Perhe-elämä

5 luukku: Elsan joulun toivelahjat

5luukku

Olen ollut tänä vuonna hyvin kiltti. Kaikista sairaalareissuista ja kipeänä olosta huolimatta ei ole kulunut päivääkään, etten olisi hymyillyt äidille ja isille. En ole kiukutellut hampaiden tulon takia, tai suuttunut turhista. Minua kyllä ärsytti aika ajoin todella paljon, eritoten ruoka-aikaan – silloin, kun minulla oli ihan kamala nälkä, mutta oma suu ei toiminut niin kuin halusin. Lurjus-kieleni työnsikin ruoan ulos suusta, vaikka minä olisin halunnut sen ruoan nielaista!

Siitä olen pahoillani, että olen valvottanut äitiä ja isiä vuoden aikana aika paljonkin. Eritoten viime aikoina. Vaikka päiväsaikaan jaksan olla oma pirteä itseni ikenien kutkutteluista huolimatta, niin yöllä väsyneenä tulee turhan helposti poru. Äiti tosin sanoi että antaa sen anteeksi, että hän ymmärtää. Isi on ihan samaa mieltä.

Joulupukki, minä olen harjoitellut ja opetellut tänä vuonna kaikennäköistä uutta tosi ahkerasti! Minun on todella hankala hallita omia liikkeitäni, mikä on välillä hyvin turhauttavaa – mutta minä yritän koko ajan parhaani, enkä luovuta! Äiti kokosi pienen videon demonstroidakseen minun kehitystä.

Portage-täti jättää minulle aina kivoja leluja, joiden kanssa saan harjoitella kotosalla. Ne kaikki ovat jollain tavalla opettavaisia tai aistejani stimuloivia. Joulupukki, koska minä olen ollut näin kiltti tyttö ja haluaisin oppia ensi vuonnakin vielä lisää, saisinko minä omaksi muutaman näistä leluista?

toivelistat

Pyramidihernepussit, Aktiviteettiseinä , Aktiviteettikuutio (ei affiliate-linkkejä)

Äiti sanoi, että noita hernepusseja ei tarvitse välttämättä ostaa kaupasta vaan joku kiva pieni tonttu voisi tehdä sellaiset itsekin. Niistä jämäkangaspaloista tai vanhoista vaatekankaista ja ihan kaupan kuivahernepussin sisältö riittäisi. Äidin mielestä tärkeintä noissa pusseissa on niiden värit ja se rahisevan ropiseva ääni, joka pussista lähtee kun sitä heittää tai mutistaa. Äiti sanoi että se olisi tosi kiva käsien yhteistyön opetteluun, ja että oppisin avaamaan nyrkkiä ja mutistelemaan esinettä kätösissäni.

Aktiviteettiseinä olisi taas mielenkiintoinen sen koosta riippuen, eli jos sen saisi mahtumaan aputuolini pöydälle. Minä kun en näe alas, niin monet lelut ovat minulle vaikeita jos ne makaavat pöytätasossa. Tämä olisi kivasti pystyssä, tarjoten minulle enemmän katseltavaa – ja kokeiltavaa! Puinen lelu olisi todennäköisesti tarpeeksi vankka ja antaisi minun harjoitella käsieni koordinaatiota ja hallintaa. Olen tämän vuoden aikana jo oppinut syy-seuraus – suhteesta paljon, olen oppinut että esimerkiksi nappia painamalla saan karusellin pyörimään ja kuplatornin vilkkumaan eri väreissä. Tämä aktiviteettitaulu, aivan kuten tuo kuutiokin, auttaisi tässä samassa – kuin myös hienomotoriikan harjoittelussa ja ihan isompienkin liikkeiden hallinnassa.

toiveaani

Kulkuset, rummut, kikatustikku. (ei affiliate-linkkejä)

Koska minä en kuule mitään ilman sisäkorvaistutteitani ja suurimman osan tämänhetkisestä elämästäni olenkin ollut kuuro, on kuuntelemisen ja erilaisten äänien tunnistamisen opettelu minulle tärkeää. Niin kuin videolla näkyi, minä rakastin audiologilla käydessä eilen noita kulkusia, ja olisikin ihanaa jos saisin sellaiset kotiinkin! Minulla on muutamia erilaisia kulkusleluja, mutta en voi pidellä niistä kiinni aivan samalla tavalla – tuollainen tikkumalli sopii minun sormilleni tällä hetkellä paljon paremmin.

Äiti nauroi, että isiä tulisi ärsyttämään jos minä saisin rummut, mutta minä olen eri mieltä – onhan isikin rumpali! Minä voisin kanssa harjoitella, ja Portagen tuodessa meille kotiin rumpuleluja minä olen rakastanut sitä hassun kumahtavaa ääntä! Fysioterapeutillakin olen harjoitellut kovasti tällaisen rummun lyömistä kätöselläni, mikä on muuten yllättävän vaikea liike tiesittekö! Kun pitäisi saada vauhtia liikkeeseen mutta kuitenkin osua oikeaan kohtaan, että saa äänen kuuluviin. Tätä olisi ihana harjoitella enemmänkin!

Kikatustikku on ihan uusi juttu, äiti sattui sen löytämään netistä ja minä innostuin ajatuksesta. Siitä olisi ehkä helpohkoa pitää kiinni ja voisin harjoitella sitä käden edestakaisin heiluttelua, ja ehkäpä jopa tuon pyörittelyä?

nakotoiveet

Telttamaja, vilkutteleva pallo, aistiloota (ei affiliate-linkkejä)

Joulupukki, minulla on todettu näönkäytön ongelmia – minä en näe nenääni alemmas, ja minun on vaikea hahmottaa asioita. Siksi äidin ja isin kanssa unelmoitiin pienestä teltasta, jonne päästäisiin ihmettelemään yhdessä erilaisia leluja. Se olisi sellainen oma aistihuone, jossa ei olisi turhia muita näköärsykkeitä – vaan vain se, mihin milloinkin minun pitäisi keskittyä. Tuolle teltalle ei tosin tässä nykyisessä majatalossa ole sijaa, mutta äiti ja isi toivoo löytävänsä pian uuden isomman asunnon, johon moinen toivon mukaan mahtuisi.

Tuolla majassa olisikin sitten kiva leikkiä tuollaisella kokoa vaihtavalla vilkkuvalla pallolla hämärässä, ja tuollainen valmiiksi koottu “aistilaatikko” erilaisine materiaaleineen ja muotoineen helpottaisi väsyneen äitini pääkoppaa. Ei tarvitsisi hänen samalla tavalla enää miettiä, kuinka herättelisi aistejani ja kuinka oppisin kätevämmin lisää maailmasta. Monet aistilaatikon esineet voivat olla ihan normaaleja kodin esineitä – kuten muovirasiassa herneitä, yhteen ommeltuja kangaspaloja myttyrässä, neulatyyny ilman neuloja, sanko, mihin laittaa kaurahiutaleita sisähiekkaleikkeihin, pesusieni, muovailuvahaa.. Itse aistilaatikko voi olla pyykkikori, johon ripustettu helminauhoja, joulukoristenauhaa, heijastimia..!

Rakas joulupukki – tukisitko oppimistani myös tulevalle vuodelle?

Ps. Äiti halusi lisätä, että sukat ja peukalottomat lapaset olisivat kuulemma ihan yhtä toivottuja! Mulla on vissiin tapana onnistua pääsemään moisista eroon, kun ollaan liikenteessä…

Postaus EI ole kaupallisen yhteistyön tulos.

Tagged , , , , , , , ,

6 thoughts on “5 luukku: Elsan joulun toivelahjat

      1. Ihanasti on tukka kasvanut leikkauksen jäljiltä takaisin – isi sheivasi koko tytön pään kun oli sellainen hassu irokeesi vain sisäkorvaistuteleikkauksen jäljiltä 😀 Tuo alkuperäinen tilanne on siis elokuulta, pari viikkoa leikkauksen jälkeen!

Leave a Reply