Muut

Ainekirjoitus 2015

ainekirjoitus

Ideoimme yhdessä Bloggaajien Blogiyhteistyö – fb-ryhmässä aloittavamme uudestaan jo aiemminkin blogisfääreissä pyörineen ainekirjoitushaasteen – ihan jo siksi, koska sen idea on vain niin loistava! Itsehän aikanaan bongasin moisen Leluteekin blogista, ja vietinkin tovin jos toisenkin lukien muiden kirjoittamista rakastavien bloggaajien tuotoksia. Ihastuin ideaan – aina äidinkielen tunneilla ainekirjoitustehtäviä rakastaneena halusin mukaan! Mikä parasta, nyt ei tarvitsisi saada punakynällä merkittyä paperia takaisin, vaan saisi luovuuttaan toteuttaa ilman arvostelun jännitystä.

Yksinkertaisuudessaanhan homma toimii näin:

Ainekirjoitushaasteen ylläpitäjä keksii aiheen ja antaa noin kuukauden verran aikaa osallistujille muotoilla kirjoitelmansa. Aineella ei ole rajoituksia sanamäärissä tai äidinkielen tunneilta tuttua “ainakin näin ja näin monta sivua pitkä pitää aineen olla”. Muutenkin ainekirjoitukseen tuotos on itse kirjoittajasta kiinni.

Kirjoitelma julkaistaan ylläpitäjän antamana päivämääränä. Tuotosta ei arvostella. Kaikkien ainekirjoituksen palauttaneiden kesken ylläpitäjä arpoo seuraavan ylläpitäjän, joka pääsee seuraavaksi päättämään aiheesta ja tekee lopuksi blogiinsa koostepostauksen kaikista osallistujista.

Mikä ihaninta – kaikki halukkaat saavat tähän osallistua!

Minä aloitan vuoden 2015 ensimmäisen ainekirjoitushaasteen, ja aiheeksi ideoin:

Jos olisin tiennyt…

 

Kirjoitusaikaa on 1.2.2015 asti, jolloin kirjoitukset julkaistaan! Kokoan osallistuneista kirjoituksista koosteen, joten älkää unohtako heittää minulle kirjoitelmanne linkkiä! Aiheen käsittelytapa on vapaa.

Pitäkää hauskaa!

rakkaudellam

Tagged , ,

8 thoughts on “Ainekirjoitus 2015

 1. Liina aloitti sen aikanaan omassa blogissaan. Ja tykkäsin kans kovasti, joten mukana. Oon ite suunnitellut käynnistäväni kuva-analyysi-postaushaasteen. 🙂

  1. Mie yritinkin etsiä että kuka sen aloitti, ja Leluteekin Emilian kanssa oltiin yhteyksissä että se alkuperäinen “ketju” oli jo hiljentynyt – joten siksi uusi! Ja ihana kuulla että olet mukana!
   Minkälainen kuva-analyysi-juttu? Saana (Tyttö sinisen oven takana) ehdotteli miulle “kuvaterapiaa” piirtämisen keinoin, jota edelleen kovasti pohdin!

   1. Siis aikalailla tuollaista vastaavaa kuin tuo ainekirjoitushaaste. Tykkäsin äidinkielentunneilla kovasti niistä tehtävistä, joissa annettiin jokin kuva ja siitä pitää kirjoittaa analyysi/ tarina. 🙂

    Eli siis bloggaaja jakaisi kuvan (vähän niin kuin nyt annoit otsikon) ja jokainen saisi kirjoittaa sen pohjalta mitä mieleen tulee.

    Kuva-analyysin virallinen määritelmä kai on: “Kuvan analyysi- ja tulkintatyön voi aloittaa monesta eri lähtökohdasta. Analyysilla tarkoitetaan kuvan tarkkaa havainnointia, kokonaisuuden pilkkomista osiin ja sitä kautta johonkin tulkintaan päätymistä. Kuvan tulkintaa voi siis ajatella analyysin lopputuloksena: voidaksemme sanoa jotain kuvasta, meidän täytyy ensin ainakin jollain tasolla analysoida sen aihepiiriä ja rakennetta. Tämä tapahtuu usein tiedostamatta kuvaa katsoessa. Tiedostetun analyysin avulla on mahdollista löytää kuvasta myös sellaisia merkityksiä, jotka jäävät aluksi huomaamatta.

    Kuvaa voidaan tulkita keskittyen sen sisältöön (esim. ikonografinen analyysi), rakenteeseen (formalistinen analyysi) tai syntyviin assosiaatioihin (subjektiivinen tulkinta). Kuvan tulkintaa voidaan laajentaa asettamalla teos historialliseen kontekstiinsa esimerkiksi suhteessa tekijän elämäkertaan (biografinen tulkinta) ja muuhun tuotantoon tai maailman tapahtumiin. Teoksesta voidaan etsiä symbolisia merkityksiä (semioottinen analyysi) ja viittauksia muihin teoksiin (intertekstuaalisuus).”

    Täältä lisää:
    http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/lukio/ku/ku1/03_kuvan_analyysi_ja_tulkinta/01_kuvan_analyysi_ja_tulkinta_teoria?C:D=1818915&m:selres=1818915

  1. Mikseipä! Ois ihana! Hyväksyin siut poppooseen mukaan jo! Ja jos tulee muitakin ideoita, niin sinne vaan ideoimaan ja tekemään yhdessä muiden bloggaajien kanssa! n_n

Leave a Reply