Infoiskut, Muut

9. luukku: Englantilainen joulu

9luukku

Ensimmäinen englantilainen joulu häämöttää jo ihan ovella, ja olikin oikein hyvä aika ryhtyä tekemään hieman tutkimustöitä tämän uuden kotimaani jouluperinteistä. Kalenterin luukkukuvasta löytyy siis englantilainen lippu, vaikka suurin osa näistä traditioista taitaakin olla koko Britanniassa käytössä olevia.

Jouluaatto

Jouluaatolla ei ole samanlaista merkitystä Englannissa kuin Suomessa – täällä tärkeämpiä joulun juhlintapäiviä ovat joulupäivä ja tapaninpäivä. Jouluaattonakin pääsee toki joulunviettoon halutessaan: täällä tyypillistä on joululaulujen laulaminen, keskiyön jumalanpalvelus ja koko perheen voimin pubiin meneminen. Pubissahan ei juoda suomalaisittain täyskännejä, vaan nautitaan toisten seurasta! Eikä siksi lapsiakaan katsota vieroksuen pubeissa. Lapsille jouluaaton yö on tottakai se taianomaisin, sillä ennen nukkumaanmenoa ripustetaan joulusukat pukin tuomia lahjoja varten ja jätetään pukille pieni välipala, jotta hän jaksaa koko yön tehdä töitä. Perinteisesti tämä välipala koostuu joulutortuista ja sherrystä tai maidosta. Lapsukaisten nukkuessa joulupukki tonttuineen pakkaakin kaikki lahjat rekeensä, jota taivaan halki häntä vetää yhdeksän poroa: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner/Donder, Blitzen ja tietysti Rudolf! Rudolfhan on suomalaisittain Petteri Punakuono, juuri se poro, joka on aina etunenässä poroletkassa vetämässä pukkia ja valaisee pukin matkantekoa punaisen nenänsä valohohteella.

Joulupäivä

Joulupäivän juhlinnan perustukset löytyvät pakaanisilta ajoilta, ja edelleen jotkut joulutavat ovat noilta ajoilta peräisin. Hauskana faktana kerrottakoon, että vuonna 1647 puritaani Oliver Cromwell kielsi joulunjuhlinnan moraalittomana! Vasta Cromwellin vallan päädyttyä joulua voitiin juhlistaa uudelleen. Toisekseen, vuonna 1551 tehty “Holy Days and Fasting Days” – laki on edelleen voimassa, minkä mukaan jokaisen kansalaisen on osallistuttava kristilliseen jumalanpalvelukseen joulupäivänä, eikä kirkkoon saa matkustaa millään ajoneuvolla. Ehkä tasa-arvon vuoksi ja/tai rikkaidenkin ihmisten nöyryysharjoituksena matkanteko kirkkoon piti tapahtua kävellen.

Ei varmaan ole yllättävää, että moni britti (tietämättään?) rikkoo lakia vuosittain!

Viktoriaanisena aikana joulu muotoutui lahjojen antamisen juhlaksi. Eritoten pikkulapsiperheissä joulupäivän aamu alkaa aikaisin joululahjojen avaamisella, minkä jälkeen istutaan vasta aamupalapöydän ääreen. Sitten alkaa joululounaan (Christmas dinner) kiireinen valmistelu, minkä keskeyttänee vain ja ainoastaan kuningattaren perinteinen joulutervehdys. Kuninkaallinen joulutervehdys on perinne vuodesta 1932 lähtien, jolloin kuningas George V luki Rudyard Kiplingin kirjoittaman puheen. Se alkoi taianomaisilla sanoilla “I speak now from my home and from my heart, to you all..” Wikipedian mukaan kyseinen radiolähetys tavoitti vain ja ainoastaan vaatimattomat 20 miljoonaa ihmistä.. Kuningatar Elizabeth II jatkaa samaa perinnettä nykypäivänäkin.

Kolmen aikaan iltapäivästä joululounas/illallinen katetaan pöytään. Uskoisin, että näistä englantilaisista jouluherkuista löytyy blogin joulukalenterista ihan oma postauksensa!
Jouluillallisen jälkeen otetaan erilaiset lautapelit esiin, sillä suurin osa briteistä uskoo, että paras asia joulussa on perheen kesken vietetty yhteinen aika.

Tällainen joulunvietto kuulostaa itseasiassa aika rentouttavalta!

Tapaninpäivä

Tapaninpäiväänkin ovat perinteiden mukaisesti kuuluneet lahjat – tuolloin lahjoja annettiin perinteisesti palvelijoille ja ystäville. Tämä tapa on keskiajalta peräisin, ja tuolloin pappien oletettiin tyhjentävänsä kirkon almulaatikot ja jakavan lahjat köyhille. Rikkaat nauttivat isoista jouluruokaa tursuavista pöydänantimista, ja lopetettuaan jakoivat tähteet palvelijoilleen.

26. päivä joulukuuta on edelleen pyhäpäivä, vaikkakin ehkä hallituksen antamana lahjana nykyään kaupat saavat olla auki. Tällöin he yleensä aloittavat jo joulunjälkeiset alennusmyynnit, mistä on muodostunut hyvin tärkeä “lahja” kaupanpitäjille. Tärkeimmillään tapaninpäivä on kuitenkin pyhitetty ystävien ja perheen näkemiselle. Tätä mekin pääsemme kunnioittamaan, sillä joulusuunnitelmiemme muututtua saimme kutsun mennä yökylään Danin siskonperheen luokse!

Muita jouluperinteitä

Christmas carols – perinteellä on juurensa keskiaikaisessa Englannissa, jolloin kiertävät laulajat matkasivat linnasta linnaan laulamaan jouluisia sävelmiään. Tämän lisäksi köyhät kulkivat ovelta ovelle mukin kanssa, johon he toivoivat saavansa hieman juomaa perheen juomamaljasta (wassail). Nykyään “carollers” keräävät rahaa hyväntekeväisyyteen.

Joulukortit tulivat suosituiksi viktoriaanisessa Englannissa. Ne yleensä askarreltiin itse ja annettiin lähimmäisille. Sir Henry Colen kerrotaan tehneen ensimmäisen joulukortin ikinä. Olen huomannut, että ylipäätään korteilla on suuri merkitys brittiläisille – et voi saapua synttärijuhliinkaan ilman synttärikorttia! Nykyään kortit ovat yleensä ostettuja, ja niitä tupsahtelee tulla joihinkin perheisiin jopa yli 100! Näillä sitten koristellaankin kotia.

Pantomiimia on varmaan jokainen lapsena pelannut joskus, mutta täällä tämä kuuluu ihan jouluisiin perinteisiin ja yksi perheen tavoista viettää yhdessä aikaa! Teatteriinkin voi pantomiimia mennä katsomaan, “pantomiimi-kausi” kestää joulukuusta helmikuuhun. Brittiläiseen pantomiimiin kuuluu kuitenkin muutama erityinen hauskuus:
– miespäähahmoa esittää yleensä nuori nainen miehen vaatteissa
– vanhempaa naista, joka on yleensä päähahmon äiti, esittää mies
– pantomiimissa käytetään paljon innuendoja, eli piilotettuja kaksimielisyyksiä – joita lapset eivät yleensä tajua, mutta viihdyttävät aikuisia
– yleisöä kannustetaan osallistumaan esitykseen, muun muassa “buuaamaan” esityksen pahikselle
Lisää pantomiimista mm. täällä!

The Nativity Play on se perinteinen joulujuhlaesitys kouluilla – juuri se, missä käydään lävitse Jeesuksen syntymä. Mikä tässä on kuitenkin suomalaisittain erikoista, on se että vanhemmat tekevät lastensa rooliasut, joten kirjettä koululta odotetaan aina jännityksellä. Se on nimittäin samalla vanhempien välillä kilpailu, jossa kilpaillaan roolivaatteen laadukkuudella ja lapset arvioidaan sillä, minkä roolin he saavat ja kuinka monta repliikkiä he saivat. Nykyisessä monikansallisessa Britanniassa esityksen sisältöä on hiottu ja muutettu tehden siitä “poliittisesti korrektimman”.

Englantilainen joulu. Elokuvista tuttu!

Tagged , ,

4 thoughts on “9. luukku: Englantilainen joulu

  1. “Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen ja Rudolf!”

    – kokispulloissa on nyt vain noita nimiä. 😀 Terveisin, laitan niitä töissä hyllylle. Oonkin vähän miettinyt, että keitä nuo oikein ovat.

    1. Mun pitää ehdottomasti päästä katsomaan noita kans – ne kuulostaa niin mielettömän hyviltä! Danin äiti on vienyt Rubya katsomaan jotain pantomiimiesityksiä, enkä mä silloin vielä tajunnut kuinka iso kulttuurimerkitys sillä on!

Leave a Reply