Infoiskut

Pyörätuoliesittely: Otto Bock Kimba Neo

Meillä on nyt reippaasti yli kuukauden ajan ollut käytössä Otto Bock Kimba Neon astetta isompi malli entisestä, ja voinkin luottavaisin mielin kertoa sen ominaisuuksista. Tämähän on taaperon pyörätuoli, joka tukee vammaista lasta enemmän kuin normaalit rattaat tekisivät. Normaalista pyörätuolista poiketen tätä ei voi lapsi itse kuitenkaan ohjailla, vaan rattaiden mukaisesti näitä työntelee aikuinen.

otto_bock_kimba_neo_pyoratuoli

Meidän aiempi Kimba Neo oli hyvin samanlainen, eikä itse tuolissa eroja oikeastaan muussa olekaan kuin koossa. Tämä on korkeampi ja leveämpi kuin aikaisempi. Niinpä harkintavaiheessa jännitimme, saisimmeko koko laitosta edes meidän ovesta sisälle. Meidän kämppämme sisäänkäyntihän ei ole mitenkään ideaalinen, vaikka pyörätuoliystävällinen asunto olevinaan on. Ulko-ovi avautuu sisäänpäin käytävään, jossa käytävän seinä tulee välittömästi vastaan. Niinpä Dorset Wheelchair service, josta me Elsan pyörätuolit saamme, tuli poikkeuksellisesti kotiin asti pyörätuolin kanssa. Ihan vain tarkistaakseen, että pääsemmehän pyörätuolin kanssa ovesta sisälle. Jos se ei olisi mahtunut, emme olisi saaneet tätä mallia ja olisimme ryhtyneet miettimään muita vaihtoehtoja.

Mutta se mahtui.

otto_bock_kimba_neo_suomessa

Tuoliosan saa kiinnitettyä runkoon myös toisinpäin, eli niin, että lapsen kasvot eivät olisi menosuunnan mukaisesti vaan työntäjää kohti. Elsa kuitenkin tykkää niin paljon seurata liikennettä ja muuta vilinää, joten mieluummin pidämme pyörätuolin kuvien mukaisesti.

Tuoliosaa pystyy myös laittamaan enemmän makuu- kuin pystyasentoonkin, mikä vain kyyditettävästä itsestään on mukavin ja esimerkiksi tilanteesta riippuen. Me laskemme sitä enemmän alas, jos Elsa on nukahtanut tuoliinsa.

Pyörätuolin voi laittaa alas kokonaisuudessaan, mutta kovin kätevä liikuteltava se ei sellaisenaan ole. Tuoliosa on fyysisesti kokonainen, ilman mahdollisuutta saada sitä pienemmäksi. Se irtoaa pyörätuolin rungosta helposti, mutta muistettava on, että koonsa puolesta se on painava.

pyoratuolin_lukko

Jalkatyynyjen alta löytyy tuoliosan lukko. Kun se on lukossa, sitä voi olla ihan varma että tuoliosa ei lähde mihinkään. Lukko on luonnollisesti avattava, jotta tuolin saisi irti. Tuoli ei kuitenkaan automaattisesti irtoa, vaikka lukko olisi avattu. Se lukko on itsessään eräänlainen vipu, josta vetämällä tuoli lähtee irti rungosta. Kokonaisuudessaan.

Sitten pyörätuolin runko menee kokoon näppärästi vetämällä sivusta olevista vivuista. Rungon reunoista löytyy kivat nauhat, joilla pyörätuolin saa kiinnitettyä pieneen pakettiin, jolloin sen nostelu on helpompaa.

pyoratuolin_kiinnike_nauha

Kokonaisuudessaan irti oleva pyörätuoli näyttää tältä.

pyoratuoli_osissa_melkein

pyoratuoli_osissa

Ja näin se esimerkiksi mahtuu meidän autoon.

auton_takakontti

pyoratuolin_mahtuminen_autoon

Tuo kuomu lähtee pois paikoiltaan myös, jolloin pyörätuolin saa mahtumaan vielä tiukempaan pakettiin autoon. Uskokaa tai älkää, Annan rattaat mahtuvat tuonne myös Elsan pyörätuolin lisäksi!

otto_bock_ja_autoilu

Aiempaan Kimba Neo’n verrattuna saimme tähän paljon enemmän apuvälineitä. Ensinnäkin saimme nämä välinetelineet, jotta kaikki Elsan tarvitsemat laitteet (happitankki, imulaite, syöttöpumppu, saturaatiomonitori) saisimme pakattua helposti hänen mukaansa.

Näitä telineitä on suoraan tuolin alla kaksi, jotka kiinnittyvät tavallaan toisiinsa kiinni. Tämä on muistettava pyörätuolia kootessa takaisin, sillä jos niitä ei huolehdi oikein lomakkain keskenään, nuo telineet jäävät roikkumaan. Sitten ne kolisevat maata vasten päästäen kauheata meteliä ja mikä kuitenkin pahinta, se tökkii helposti maata vasten hidastaen menoa. Mikä tietysti voisi myös tuhota telineitä…

pyoratuolin_teline_edesta

pyoratuolin_teline_takaa

Kun pyörätuoli ei ole koossa:

pyoratuolin_teline_irti

Laittaessa pyörätuolia taas pystyyn onkin huolehdittava, että telineet ovat lomittain näin, ennen kuin pyörätuolia alkaa kohottamaan:

pyoratuolin_teline

Noihin telineisiin saa mahdutettua kaikki tarvittavat laitteet.

pyoratuolin_valineteline_edesta

pyoratuolin_valineteline

Aiempaan tuoliin verrattuna saimme vihdoin ja viimein Elsalle tuon sadehupun/auringonsuojan/tuulensuojan alias kuomun sekä mikä vielä kivempaa, tuolin oman sadesuojan. Nehän eivät tosiaan tule tuolin mukana automaattisesti. Olen ymmärtänyt että näin on Suomessakin, eli apuvälinekeskuksesta saa vain sen perusapuvälineen, kuten juurikin pyörätuolin sellaisenaan. Ei mitään lisätarvikkeita, kuten näitä suojia säitä vastaan. Ne pitäisi hankkia itse. Ja tiedättekö, miten paljon nämä maksavat? Otto Bockin kuomu maksaa helposti 200-300 puntaan uutena. Otto Bockin omaa sadesuojaa oli lähes mahdotonta löytää Internetistä, ja niidenkin harvojen löydösten hinnat liikkuivat 40-100 punnan tienoilla. Ja nuo pitäisi siis maksaa itse.

pyoratuolin_huppu_sivusta

Mikä minusta tuntuu hyvin hullunkuriselta. Ihan kuin oletettaisiin, että jokaisella meistä olisi tuollaiset summat maksaa. Tietysti pitäisi kai olla vain tyytyväinen siihenkin, että ylipäätään saamme pyörätuolin käyttöön ilmaiseksi…

Toisekseen, kuka oikeasti olettaa, ettei Englannissa ikinä sataisi vettä? Ettei tuota sadesuojaa tarvittaisi? Hei, Englannissa? Tai entäs Suomessa – sade, räntä, lumi.. Miten paljon ne voisivatkaan tuhota tuota pyörätuolin kangasmateriaalia, potilaan hyvinvoinnista puhumattakaan?

Me emme siis olettaneetkaan, että saisimme nuo kyseiset lisävarusteet tälläkään kertaa, kuten emme viimeksikään. Mutta he olivat nähneet Elsaa sairaalalla ja tiesivät hänen taipumuksestaan hengenvaarallisiin keuhkokuumeisiin, joten he lisäsivät nämä varusteet pakettiimme. Nämä varusteethan saakin vain, jos niihin on merkittävät lääketieteelliset perusteet.

Sadesuojan saa kulkemaan helposti mukana sille tarkoitetussa taskussa täällä.

pyoratuolin_sadesuoja

pyoratuolin_huppu

Tuo kuomu on myös äärimmäisen ihana. Koska siinä on tällainen kurkistusluukku! Vaikka en sitä käytännössä olekaan käyttänyt kertaakaan – halutessani nähdä lapseni ja tarkistaakseni esimerkiksi hänen kasvojensa värin,  se näkyy parhaiten vain edestä päin eikä yläviistosta.

pyoratuolin_hupun_kurkistusluukku

pyoratuolin_hupun_tasku

Kesäajalle tuohon saa myös tuuletuksen pikkupotilaalle, avaamalla tämän hupun näin.

pyoratuolin_ilmastointi

Tähän pyörätuoliin saa erilaiset valjaat lapselle hänen tarpeidensa mukaisesti. Aiemmin meillä oli sellainen perhosmalli, joka tuki Elsaa erityisesti rintakehästä. Nyt he siirtyivät tällaiseen sivuja tukevaan malliin enemmänkin, joka vapauttaa rintakehää. Se tukee hienosti hänen koko vartaloaan. Elsan inhokki on yhä ja edelleen tuo lantiovyö. Sitä vastaan taistellaan, ja hän jotenkin ihmeellisesti onnistuu sen löysyttämään ja sitten hän istuu ihan ihmeellisellä mutkalla.

kiinnike

pyoratuolin_lantiovyo

Niinkuin edellinenkin tuoli, tämä liikkuu kuin unelma. Neljän pyörän avulla tämän kanssa voi mennä vaikka metsäpolulla. Se on hyppyyttävää menoa, mistä Elsa tykkää! Eritoten tyhjillään tai vain Elsan istuessa tuolissa tuoli on hyvin kepeä liikutella ja pyöritellä. Kaikkien välineiden kanssa paino moninkertaistuu ja sen huomaa myös pyörätuolia työnnettäessä. Nuo telineet kolisevat helposti, vaikka olisivat paikoillaan – mutta paljon paljon paljon vähemmän kuin miten ne kolisisivat jos ne eivät olisi paikoillaan.

Mutta kaikesta tästä välineselostuksesta huolimatta kaikkein tärkein kysymys on,

Pitääkö Elsa tuolistaan?

No, päätelkää itse.

pyoratuolissa

 

pyoratuolin_kayttaja

Hän on jopa nukahtanut tuoliinsa, niin kaipa se on hänen mielestään mukavan ja turvallisen tuntuinen. Hän muuten rakastaa tässä tuolissaan istuskelemista ja innostuu ihan jokaisen kerran, kun häntä siihen asetellaan! Miksi? No, koska hän tietää, että se tarkoittaa ulkoilua…


For a bit over a month we’ve had a bigger Otto Bock Kimba Neo now so I feel confident enough to describe how it is in use. This is a sort of toddlers wheelchair in a sense that it supports the child more than a normal buggy would do. In comparison to a normal wheelchair a child cannot control it herself to move it around, so it is like a normal buggy for an adult to push it.

Our previous Otto Bock Kimba Neo was very similar to this one, there is no other differences really than its size. This one is wider and taller, which is why we were originally worried if it wouldn’t fit through our front door. Even if our flat is wheelchair friendly the entrance of the flat is not ideal for this wheelchair. The front door opens inside and the entrance opens up to a hallway which means the wall of the hallways is immediately in front of you when coming in. For this reason Dorset Wheelchair Service came to our flat with the wheelchair to see if it can fit through the front door. If it didn’t, we would have needed to re-evaluate our options.

But it did fit through. Just.

The wheelchair does go down as it is without taking anything apart, but it is not a functional package to handle like that. It is easier if it taken apart first. The chair bit is solid and it comes out of the frame as it is. The frame collapses down.

Under these leg pillows there is a lock for the chair. When locked it is certain the chair won’t come off. The lock is for the ledge that keeps the chair in place. So even when unlocked the chair won’t move an inch till you pull the ledge and then pull the chair out.

The frame collapses down easily when you pull the ledges on the sides. There are these strings which are used to lock the frame down so it is easier to move about.

In comparison to the previous model of Otto Bock Kimba Neo we have a lot more equipment to go with it. We have these equipment trays so that we can easily transport all Elsa’s equipment (oxygen, suctioning, saturation monitor, feed pump) with her when we are out and about. We have two of these trays underneath the chair where they clip in together. This has to be remembered when putting the chair back together as if you don’t make sure they are correctly linked together they will just hang off the chair. Which makes a horrible noise when you are moving the buggy! Not to forget you cannot put anything on them if they are not put together right!

On our previous Otto Bock we didn’t have a rain cover or canopy with the chair. It seems ridiculous to me, as it does rain in England. Wheelchair service do not provide them without a proper medical reasoning, which means sometimes you have to get them yourself. And they are not cheap. The canopy alone can cost 200-300 pounds..

With Elsa’s recent admission to paediatric intensive care unit and her proneness to have serious chest infections we had enough medical evidence to get this for our new Otto Bock. And they are brilliant. The rain cover can be stored in the pocket just meant for it. And this canopy is absolutely brilliant as it folds down nicely and it even has a little peak hole to check the patient when in use! In summer that can be used for air ventilation too.

The chair will come with different vests depending on the childs needs. Before we had a chest strap “buttefly strap” to support Elsa more on her chest, but now we’ve got these side ones and they seem to work really well with her. The hip strap Elsa still doesn’t really like. She keeps pushing against it!

Just like the previous chair, this wheelchair moves about like a dream. With the four wheels it is entirely possible to take Elsa to the forest paths as well – it will be a bumpy ride but she loves it! If the chair is empty or without the extra equipment, just with Elsa on it, it is so light to move about. The equipment makes the chair heavy, but it is still easy to push it about. Those equipment trays do make a little clattering noise even when they are properly put together but it is not too distracting.

But after all this descriptive explanation about the wheelchair the most important question to be answered is,

Does Elsa like her chair?

Well, see for yourself from the photos above.

She has even fallen asleep in her chair, that’s how comfortable it is for her. She loves being in her wheelchair as then she knows we will be going out to do something fun.

rakkaudellam

 

 

Tagged , , , , , , ,

9 thoughts on “Pyörätuoliesittely: Otto Bock Kimba Neo

 1. Hieno tuoli ja kiva kun saitte sen, peukku tälle projektille! Ihan mahtavaa että näitä tuoleja kehitellään ja parannellaan, ja kuten Elsasta näkeekin, hän nauttii. Iloisia ja aurinkoisia ulkoiluja koko perheelle!

 2. Olen blogisi vakkarilukija, vaikka kovin harvoin kommentoin. Odotan aina innolla uutta postausta! Minusta on huippua lukea postauksia hieman erilaisesta lapsiperheen elämästä. 🙂

  Nyt oli kuitenkin pakko tulla kommentoimaan. Ihailen asennettasi ja sitä, että kerrot avoimesti perheenne arjesta. Hattua nostan! Se, että kerrot erityisperheen arjesta näinkin avoimesti vähentää varmasti ennakkoluuloja erityisiä lapsia ja aikuisia kohtaan. Olet rohkea!

  Kuvista ja teksteistä näkyy, että olette onnellisia ja selviätte vaikeuksista ja vastoinkäymisistä yhdessä. Jaksamista arkeen ja voimaa tulevaan – mitä ikinä tulevaisuus tuokaan tullessaan!

  Syksyisiä terveisiä, erityisesti teidän suloisille lapsillenne, täältä Savon sydämestä! 🙂

  1. Voi äiti kolmelle, ihana että jätit kommenttia ja anteeksi, että minulla on kestänyt näin kauan vastata siihen! Niin ihana kuulla, että oikein odotetaan näitä miun raapustuksiani, tiedätkö, se on hyvin tärkeää minun kuulla <3 KIITOS <3

   Ja loppukommentistasi vetääkin minut niin sanattomaksi ja .. niin.. apua. Tiedätkö. Tuntuu lämpimältä ja onnelliselta ja otetulta ja .. Kiitos <3
   Terveisin, Savosta kotoisin 😀

   1. Näin olen jo aiemmin postauksistasi ymmärtänyt, että olet Savosta kotoisin. Siksi halusinkin sen mainita. Aavistin, että Savon mainitseminen saa hymyn huulillesi! 🙂

 3. Hyvää Roosa nauha -päivää sekä Elsan nimipäivää! 🙂

  Hienot menopelit teillä! Noilla kelpaa nyt mennä paikasta toiseen ja on se kyllä hieno asia, että noin kauniita ja käytännöllisiä täysin välttämättömyysvälineitä on olemassa ja saatavilla. Kylläpä on tyttö kasvanut edellisistä, kun tuohon tuli aiheen perusteella tuo edellisten rattaiden esittely! 🙂 Niin mahtava hymytyttö teillä!

  1. KIIIITOS ! <3

   Minäkin katselin tuota vanhaa postausta.. Niin pieni pirpana silloin ja nyt tällainen pitkä tyttönen meillä! <3 :D Kiitos tessa taas, olet ihana <3

Leave a Reply