Perhe-elämä

Elsa vietti 3-vuotissynttärit teholla

Elsa täytti 3 vuotta tiistaina 19. päivä huhtikuuta

ollessaan teho-osastolla Southamptonissa, Englannissa

Etukäteen murehdin paljon sitä, miten me tuota merkkipäivää täällä osastolla juhlistettaisiin. Tyttö on kuitenkin suurimman osan ajasta unessa, ja enemmän tajuissaan ollessaan ei hän ole mitenkään hyvällä tuulella pahan olonsa takia. Helpointa olisi ollut tuoda osastolle kakkua, mitä sitten yhdessä maistella – mutta kun tyttö ei saa syödä mitään suun kautta, kaikki letkun välityksellä. Kakun palat ei sitä kautta sulavasti sinne masuun menisi, eikä se hyvä maku suuhun letkun kautta välittyisi.

Minua suoraan sanottuna hirvitti. Miten saisimme sairaala-arkeen vähän väriä tällaisena juhlapäivänä?

synttarisankari_teho_osastolla

Tiesinkin, että päivästä tulisi hyvin vaikea minulle. Eihän sitä koskaan toivo viettävänsä lapsensa synttäreitä hänen sairaalasänkynsä vieressä!

Onneksi meille tuli heti aamusta ilmoitus, että McDonald-asuintalomme vastaanotossa meitä odotti paljon Elsalle lähetettyjä kortteja! Minä suorastaan innostuin ja kannoin ison kasan kirjekuoria ja paketin matkallani katsomaan Elsaa. Hän oli unessa, mutta jokaisen kortin kohdalla nostin hänen kättään ja annoin hänen koskettaa sitä. Luin jokaisen kortin ja pyyhin ilonkyyneliä. Olin niin otettu.

stuart_webster
Kuvan (c) Stuart Webster

Paketista löytyi suklaata, mitä jaoin sairaanhoitajille ja maistelin muutaman palan itsekin, ennen kuin paljastin tapahtuneesta miehelleni. Istuimme lopulta myöhään illalla suklaan kera ja napostelimme syödä molemmat yhdessä. Paketissa oli myös Minion-aiheinen tarrakirja Elsalle! En malta odottaa, että pääsemme puuhastelemaan sen kanssa yhdessä! Korttien mukana Elsalle laitettiin myös muita tarroja ja rahaa.

Sairaanhoitajat olivat yön aikana tehneet Minni Hiiri – aiheisen ”Hyvää syntymäpäivää” banderollin Elsan sängyn ympärille! Päivän sairaanhoitaja taiteili hänelle vielä kortinkin.

elsan-synttarit
Kuvan (c) Stuart Webster

Ystävämme Hanlon kävi naapurimme kanssa Elsaa morjestamassa ja päivemmällä Elsan luona vieraili vielä Julia’s housen sairaanhoitajamme. Minä juoksin iltapäivällä juttelemaan psykologini kanssa, minkä tapaamisen olin järjestänyt etukäteen.

synttarisankari
Kuvan (c) Stuart Webster
anna
Kuvan (c) Stuart Webster

Elsa piti vielä päivän aikana lääkäreitäkin kiireisenä, sillä hänen mahansa turposi tuntemattomasta syystä ihan mielettömän isoksi.

banderolli_teholla

Kaiken kaikkiaan päivä oli verrattain onnistunut. Elsa sai huomiota, vaikka itse sitä ei varmasti muista. Hän sai lahjoja, me tukea, keskusteluapua ja haleja. Nukkumaan mennessämme käperryimme Danin kanssa lusikkaan ja mietimme osastolla nukkuvaa synttärisankaria. Meidän lastamme.

Postaus kirjoitettu 20.4.2016.


Elsa had her 3rd birthday in a paediatric intensive care unit in Southampton.

Beforehand I was really worried. How could we possibly celebrate a day like that in a hospital? The birthday girl would be in a medicated sleep. It would be easiest to bring some cake to the ward for everyone, but as Elsa is fed nil by mouth she wouldn’t be able to have any. Cake just doesn’t go down well through her feeding tubes.

How could we make the day special for our little girl who will be out of it anyway?

I anticipated the day to be really difficult to me emotionally. You would never dream celebrating your child’s birthday in a hospital!

In that morning we got a note from the MacDonald house reception saying we’ve received a parcel and letters. I actually got excited and immediately carried all of them up to Elsa. Even as she was asleep I read all the cards one by one to her and lifted her hand to touch them. I wiped tears of joy.. I was so taken back by all the love.

From the parcel I found Finnish chocolate, which I shared to the nurses and had a piece myself too. In the evening me and Dan sat next to each other in our room and had some chocolate, the great medicine to all sorrow.

Nurses had made a “happy birthday” – banderol for Elsa and a birthday card.

Our friend Hanlon came to see Elsa with our neighbour and our nurse from Julia’s house came to greet her too. Our new friends took photos of Elsa for us and gave her gifts too. As organised before I went to talk to my therapist in the hospital.

It wasn’t ideal, but we survived and even found reasons for joy and smiles. Elsa received extra attention, gifts and cards. We got support and hugs. When me and Dan retired to bed we concentrated on our little miracle sleeping in the ward. Our daughter. A fighter. Now three years old.

This was written on 20th of April 2016.

rakkaudellam

Tagged , , , ,

4 thoughts on “Elsa vietti 3-vuotissynttärit teholla

  1. Olen viettänyt lapseni kanssa joulun lasten syöpäosastolla. Eihän sitä kukaan tietysti toivo tai suunnittele, ei missään joulusisustuslehdessäkään sairaalajoulua hehkuttele.
    Mutta tilanteet vaan joskus on, mitä on, joten otin kokemuksen seikkailuna. Se oli jotain, mitä varmasti kokee vain kerran elämässään. Niitä kuusin ja kynttilöin koristeltuja jouluja kun ehtii kotona viettää kymmenittäin. Erilainen “merkkipäivä” jää kuitenkin mieleen ja siitä riittää tarinaa vielä vuosiksi eteenpäin.

    1. Tuo on todella, todella, todella hyvä katsantotapa asiaan! Kun joulun alla mekin ollaan oltu sairaalassa Elsan kanssa ja silloinkin oli suru puserossa, että entä jos osastolla vietettäisiin Elsan ensimmäinen joulu… Mutta seikkailuhan sekin oli, ja paljon enemmän kerrottavaa asiasta kuin perinteisestä kotona vietetystä joulusta…! Ja toivottavasti teilläkin tuo oli vain yksi merkkipäivä, joka vietettiin osastolla <3 <3

  2. Tuo kuva Elsasta ja Danista pötköttelemässä vierekkäin… En ole aikaisemmin kommentoinut, mutta nyt on pakko: kyyneleet tulivat silmiin tuosta herkästä kuvasta <3 Kaikkea hyvää teidän perheelle <3

Leave a Reply