Muut

Vappu ja alkoholi kuuluvat yhteen?

Vappu. Känniääliöiden juhla-aikaa, jolloin on lupa vetää täyslärvit eikä kukaan katso pahalla. Mongerretaan kaduilla ja hihkutaan kesästä. Juodaan kuohuvaa, leikitään simalla ja vaihdetaan pian vahvempiin. Eikös se näin mene Suomessa? Korjatkaa jos olen väärässä. Itsehän en ole viettänyt yhden yhtä vappua Suomessa kirjoitettuani ulos lukiosta, joten se kuuluisa valkolakkikin on porukoilla koskemattomana keräämässä pölyä kaapissa. Mutta tällaisen kuvan suomalaisesta vapunvietosta olen saanut jo pelkästään ihan erilaisten mediakanavien uutisotsikoiden kautta. Eilen esimerkiksi näin otsikon, jossa kerrottiin kuinka välttää vappuviikonlopun jälkeinen kaamea krapula.

Tänään on se vappupäivä, ja oletettavasti Suomen kaduilla kulkee jo paljon krapulaista porukkaa. Itse katselin Brittilandian meininkiä, eikä täällä otsikot jakaneet vinkkejä krapulan välttämiseen Maydaylle. Meillä täällä Mayday on ihan normaali työpäivä, mutta pidemmästä viikonlopusta saamme mekin nauttia. Toukokuun ensimmäinen maanantai on aina “Bank Holiday Monday”, minkä nimi tulee siitä että pankit menevät tuolloin kiinni. Vapaapäivä!

Mitäs paikallislehteni täällä ehdottaakaan tekemisiksi “vappuviikonlopulle”? 24 aktiviteettia Dorsetissa tänä viikonloppuna: miltä kuulostaisi paikallisen jalkapallojoukkueen paraati rannalla, tai vaikkapa Corfe Castlessa esitettävät saksien ja viikinkien historialliset taistelut? Tai lapsiperheellisille tarkoitetut teemapäivät kuten fossiilifestarit, missä lapset pääsevät tapaamaan tiedemiehiä ja oppimaan fossiileista? Entäpä aarteen etsintää ja leijojen lennätystä isossa rantatapahtumassa Weymouthissa? Bournemouthin rannan tienoilla järjestetään taas “Karibian saaret ja merirosvot” – teemapäivä, tai miten olisi ankkojen kilpauinnin seuraamista? Tai hei, tiedättekö sen tv-sarjan Wipeout? Sen idean mukaisesti avataan New Forestiin tänä viikonloppuna uusi seikkailurata.

Vain yhdessä 24:stä aktiviteetista mainitaan alkoholi. Sekin on paikallisen siiderin maistelua ja live-musiikin kuuntelua Shelley-teatterissa. Ei siis sekään suoranaisesti mikään julkinen hyväksyntähuuto kännäämiselle.

En ole alkoholinvastainen, mutta saanen silti miettiä mistä suomalainen “pää täyteen viinaa niin nopeasti kuin mahdollista” – mentaliteetti näin toukokuun ensimmäisen päivän tienoilla on saanut alkunsa. Kun täällä ollaan innoissaan tulevasta aurinkoisesta viikonlopusta kera monenlaisten perheaktiviteettien, on niin outoa seurata keskustelua Suomen puolelta kännäämisen riemusta. Mikä vastakkainasettelu, tiedän!

Valaiskaa minua fiksummat. Aivan tuomitsematta. Miksi näin?

Miten sinä vietät vappusi? Kuuluuko siihen hassut asut ja alkoholi? Miksi tai miksi ei?


Mayday. What an interesting day. In Finland it seems to be publicly acceptable day for getting drunk. Additionally no-one wouldn’t look twice at you if you drank the whole long weekend. There even was an article about how to avoid the massive hangover after drinking the whole weekend through. I’ve never been in Finland for Mayday since I graduated from highschool so I do not actually have any personal experience of the celebrations of Mayday as an adult in Finland. What I know of it comes from the articles I’ve read and what people post on the social media. So I just had to compare how people celebrate this Bank Holiday weekend here in England and found nothing that would even slightly give an idea about drinking excessively. Instead there were a load of familyfriendly events within Dorset from flying the kites to dress up as a pirate for this weekend. From all 24 activities listed here on the local paper only one mentioned alcohol, and that was about cider tasting in the theatre while listening to live music. So even that isn’t really a public call out for “let’s get drunk people it’s Mayday”! So I openly show my ignorance on the topic and asked my Finnish readers how they celebrate their Mayday and is alcohol part of it and why. Maybe I will learn something new.

I wouldn’t mind hearing how you guys celebrate Mayday as well – what does it mean to you, how do you celebrate it? Does alcohol play a role in it?

rakkaudellam

Tagged , , ,

10 thoughts on “Vappu ja alkoholi kuuluvat yhteen?

 1. WORD! En ymmärrä tuota hyväksyttyä kännäystä näin vappuisin, tuntuu että silloin on hyvä syy käyttäytyä huonosti vain koska… vappu ja olin kännissä. Juteltiin Matteon kanssa Vapusta ja yritin selittää tämän juhlan ideaa… en tiedä ymmärsikö aivan, Vappua ei olla koskaan Suomessa vietetty 😀 Yritin sanoa että noin 50% suomalaisista on kännissä vapun aikaan, ylioppilaslakit päässä torilla heilumassa. Kuulemma haluaa nähdä tämän ja ensi vappuna pitäisi päästä Suomeen. 😀 Tykkään tästä Englannin mallista paljon. Bank Holiday ja piknik riittää mulle. Tosin eilen kävin ostamassa pullon kuplivaa kun ymmärsin että hei, nyt on vappu! 🙂

  Ps. onnea vielä tästä kaksplussaan tulosta vielä <3

  1. Tätä minäkin juuri kummastelen! Sitä yleistä hyväksyntää, vain koska on vappu. Kyllä sitä joulun aikaan muistetaan muistutella raittiista joulusta ja alkoholin vaikutuksista esimerkiksi lapsiperheissä, mutta ei näin vappuna. Vaikka olisi pidennetty viikonloppu, jolloin voisi tosiaan olla yleisesti järjestettynä enemmän ohjelmaa lapsiperheille! Ja toivottavasti sitä onkin, sitä ei vaan uutisoida samalla tavalla kuin vapun juomisista.

   Ja kyllähän täällä Englannissakin osataan juoda ja juodaankin runsaasti, mutta vappua ja alkoholia ei ole samalla tavalla yhdistetty toisiinsa kuin Suomessa! Ja hih, ihana oot! Kyllähän se lasillinen kuplivaa tuntuu juhlalliselta. Joitko sen vielä piknikillä vai iltasella Matteon kanssa? 😀

   Minä selitin meillä kanssa suomalaista vappua ja täällä oltiin myös ihan ällistyneitä. “Ihanko totta?” “Oikeestiko oli sellainen artikkeli?” “Minä en edes tiedä miten me juhlitaan Mayday’ta… Ei ole mitään selkeää traditiota.”
   JEP.

   Ps. Suurkiitokset! En vieläkään ole ihan tottunut tähän ajatukseen, oon vaan niin onnellinen! 🙂

   1. Juotiin ihan keittiön pöydän ääressä, Matteo tuli kotiin vasta 9 jälkeen niin ei siinä kummoisia juhlia saanut aikaan ;). Tosin jaksoin vain puoli lasia ennekuin nukahdin. 😀 Eli se siitä villistä vapusta hahaa… join sitten aamupalaksi yhden lasin kuohuvaa, koska vappu. Huomenna EHKÄ piknik jo tuo hurrikaania muistuttava tuuli laantuu. MItes teillä Bank Holiday?

    1. Melkein yhtä villi kuin meilläkin siis! Vielä tätä ihan oikeaa kodin muuttoa järjestelty, käyty edellisessä kämpässä maalailemassa seiniä vuokraisännän pyynnöstä ja sitä rataa. 🙂 Ja se tuuli! Kuulosti ihan siltä että olisi ukkonen jyrissyt ulkosalla, vaikka tuuli se vain oli! HUH! Pääsittekö lopulta piknikille? Tänään ainakin meillä oli vain tyypillinen “april showers” päivä, eli aurinkoa ja sadetta yllättäen ja varoituksetta vauhdikkaalla sekoituksella 😀

 2. No jopas oli negatiivinen kuva vapusta. 😀 Känniääliöitä nyt löytyy aina, mutta väittäisin kuvausta silti aika yksipuoliseksi.

  Vappu on yhdessäolon aikaa. Onpa kyse lapsista, nuorista, opiskelijoista, aikuisista tai vanhuksista, löytyy aktiviteetteja – ainakin näin kaupungeista. Lapsille on esiintyjää jos jonkin moista ja olen juuri ollut kaitsemasssa kahden pienen hihkuntaa vappumarkkinoilla, joissa pääsi mm. traktorin kyytiin.

  Nuorilla ja opiskelijoilla on omat traditionsa; niissä toki painottuu juhlinta – mutta entä sitten? Olen itsekin nuoruuteni viettänyt kaveriporukoissa tai istunut opiskelijavuodet haalareissa piknikillä/brunssilla, jota oli odotettu ja suunniteltu monta viikkoa. Vappuun kuuluukin mielestäni se, että lähdetään liikkeelle, mennään ns. “ihmisten ilmoille”, puhelin soi kerrankin taukoamatta kun ystävät paikantavat toisiaan. Jos tähän kuuluukin kupliva, niin kännääminen ei silti mielestäni ole se asian ydin.

  Varsinkin tänään useissa kaupugeissa on konserttia ja vapputoria, bändejä ja myyjäisiä.. Omassa kotikaupungissani lupailtiin basaarihenkisiä myyjäisiä ja uusia makuelämyksiä muiden maiden ruokakulttuureja kokeiltaessa. Lisäksi oli saatu nuorisoa houkuttamaan pari räppäriä, ja aamun avasi upea kuoro klo 9.00. Siitä lähtien on tapahtumaa riittänyt – vastaan on toki tullut krapulakeijuja ja jo jonkin verran nauttineita, mutta ei kännäys ole se ydin. Se voi toki osalle olla, mutta kokonaisuutena se on sivutuote, josta media vain tykkää repiä riemua. Varsinkin “todella asiantunteva” keltainen lehdistö (IL JA IS), joiden roolikin on keräillä mahdollisimman paljon klikkailuja. Sen sijaan esimerkiksi HS kirjoitti otsikolla: “Näin vapunpäivän vietto sujui Kaivopuistossa – “Vappu on aikaa, jolloin suomalaiset tykkäävät toisistaan””

  Eli ei tämä nyt ihan kännäystä ole; se kännäys vaan nostetaan mediassa esille, vaikka väittäisin suurimman osan nauttivan alkoholia täysin sivistyneesti tai omat rajansa tuntien 🙂 Ja jos joku nyt intoutuukin kännäämään ystävien kanssa, niin mikäs siinä, pääasia lienee silti, että hauskaa on yhdessä 🙂

  1. Oi Linnu, miten ihana kommentti! Ihan sydäntä lämmitti kuvauksesi suomalaisesta vapusta! Niinhän se tärkeintä onkin missä tahansa juhlapyhässä se yhdessäolo, mutta jännittävästi olen huomannut kuinka eri juhlapyhistä puhutaan alkoholin suhteen eri tavalla. Kuten jouluna puhutaan “anna lapselle raitis joulu”, mutta en ole törmännyt “anna lapselle raitis vappu” – tempausta. 😀 Mutta minä pääsin ihan fiiliksiin tästä siun kommentista, voin niin sieluni silmin nähdä kuinka puhelin pirisee ja kaverit kyselee missä huitelee kukakin! Ja vielä suurempana plussana kaikki tekemiset ja tapahtumat, mitä mainitsit! Nämä kaikkihan on tosiaan itselleni täyttä mysteeriä, kuten tuolla postauksessakin taisin mainita, koska itse en ole aikuisiällä yhden yhtä vappua viettänyt Suomessa 😀 Joten sitäkin enemmän rakastan kommenttiasi!

   Suurkiitokset siis tästä ja mitä ihaninta vappua sinulle! <3 🙂

 3. Minä muistan vain vappuviuhkat ja vappumarssin Suomen ajoista.
  Mutta olenkin vanhaa sukupolvea.

 4. Kyllä itse mäen vapun ystävien juhlana.
  Jos joulu on traditionaalinen perhejuhla,
  Pääsiäinen uskonnollinen kevätjuhla,
  Juhannus mökkijuhla jne.
  Niin vappu on suomalainen karnevaalijuhla.
  Meillä ei alkoholi kuulu vappuunkaan, mutta ihan kivalta tuolla kaupungilla näytti. Örvelökännien sijaan suurin osa väestä oli vain iloisissa tunnelmissa, eikä tossut sekaisin.
  Vappu saa kaipaamaan yliopistovuosia ja opiskelijaelämää.

  1. Ihan mielenkiintoinen jaottelu kyllä! Näinhän tuo taitaa usealle mennä, mutta samalla jokaiselle juhlapyhälle saa tietyt perhe-elementit; kuten pääsiäiseen valmistaudutaan lasten kanssa rairuohoa kasvattelemalla, niitä virpomisvarpuja tekemällä yms yms.. joulu on tietysti ihan oma lukunsa perhejuhlana, ja on se mökkielämä lapsenakin erityisen taianomaista (jos vanhemmat ovat juomatta)! Muistan, kun saatiin suvun mökissä olla eräänä kesänä ja miten isin kanssa hipsittiin ihan aamuyöllä jo rantaan.. Oltiin ongella ja kuunneltiin taianomaista kesäyötä. Kyllä siinä oli sitä jotain.

   Alkoholi tuntuu vaan kuuluvan turhan paljon vähän kaikkeen, eikä vain siis vappuun. Enkä suinkaan ole siis alkoholinvastainen yksinään, joskus vain mietityttää asiat vähän liikaa 😀

Leave a Reply