Muut

Englannin juhannuskökkö ja Suomi-ikäväni.

Kaipaan useasti Suomen kesää. Sitä leikatun nurmen huumaavaa tuoksua, koko luonnon satumaista vehreyttä. Neliapiloiden metsästystä siskojen kanssa, kesäsateen raikkautta. Sitä järvimaiseman taikaa, jonka ääressä rauhoittui jopa maalaisteinin raivoisa mieli. Pyörälenkit mummolaan, minkä reitin varrella keväällä ja joskus vielä alkukesästäkin haiskahti vahvasti peltoja lannoittavat lehmän ulosteet.

Aito kesän merkki se.

vehreys
Metsikön vehreyttä Juankoskella vuonna 2012.

Lapsuudesta muistan yöttömät yöt, kun pelattiin siskojen kanssa pihalla sulkapalloa ja äiti ilmoitti, että oli aika mennä nukkumaan. Meillä oli mennyt ajantaju, emmekä meinanneet uskoa äitiä, joka vakuutti kellon olevan jo yli kymmenen.

Muistan takapihamme metsään rakennetut majat sekä muut metsäleikit. Suoraan puskista syödyt mustikat, metsämansikat ja vadelmat. Ne eivät aikuisenakaan lakanneet kiehtomasta, kuten pyörälenkit maaseudun halki aurinkoisessa kesäsäässä.

kokko
Juhannuskokko Nilsiässä vuonna 2012.

Näin juhannuksena olen ajatellut entistä enemmän Suomea ja sitä suomalaista kesää. Luin Demin ihanan postauksen “vuoden parhaasta juhlasta” ja muistelin omia juhannuksiani. Nuotioita ja makkaran paistamista, itikantappokisoja sukulaisten kesämökillä. Auringonottoa laiturilla, kalareissuja metsälammelle.

Täällä Englannissa ei juhlita keskikesän juhlaa alias juhannusta, aivan niin kuin vappukin ohitetaan sen kummemmin sitä huomioimatta. Vaikka kesä on täälläkin ihana ja odotettu, niin ei sillä ole sitä samankaltaista taianomaista otetta kuin suomalaisessa kesässä. Koko vuoden ympäri vehreä Bournemouth saa kesällä vain lisää vihreän sävyjä, minkä lisäksi lämpöä ja aurinkoa riittää. Vettä ropisee taivaalta vähemmän kuin talvella, nurmikko alkaa taas kasvaa talvisen tauon jälkeen. Mutta se maa ei ole paljastunut lumen alta.

Siinä on vissi ero..

perhonen
Isin kukkapenkit ja perhonen kesällä 2012.

Meillä juhannusta olemme viettäneet koko perheen voimin kokkaamalla, leipomalla ja lautapelejä pelaamalla. Meikä on vuorotellen nyyhkyttänyt Youtube-videoille ja sitten suomiperheeni kuville, kiitos raskaushormonien. Olen juossut pikapikaa huoneesta toiseen, kun yhtäkkiä on iskenyt kauhea halipula ja olen hyökännyt puolisoni kimppuun kokovartalohalin merkeissä. Tai napannut syleilyyni tyttäreni, kun tämä vihdon heräsi päikkäreiltä ja äidillä oli jo ollut ikävä.

Toivon, että teillä on ollut mitä ihanin juhannus huonosta kelistä riippumatta, olette nauttineet Suomen luonnosta ja metsästä sekä rakkaitenne seurasta! Minunkin puolestani! Turvallisesti.


This weekend midsummer festival is celebrated in Finland – it means the sun doesnt set down at all there and people enjoy the magical Finnish summer. As here in England the midsummer festival is not really celebrated, I have been missing the Finnish summer even more. And the summers of my childhood. The pregnancy hormones have definitely affected my moods, nevertheless.. Finnish summer. It needs to be experienced to be understood.

rakkaudellam

Tagged , , , ,

8 thoughts on “Englannin juhannuskökkö ja Suomi-ikäväni.

 1. Suomen kesä on minulla ihan tuossa käden ulottuvilla, ja silti kaipaan noita samoja juttuja.
  Kun ei ole omaa mökkiä eikä venettä (eikä läheisilläkään sen enempää), ei veden ääreen rauhaan juuri pääse. Ulkona on ollut niin kylmä, että tulee käätyä sisälle takkatulen viereen sen sijaan, että seikkailisi ulkona yöttömässä yössä.

  Taitaa kesä mennä tällä kertaa multa ohi. Tuossa se on, enkä meinaa sitä siltikään löytää…

 2. Kuulostaa niin tutulta. Me asumme Tanskassa ja on ollut kurjaa facesta seurata kavereiden juhannuspäivityksiä. Onneksi pian päästään Suomeen kesälomalle.

 3. Onhan se juhannus täällä aika iso juhla. Varsinkin nyt kun on lapsia, sitä osaa jotenkin ihan erilailla arvostaa näitä juhlapyhiä, kun koko perhe on yhdessä eikä kenelläkään ole kiire minnekään. Sinun pitää keksiä teille sinne jotkut omat vappu- ja juhannustraditiot ja opettaa ihmiset sielläkin juhlimaan niitä!

  1. SITÄPÄ! Juuri sitä yhdessäoloaikaa koko perheen kanssa… Sitä me onneksi nyt tehtiinkin täällä, pitää vielä yrittää kehitellä jotain nimenomaan suomalaista tekemistä näille suomalaisille juhlapyhille.. Ettei olo olisi näin “left out”!

   Kiitos ihanasta kommentista, Susanna!

Leave a Reply