Perhe-elämä

Seisomistuki ja unisysteemi cp-vammaiselle taaperolle

Tänä aamuna meillä oli hyvin tunteikas ja kaiken kaikkiaan onnistunut fysioterapeutin ja apuvälineiden myyntiesittelijän kotivisiitti. Tarkoituksena oli testailla seisomistukea ja unisysteemiä.

Olimme jo kerran olleet fysioterapeutilla, jolloin olimme jo yrittäneet seisomistukea. Sanalla sanoen, koko kokeilu oli katastrofaalinen. Tyttö kiljui koko yrityksen ajan, ja jouduimme pahoitellen keskeyttämään kokeilun. Silloin sovimmekin, että seuraavan kerran kokeilemme seisomistukea ja muita apuvälineitä kotosalla, jossa hän olisi rennompi.

Alku oli lupaava.

standingterribletwos

Olenko aiemmin maininnut, että tyttäremme on alkanut osoittaa uhmaiän merkkejä? Hän osoittaa mieltään itkemällä. Joskus hän päättää, että hän ei halua jotain tehtävän, joten hän itkee päästäkseen tilanteesta. Jostain syystä hän on päättänyt, että hän ei halua kenenkään suoristavan jalkojaan puolestaan. Hän kyllä tekee niin itse. Heti, kun päästää irti jaloista, hän suoristaa jalkansa. Ei välttämättä välittömästi, mutta kuitenkin.

Sama ongelma iski tietysti nytkin seisomistuen kanssa. Hän osoitti välittömästi mieltään, kun jalkoja yritettiin suoristaa hänen puolestaan. Minä vakuutin, että tyttöön ei satu, hän osoittaa vaan temperamenttiaan… Ja kumma juttu, kun hetken päästä meininki olikin sitten tämänkaltainen:

standingcoaster

Seisominen olikin kivaa!

standingframe

Tällaiselta seisomistuki näyttää sivultapäin. Tytöllä on taipumusta vääntää tuota oikeaa kättään taaksepäin, mihin fysioterapeutti myyntiesittelijän kanssa yrittävät pohtia kätevintä ratkaisua – eli suomennettuna helpointa ja mukavinta seisomistukeen lisättävää estettä, ettei Elsa pääsisi noin kiertämään kättään taaksepäin seisoessa. Kuvassa käsi ei ole vielä ehtinyt mennä niin taakse kuin mitä tässä nyt kuvasin.

standingwithme

Seisomistuki tulee vielä pöydän kanssa, mihin lisänä on tällainen oikein kiva kaide. Siitä oli tosi kivaa pitää kiinni! Molemmilla käsillä kaiteesta kiinni pitäminen helpotti myös tytön päänhallintaa, ja pää pysyi paremmin päätuen keskiosassa. Koska tämä oli vasta kokeilu, niin keskustelimme kaikennäköisistä mahdollisuuksista meidän oman seisomistuen kanssa. Kuten erilainen päätuki. Minä huomautin, kuinka kätevä tässä mallissa oleva päätuki on siinä mielessä, että se ei olisi sisäkorvaistutteiden tiellä. Mutta koska meidän rakas tyttäremme on muutenkin kovin toispuoleinen, hän tarvitsee erityisesti tukea ja apua päänsä oikealle puolelle, jotta pää saataisiin pysymään keskitasossa. Kävikin ilmi, että meidän omaan seisomistukeen voisi saadakin säädettävän päätuen, jota voitaisiin tarpeen mukaan muutella. Ei huono!

sleepingsystem

Myyntiesittelijä jätti meille jo käyttöön “unisysteemin”, joka on eräänlainen pumpattava versio .. hernetyynyistä? Ymmärtääkseni tuon härpäkkeen sisällä on vähän samanlaisia “herneitä” kuin säkkituolissa, mutta tämän saa muokattua ja pysymään muotissaan ilmapumpun avulla. Jos muotoa tarvitsee muuttaa, hökötykseen päästetään vähän ilmaa sisälle, jolloin tuo erityispatja pehmenee. Sitten ei kun pientä painelua/herneiden työntelyä haluttuun paikkaan ja ilmat pois, ja taas meillä on tukeva patja. Myyntiesittelijällä oli noita useampi kappale, ja jätti tämän meille kokeiluun pariksi viikkoa, kunnes meille saapuisi meidän oma versio. Tämän parin viikon aikana saisimme kokeilla tuon käyttöä ja jos kysyttävää ilmenee, voimme häneen ottaa helposti yhteyttä.

Ja katsokaa, miten rennosti ja rauhallisesti tyttö nukkuikin tuossa! Hän simahti siihen välittömästi, eikä kädet kertaakaan läpsineet häntä kasvoille tai koko olemus yhtäkkiä jäykistynyt.. Hän vain nukkui. Niin tyynesti.

Sydämeni itki ilosta nähdessäni tyttäreni tänään, niin seisomistuen kanssa kuin tuon “unisysteemin” (sleeping system) kanssa!

kattivieras

Niin, ja se meidän adoptoimamme naapurin katti on alkanut tuoda meille vieraita. Tämä musta katti on nyt tullut muutaman kerran sisälle ihastelemaan meitä ja kauhistelemaan neitokakaduja häkissä. Minä en tiennytkään, että kissat tulevat pakettitarjouksena eikä yksittäisinä kappaleina!

(Ja ei. Emme syötä tätä kissaa, mutta annamme sen tulla sisälle. Ei, emmekä ole adoptoineet sitä. Se on tuon meidän Luna-kissan kaveri. Vissiin. Kun kulkevat niin peräkanaa joskus tähän meille sisälle.)


This morning we had a pleasant homevisit from our physiotherapist and a special equipment presenter. In the agenda we had a standing frame and a sleeping system to try out. Previously we had visited our physiotherapist to try the standing frame out, but to be frank, that one occasion didn’t go that smoothly. Not at all. So instead of trying it again at the physios, we had decided to try these new things out at home where Elsa would be most relaxed.

Have I ever happened to mention before, that our sweet little daughter has started to show signs of the terrible two’s? When she decides she doesn’t want something to happen she will protest by crying. Now she had decided she doesn’t want anyone else to straighten her legs for her, hence the first photo of her being upset. I assured everyone that she is definitely not in pain, she’s just being a toddler and protesting. Sure enough, when given enough time she did calm down and actually find the whole standing frame a huge joy and pleasure! Standing up was fun indeed!

We tried out the sleeping system too, which you can shape into different forms to support our daughter to sleep in the most ergonomic and comfortable sleeping position for her. And look at her sleeping! So peaceful, so relaxed – no more arms flapping all around the place when trying to fall asleep, no more stiffening and accidental slaps on to her own face when asleep.. It was so good to see her sleeping like that!

Oh and the cat. She is a friend of our adopted cat, that she brings around every now and then. We do not feed her but let her come inside with our cat if she wanted to. I didn’t know cats come as a package deal!

rakkaudellam

Tagged , , , , , , ,

8 thoughts on “Seisomistuki ja unisysteemi cp-vammaiselle taaperolle

 1. Noi pumpattavat patjat on käteviä! Niitä käytetään Suomessa ensihoidossa murtuneiden raajojen paikallaan pitämisessä. Sitten on myös koko kropan pitunen patja millä saadaan potilas pysymään paikallaan jos epäillään tukirangassa häiriötä 🙂

  1. Voi miten kiva kuulla lisää näistä! Mikä näiden pumpattavien patjojen oikea termi on, kun mie vain tumpelona suomensin sanasta sanaan sleeping system sanasta “unisysteemin” 😀 😀

 2. Hei. Minua kiinnostaisi kovasti postaus tyttärenne apuvälineistä:) Auttaisi varmasti useaa erityislapsen vanhempaa! Ihanan levollinen uniasento.

  1. Hyvä pointti, ja minullahan on edelleen paljon aiemmin julkaistua materiaalia piilotettuna – koska olen perfektionisti ja haluan varmistaa, että ne näyttävät oikeilta. Oikeiden kuvien kera ja niin edelleen! Mutta tämän viikonlopun aikana laitoin taas näkyviin niistä muista apuvälineistä jo julkaistut jutut, löytyvät tagilla apuvälineet!

   Edelleen on esittelemättä tuo nyt käytössä oleva erityistuoli. 🙂

 3. Ehanat lakatut varpaankynnet ❤️
  Mun tytöllä oli tällainen tyhjiötyyny kanootissa. Sen avulla pääsimme melomaan koko perhe. Huippu keksintö!

Leave a Reply