Muut, Perhe-elämä

Minun lapsuuteni vs. Elsan lapsuus

On itseasiassa hyvin jännää välillä ryhtyä miettimään, miten oma lapsuus eroaa oman lapsen lapsuudesta. Vai eroaako niin paljoa? Mitä samaa, mitä ei?

flowerlover

Meikätyttö syntyi keskosena raskausviikolla 32 vuonna 1988. Aivan yllättäen äidiltäni lapsivedet lurahtivat kintuille, ja sitä sitten kiireellä mentiin synnärille. Estolääkityksen avulla pysyttelin äitini kohdun lämmöissä maanantaista torstaihin, ja torstaina minut kiidätettiin neonataaliseen yksikköön hoitoon.

Vuonna 2013 minulta yllättäen lirahtivat lapsivedet raskausviikolla 33, ja kiirehdimme synnärille täällä Englannissa. Synnytyksen estolääkitystä harkittiin, mutta vauvan kunto todettiin heikoksi. Vain paria tuntia myöhemmin tyttäreni kiidätettiin neonataaliseen yksikköön hoitoon.

Minä en ollut tarpeeksi vahva tissille, joten äitini lypsi minulle maitoa. Sitä ensin nautin nenäletkun kautta sairaalalla, ja siirryin lopulta pulloruokintaan.

Elsa ei ollut myöskään tarpeeksi vahva tissille, joten minäkin lypsin hänelle maitoa nelisen kuukautta. Minun maitoani Elsa sai sairaalassa ollessaan nenäletkun kautta, ja opittuaan pullolle pääsimme aikanaan kotiin.

hiekkalaatikolla

Minä olin vanhempieni esikoinen, aivan niinkuin Elsa on minun esikoiseni. Tämä tarkoitti muun muassa sitä, että me molemmat saimme vanhempiemme jakamattoman huomion. Minun varhaisempiani muistoja on leikkimatolla makaaminen ja äitini äänet taustalla. Toinen varhaisimpia muistojani on rivitalon pihallamme juoksentelu paljain jaloin – muistan, miltä nurmi tuntui varpaiden välissä, ja kuinka pihamaa oli täynnä valkoista apilan kukkaa.

Muistan myös hiekkalaatikkoleikit, ja rallattelen vieläkin “Tule tule hyvä kakku, älä tule paha kakku.” Harmikseni täällä Englannissa ei leikkipuistoissa ole hiekkalaatikoita, joten Elsan kanssa hiekkalaatikon ihmeitä emme ole päässeet tutkimaan.

Vain Elsa voi kertoa minulle, mitkä ovat hänen aivan varhaisimmat muistonsa.

isinsylissa
Pienestä pitäen olen päässyt ulkomaille lomille perheen kanssa. Elsakin on jo päässyt matkustamaan, niinkin eksoottiseen paikkaan kuin Suomeen!

Ensimmäisiä ajatuksia vuosien 1988 ja 2013 välisistä eroista liittyvät minulla tekniikkaan. Eipä tainnut minun vanhemmillani paljon kosketusnäytöllisiä kännyköitä olla, tai läppäreitä. Tietokone heillä taisi jo olla, työn merkeissä yrittäjinä. Minä muistan lapsena piirrelleeni Paintilla tietokoneella ja pelanneeni joitain klassikkopelejä, kuten Packmania. Elsa on jo piirrellyt niin tabletilla kuin kosketusnäytöllisillä puhelimillani, ja pelannut lukuisia erilaisia visuaalisesti stimuloivia pelejä. Hän on kuunnellut erilaisia eläinten ääniä kuin muutakin tabletilta, ja opetellut kirjaimia, värejä ja muotoja myös tabletin pelien kautta.

Hän on ehdottomasti käyttänyt jo enemmän tekniikkaa ikäänsä nähden, kuin mitä minä hänen iässään olin edes nähnyt.

kevatkavely

Ollessani puolentoista vuoden vanha, minun elämääni saapui rikastuttamaan ensimmäinen siskoni. Tämä ikäero oli aivan loistava, sillä kasvoimme käytännössä yhdessä, ja meillä molemmilla oli aina leikkikaveri omasta takaa. Tätä ikäeroa alunperin toivoimme myös Elsan sisaruksille, mutta hänen vammojensa takia en ollut vielä valmis vastaanottamaan toista vauvaa arkeemme. Tosin eipä sitä jääty liian kauaksi aikaa kuitenkaan jossittelemaan, joten ei ehdi Elsa täyttää kolmeakaan kun hänestä tulee jo isosisko.

ukinsylissa

Minä muistan viettäneeni paljon aikaa isovanhempieni kanssa. Mummolaan mentiin melkein joka viikonloppu, ja siellä oli paljon eläimiä, joiden kanssa leikkiä. Mummin ruokapöytä oli aina notkuva, mihin oli meillä pienilläkin suorastaan kiire syömään!

Elsan synnyttyä minun omat isovanhempani yhtä lukuunottamatta ovat siirtyneet jo tavoittamattomiin. Minun omat vanhempani asuvat Suomessa, mutta ovat paljon meidän kanssamme tekemisissä Skypen, kirjeiden ja pakettien välityksellä. Danin vanhemmat asuvat lähistöllä, mutta jo korkeamman ikänsä ansiosta eivät ole niin aktiivisesti meidän arjessa mukana, kuin toivoisin.

lelunkanssa

Libero on sivustolleen tehnyt yksinkertaisen mutta kivan “Throwback” – koneen, jonka avulla voit helposti verrata omaa lapsuuttasi lapsesi lapsuuteen. Mikä lelu oli suosittu sinun syntymävuotenasi, mikä lapsesi syntymävuonna? Montako lapsukaista syntyi sinun syntymävuotenasi, entäs lapsesi?

Minun oli aivan pakko verrata myös äitini syntymävuotta omaan syntymävuoteeni, ja eritoten kiinnosti muun muassa mikä lelu oli äidin syntymävuonna suosittu.. Entäs isäni syntymävuotena? Siskojeni?

pikkupyöräilijä

Tämä testi sai minut pohtimaan niinkin yksityiskohtaisia eroja, kuin vaipat. Vaipat, joihin en ole sen kummemmin ajatusta suonut ja mitkä vauvaperhearjessa ovat olleet vuodesta toiseen mukana. Miltähän ne nuo minun käyttämäni vaipat tuntuivat pitää päällä? Äidiltä kysyessäni minun ensimmäiset vaippani olivat juuri niitä vanhanaikaisia vaippoja, joissa oli imuosa ja muoviosa erikseen. Ensin muoviosa pöydälle, siihen imuosa sisälle, meikävauva keskelle koko hommaa ja muovi sidottiin lanteilleni pitääkseen koko homma kasassa. Näin niin kauan kunnes teippivaipat ilmestyivät, jotka äitini mukaan “olivat nyt vaan niin paljon kätevämpiä, eritoten kun vauva ei yleensä hirveän paikoillaan pysynyt vaipan vaihdon yhteydessä”.

Entäs lelut? Kun nyt valikoimaa on vaikka minkälaisista värikkäistä, huutavista ja rallattavista leluista sukupuolineutraaleihin leluihin, mitä leluja sitä oli minun lapsuudessani tarjolla? Pohdittiinkohan silloin edes sellaista asiaa kuin sukupuolineutraalius?

ulkomailla

Sinäkin voit tehdä testin täällä!
Instagramissa voitte jakaa testin kutkuttavia tuloksia tagilla #liberothrowback.

Mitä ajatuksia testin tulokset sinussa herättivät?

Kiinnostaisi kovasti kuulla, mitä tuloksia saitte ja mitä ajatuksia testi herätti!

Postaus on tuotettu yhteistyössä Liberon kanssa.
Postauksen kuvitus on vanhempieni käsialaa; kuvia minun lapsuudestani.


How does your childhood differ from your childs one? I was comparing my childhood to Elsa’s one, and there was some differences but significant similarities, like the way we both came to this world as premature babies. The photos are from my parents photoalbums!

rakkaudellam

Tagged , , , ,

Leave a Reply