Infoiskut, Perhe-elämä

Esittelyssä pandatuoli eli sisäpyörätuoli

Tällä kertaa apuvälineistä esittelyssä sisäpyörätuoli alias pandatuoli, joka meillä on ollut jo kauan käytössä ja blogissa kuin sen somekanavissakin kuvissa vilahdellut.

pandatuoli

Tähän pandatuoliin voi saada erilaisia pääntukia – meille aikanaan toimintaterapeutti päätti, että tuollainen “banaanimalli” sopisi Elsalle parhaiten. Minua se lähinnä ärsyttää, koska se tukee päätä juuri siltä samalta kohdalta missä Elsan sisäkorvaistutteet ovat. Eli jokainen pienikin liike saa prosessorit pois paikoiltaan… Uusi toimintaterapeuttimme tutkii parhaillaan, jos joku muu malli sopisi meidän Elsalle paremmin.
Tuo harmaa nauha päätuessa on toisen apuvälineen osa, nimittäin headpodin.

Pandatuolia saa säädettyä hyvin matalaksi tai korkeaksi, riippuen tietysti siitä, millä korkeudella haluaa lapsen olevan. Jos teemme jotain lattialla, tottakai Elsa laitetaan istumaan niin lähelle samaa tasoa meidän kanssa kuin mahdollista. Jos taas laitamme hänelle pöydän kiinni pandatuoliinsa ja tarkoituksena olisi leikkiä, niin omalle selälle kaikkein paras on se korkein asetus. Pandatuolin saa myös ruokapöydän korkeudelle sopivaksi, jotta lapsi voi osallistua mukana koko perheen ruokailuhetkiin.

Selkänojaa saa säädettyä jopa niinkin että Elsa voisi olla lähes makuuasennossa tai istua kuin kirkon penkissä selkä tikkusuorana. Tämä kaikki tietysti riippuu siitä, kuinka vahva selkä ja sen kontrolli lapsella on. Parhaimmillaan Elsa on ollut hyvin lähellä 90 asteen kulmaa, mutta sairastelujen jälkeen aloitamme taas nollasta ja kaltevammasta asennosta tuota istumista harjoittamaan.

pandatuoli_kaytossa

Elsa pääsee tuoliinsa päivittäin leikkimään ja puuhastelemaan. Sen takia tuo pandatuoliin kiinnisaatava pöytätaso on ihana! Sen avulla pääsee Elsa koskettelemaan leluja, ihmettelemään vaahtoa, maalaamaan sormiväreillä… Pandatuolissa on se ergonomisin asento myös ruokailuihin!

Meillä on tuolin kanssa käytössä “perhosvaljaat”, jotka tukevat Elsaa koko keskivartalolta. On myös olemassa vähemmän tukevia valjaita, riippuen siitä miten paljon lapsi tarvitsee tukea.

mika_on_pandatuoli

Tämä kuva osoittaa taas, minkälainen riiviö tämä meikäläisen pentu on. Vaikka kaikista meidän soittimista edelleen kulkuset ovat ne parhaat, niin tässä Elsa tähtäsi kulkusia kohti implanttiaan.. Ja osui! Mikä virne!

Pandatuolissa on myös pyörät kera jarrujen, joten tuolin liikuttaminen huoneesta toiseen on helppoa. Jarrut on hyvä olla päällä sitten, kun ollaan jotain tekemässä ja eritoten lasta siirrettäessä pyörätuoliin tai siitä pois! Tätä pandatuolia ei ole suunniteltu siten, että lapsi voisi itse sitä liikuttaa.
foam

Tällaisella sekoituksella leikittiin tällä kertaa. Oli kivaa, mutta nyt äidillä on ongelma – kenelläkään antaa vinkkiä siitä, miten tämän glitterin saa helpoiten pois lapsen iholta?

sensory_play

Tässä näkyy, kuinka minun täytyy välillä auttaa Elsaa koskettamaan sitä, mitä hän haluaisi tutkia. Eritoten innostuneena kädet lähtevät huiskimaan edelleen ihan minne sattuu! Mutta voi, kuinka ihanaa olikaan tunnustella tuota pehmeää vaahtoa ja sitten nostaa kättä katsekorkeudelle ihmettelemään sinistä kimalletta…

Pandatuolin olemme saaneet Bournemouthin sosiaaliviraston toimintaterapeuteilta.


From all the equipment we have for Elsa I introduce you to the pandachair, which is basically an indoor wheelchair. We have been using this one for a long time, so you might have got a glimpse of it already in the blog and through our other social media.

There are different headrests available for pandachairs. Our one is currently being reviewed to see if it could be changed to anything else. As good as this one is to support our daughters neck, it comes so close to the cochlear implants that even Elsa’s slightest move will knock them off… That grey line on the headrest is from another equipment called headpod.

The height of the pandachair is fully adjustable to really low so that child is almost on the level with the person sitting on the floor to high so an adult can stand comfortably in front of the child to play with her. It’s entirely possible to adjust the height of the chair to fit in front of a dinner table so child can attend those family dinners with others!

The backrest is adjustable also – Elsa could pretty much lay flat on it if we wanted to or sit as straight as on a church’s bench. That all obviously depends on the strength of the childs back – how much she can support herself to be sitting up? On the best days we have been able to adjust it quite upright for Elsa, but as she was poorly for a really long time we have adjusted it to quite low settings to start with for now.

Elsa gets to go to her chair daily to play, that’s why the chair’s tray is absolutely essential! With that we’ve done a lot of sensory play with Elsa and played with different toys.

We have something called a butterfly harness for Elsa to support her whole middle body, but there are different kinds of harnesses available to suit the child in question.

The chair does have wheels and breaks on it, so it is easy to move the chair around the flat. The chair has not been made for the child to move herself with, that’s why there is a bar at the back so others can push the child around home. It is important to have the breaks on especially when placing or taking the child off the wheelchair!

Ps. Any hints how to get glitter off the skin easily?

rakkaudellam

Tagged , , , ,

6 thoughts on “Esittelyssä pandatuoli eli sisäpyörätuoli

  1. Vauvaöljyllä lähti jo aika hyvin, meikinpoistoainetta unohdin kokeilla! Hyvin on kyllä irronnut kylvyssä, mutta ei kaikkea kerralla XD Vieläkin löytyy kummastakin pienestä yksittäisiä glitter-pisteitä! XD

 1. Moi! Mulle tuli hieman kysymyksiä mieleen tätä lukiessa. Kysymykset ei liity niinkään postauksen aiheeseen mutta se ei varmaankaan haittaa ? Millaista tekemistä keksit yleensä Elsan kanssa tehtäväksi? Varmaan suurin osa leikeistänne on joitakin kehittäviä juttuja? Mietin vaan, kun itselläni meinaa joskus loppua tekeminen kesken lasten kanssa vaikka leluja on kasoittain ja Elsalla ei varmaankaan ole niin monia hänelle soveltuvia leluja? Ja tarvitseeko Elsa aina aikuisen viereen, kun hän leikkii?

  1. Hei, tosi hyviä kysymyksiä! Kirjoitin ne ylös itselleni “blogivihkoon”, ehkä siis saisin näistä ihan postausta aikaiseksi! Mutta monien lelujen kanssa voidaan leikkiä, kiitos esim. juuri Eazyholdin, mutta ei Elsa voi leikkiä ns. itsenäisesti. Eli ei voi vaan antaa lelua eteen ja lähteä pesemään tiskit, koska tyttö tarvitsee siihen jonkun joka auttaa ja kannustaa ja nostaa lelut, jos ne tipahtavat. 🙂 On paljon sellaisia leluja, jotka ovat joko visuaalisia tai päästävät ääniä (kiitos sisäkorvaistutteet <3) ja sitten eri materiaaleista tehtyjä leluja, joita on kiva tutkia käsillä. Ihan kaikkea hän ei tosiaan pysty tekemään, esim. on täysin turha odottaa hänen vielä kokoavan mitään vaikka legoista (mutta kaikenlaiset tornit kyllä kaadetaan näppärästi) ja sitten esim. saippuakuplat on tosi kivoja! 🙂

   Toivottavasti tämä selvensi edes vähän jo nyt, mutta kirjoittelen toivon mukaan tästä pian ihan postausta! <3

 2. Tuoli vaikuttaa kätevältä! Headpodista vielä utelisin: se on ollut teillä jo yli vuoden. Onko se edelleen teillä päivittäisessä käytössä? Onko Elsan niska vahvistunut?

  1. Ei aivan päivittäin – riippuu ihan siitä asennosta, mihin pystymme Elsan nostamaan istumaan. Eli silloin kun kunto on laskenut, pidämme hänet matalammassa asennossa ja silloin ei headpodia tarvita. Mutta sitten kun tyttö on vahvistunut otamme headpodin käyttöön, ja kun se on päällä Elsan itsevarmuus myös kasvaa! Mutta ensin halutaan harjoittaa koko kuntoa, sillä headpodin kanssa menee joskus raskaaksi. Tiedätkö, mitä tarkoitan? 🙂

Leave a Reply