Nursery rhymes were fun, as well as tickling games. My funny expressions were still the best thing ever too! Oh and peekaboo. The man sitting next to us joined us to clap hands, which was so much fun! We explored the planes magazine, recognised different animals, objects and people from the photos. Anna liked most to open up a different page, close the magazine and then open it up again on a different page.. Then we had a look on the air safety leaflet and the unused vomit bag…

If there was any improvement to be done, well, my child only slept on one of the flights. The first one. But we found so much to do together even if I hadn’t packed any toys with me on hand luggage! I just thought that couple of hours was our quality time together. I fed her, I played with her, we sang together..

When we started to land and the seat belt sign was switched back on, I encouraged my child to drink again. We waited eagerly that we would fly through the clouds, then we watched how the trees, houses and all seemed to get bigger and bigger as we were landing. As the runway was getting closer I started to talk about landing, how soon we will touch the ground again and it might be bumby and so much fun! Not yet, we are not there yet, now? No! Soon, soon… NOW! Now we are touching the ground! Can you hear that? That’s the airplane using the breaks to slow down, how exciting is this, we are back on the ground now!

As the plane stopped I lifted Anna again to the seat next to me, packed everything away and lifted the bags to my shoulders and then picked Anna up and off we went. Or I gave the bag to a fellow passengers as he offered to carry it for me, which made it so much easier getting off the plane!

What can you have with you on a plane?

Anything your child will need. Unopened baby food jars, milk bottles, dummies, spoons, nappies, wet wipes, medicines. It might take a bit longer to go through the security as they check them all, but as everyone wants you and the others to have a pleasant flight you can have those on board with you and your baby.

Do you have any other hints for travelling with a baby or a child?

Please let me know on the comments! I would love to know too if you found this post helpful.

I’m really interested in hearing about how different flight companies treat the children and their families. As an example, on Finnair I got a free juice for my child, but on Norwegian it seemed everything cost, even for a child. It could be I had misunderstood something, but still. I’d love to hear all of your experiences! How has the flight crew and different flight companies helped you with your child on board?

rakkaudellam

Tagged , , , , , , ,

4 thoughts on “Näin lentäminen onnistuu pienenkin lapsen kanssa

 1. Ainakin Finskillä on ensimmäisellä penkkirivillä mahdollisuus saada seinään kiinnitettävä vauvansänky. Siihen tosiaan saa vauvan nukkumaan, niin kädet vapautuvat. Toki se sopii vain vauvaikäisille JA ne etupaikat pitää varata nopeasti (menevät helposti, niissä muistaakseni myös enemmän jalkatilaa) ja tietysti maksavat extraa. Mikäli lapsi on pieni, on se kuitenkin todella suuri helpotus lennolla.
  http://westendmum.fi

 2. Hyviä vinkkejä! Meillä on kaksi lasta, joista pienempi 1,5v ja isompi 4v. Pienempi on ehtinyt käymään vasta kolmella lennolla mutta isompi on sitten suhannut vähän enemmän.

  Me ollaan oltu siitä onnekkaita, että korvien kanssa ei ole ollut kummallakaan ongelmia. Ei siis ole tarvinnut huolehtia juomisista tai tuteista nousujen ja laskujen aikana. Nyt isompi osaa jo itse haukotella kun korvat menee lukkoon.

  Meillä oikeastaan on ollut vaihtovaatteiden, viihdykkeiden yms lisäksi vain pari oleellista vinkkiä:

  1) NAPOSTELUT. Mahdollisimman paljon ja monenlaisia. Kasvatusperiaatteet romukoppaan ja lennon aikana lapsi saa mutustella lähestulkoon mitä vaan, kunhan matka sujuu. Rusinat, naksut, leipäset, viinirypäleet, smoothiet, myslipatukat, muroja… you name it. (jos koneessa on ruokatarjoilu, kantsii kysyä myös alle 2v lapselle ateriaa, niitä jää melkein aina yli!)

  2) ASENNE. Matka menee miten menee. Se voi mennä tosi hyvin tai se voi olla katastrofi. Kun valmistautuu henkisesti katastrofiin, tuntuu pienet vastoinkäymiset vain pieniltä vastoinkäymisiltä. 🙂 Ja olit niiiiiin oikeassa: kun itse on rento, lapsikin on. Tai no, meidän lapset ei ole rauhallisuutta nähneetkään, joten menoa ja meininkiä riittää lentokoneen penkeilläkin. 🙂

  Tärkeintä on, että vaan lähtee. Hyvin kaikki menee. Ja vaikkei meniskään, niin hei – on ihana päästä reissuun! Lapsi tottuu kyllä reissaamiseen, vaikka eka kerta oliskin vähän haastava.

  – Kati –

 3. Kaikki nelja lastani ovat lentaneet 3kk ikaisesta edestakaisin Suomen ja Israelin valia.Vaikeinta oli silloin,kun kolme vanhinta olivat pienia,kaikki alle 3-vuotiaita,mutta siitakin selvittiin.
  Paljon leluja ja piirustustarpeita seka monenlaisia tarra-askarteluja mukaan.Juomia seka pienta syotavaa tarpeeksi.
  Itselle kannattaa ottaa myos varapaita koneeseen,silla kerran tyttoni oksensi paalleni ja jouduin ottaa mieheltani farkkupaidan paalleni,kun en ollut varautunut varavaattein.

 4. Hei ja kiitoksia kivasta tekstistä. Ollaan suunnittelemassa huhtikuulle ensimäistä perhereissua ja määränpäähän on tarkoitus päästä lentäen (mikä se ikinä sitten onkaan 🙂 ). Poika tulee olemaan 1,5 vuotta kyseisenä matkustusajankohtana ja mielessäni onkin ollut esim. juuri nuo nousut/ja laskut. Oli kiva lukea ihan konkreettisia vinkkjeä. Toivottavasti meidänkin lennot menee yhtä jouhevasti 🙂

Leave a Reply