Muut, Perhe-elämä

Ulkosuomalaisen isänpäivä

Suomessa se on taas pian. Isänpäivä. Lapset piirtelevät kortteja ja äidin kanssa suunnitellaan herkkuaamiaista isille. Ehkä hankitaan lahjoja, tai tehdään jotain itse.

isanrakkaus

Englannissa isänpäivä on kesäkuussa, joten täällä ei missään näy merkkiäkään Suomessa lähestyvästä isänpäivästä. Lähempänä kesäkuuta kaupat täyttyvät täälläkin isänpäiväkorteista ja “maskuliinisten” lahjojen tarjouksista – onhan isänpäiväkin (valitettavasti?) hyvin kaupallistunut juhlapäivä. Kouluissa ja päiväkodeissa lapset askartelevat kortit isille ja mennään pubiin isänpäiväilallliselle juhlapäivänä.

Perinteitä on monia, mutta huomaatteko jo tässä esiintyvän pienen “ongelman” ulkosuomalaisille perheille, joissa vain toinen vanhemmista on suomalainen? Toisin sanoen,

Milloin isän- ja äitienpäivää viettää?

Vietetäänkö niitä Suomen vai asuinmaan aikataulujen mukaisesti?

Eräässä Facebook-ryhmässä kysäisin tätä sekä mitä eroja muut Englannissa asuvat suomalaiset äidit ovat huomanneet isänpäivän vietossa täällä verrattuna Suomessa totuttuun. Vastauksista pian ilmeni yksi hyvin merkittäväkin ero Suomeen – täällä Englannissa ei isovanhempia muisteta. Lapset muistavat vanhempiaan, niin myös aikuisena – mutta lapsenlapset eivät tee kortteja tai anna lahjoja isovanhemmilleen isän- tai äitienpäivänä. Sitä saa kumppaniltaan mitä kummallisimpia katseita, jos ehdottaa että entäs jos se meidän Maija-Petteri tekisi kortin myös isovanhemmilleen.

Mutta eiväthän he ole Maija-Petterin vanhempia, he ovat minun!

isinkaa

Samankaltaisuuksiakin löytyi, siitä herkkuaamiaisesta lahjoihin kuin korttien tekemiseen.

Se, milloin moisia päiviä vietetään, on sitten enemmän perhekohtainen kysymys. On ulkosuomalaisia perheitä, jotka juhlistavat isän- ja äitienpäivää kahdesti vuodessa, niin asuinmaan kuin Suomen aikataulun mukaisesti. Sitten on niitä perheitä, jotka juhlistavat vanhemman synnyinmaan mukaisesti näitä juhlapäiviä, esimerkiksi äitienpäivää Suomen mukaan ja isänpäivää Englannin mukaan. Tai pysyttelevät vain asuinmaan juhlakalenterin aikatauluissa.

Meillä tähän ei ole vielä ehtinyt syntyä mitään tarkkaa perinnettä – Elsan ensimmäisen elinvuoden aikana taisimme juhlia äitienpäivää kuin myös isänpäivää kahdesti, kun taas tänä vuonna molempia juhlapäiviä vietettiin vain Englannin aikataulun mukaisesti. En vielä tiedä henkilökohtaisesti itse, minkälaisesta järjestelystä pitäisin eniten.. Mutta ehtiipähän tuota miettiä. Kunhan edes muistetaan kerran vuodessa istahtaa alas ja juhlistaa vanhemmuutta ja sitä työpanosta, mitä kumpikin meistä perheemme eteen tekee.

Ja me muistamme myös isovanhempia. Minun aloitteestani.

Muut ulkosuomalaiset perheet maailmalla, miten ja milloin te juhlistatte näitä vanhemmuuden merkkipäiviä?


When you live abroad and start a family there, there comes certain problematic situations. One of them is when to celebrate things like Fathers Day and Mothers Day. They are not internationally celebrated on the same day, so there comes the time when you need to decide when you celebrate them. Do you celebrate it when your original country celebrates it, or do you celebrate it when the country you live in celebrates it? It seems to be that every family does it in their own way – one family might celebrate Mothers day twice a year so they celebrate it at the same time with both of the cultures, other family might celebrate it according to their birth countries or just when the country they live in celebrate it. So far we haven’t yet really discovered our way of doing this; one year we celebrated both days twice, the other according to the English dates.

How do you do it?

rakkaudellam

Tagged , , , ,

5 thoughts on “Ulkosuomalaisen isänpäivä

  1. Äitienpäivä on helppo: se on samana päivänä täällä kuin Suomessa. Isänpäivä juhlitaan tämän maan tapojen mukaan kesäkuussa, koska mieheni on täältä kotoisin.

    1. Meillä tosiaan täällä Englannissa molemmat päivät ovat eri aikaan kuin Suomessa 😀 Mutta juuri senkin takia on ihana kuulla miten eri perheet tämän toteuttavat! 😀

  2. Me asutaan Saksassa ja vietetään nämä juhlat saksankalenterin mukaan. Äitienpäivän on samaan aikaan kuin Suomessa, mutta myös isänpäivä on Saksassa toukokuussa. Mieskin on kyllä suomalainen, mutta on ajateltu että mennään maan mukaan. Muistetaan nyt marraskuussa sit ukkia.

    1. Se tuntuu kyllä helpolta vaihtoehdolta myös mennä sen asuinmaan kalenterin mukaan – koska sitten lapset tekevät niitä kortteja koululuokkansa/päiväkodinsa kanssa samaan aikaan kuin muut hämmentymättä, ja niitä korttejakin löytyy jos haluaa ne ostaa.. Ja sitten tosiaan isovanhempien muistaminen suomikalenterin mukaan ei tunnu yhtään hämmentävältä siihen lisättynä! 🙂

      Kiitos Tiia kommentista! <3

Leave a Reply