Perhe-elämä

4 luukku: Perheemme joulunodotus

4luukku

Emme olleet ajatuksen tasolla ollenkaan valmistautuneet viettämään joulua täällä meidän pikkukämpässä Englannissa. Mielessäni ei ollut käynytkään sellaiset asiat kuin joulukoristeet, joulukuusi tai jouluruokaostokset.. Enkä periaatteessakaan joulukalenteria halunnut hommata lapsille, koska Elsa ei siitä vielä mitään ymmärtäisi ja Ruby ei asu meillä jokapäiväisesti. Nyt, kun joulusuunnitelmat menivät ihan uusiksi Danin työkuvioiden ja meidän passihommien vaikeuksien vuoksi, olemmekin yhtäkkiä joutuneet iskemään pöytään joulunjärjestämiskuviot.

Viettäisimmekö joulun kotona? Käymmekö sukuloimassa – jos, niin miten ja milloin? Kutsummeko ketä jouluillallisille? Joulukorttejakaan emme ole saaneet vielä aikaiseksi puuhastella, kohta tulee kiire.

Minä en ole oikein ikinä ollut jouluihminen, ja tärkeintä onkin aina ollut perheen kesken vietetty aika. Dan tuntuu olevan enemmän joulun perään vouhottaja kuin meikätyttö, mikä ei ole tietenkään yhtään pahasta. Se on jopa virkistävällä tavalla innostavaa! Dan on alkanut jo miettimään joulun ruokalistoja sekä kutsunut meille vanhempansa joulupäivän illalliselle.

Minä suunnittelen siivoamista, kämpän koristeluita – eli vähintään kynttilöiden ostamista, ja jonkinlainen joulukuusikin se olisi hankittava – ja yritän asennoitua positiivisesti siihen, että meillä on vihdoin mahdollisuus viettää ihan oma perhejoulu, oman pikkuperheen kesken. Luoda ne omat jouluperinteet ihan oman perheen kesken. Ensimmäistä kertaa ikinä! Viime joulun alustahan meni sairaalassa ja sitten meillä ei ollut mitään valmiina – emmekä joulua viettänetkään.

Nyt – kaikki on mahdollista.

Meidän oma joulu.

Miten te valmistaudutte jouluun? Olisiko antaa vinkkejä jouluilon ja tunnelman virittämiseen perheelle, joka ei vielä ole ehtinyt joulua viettääkään yhdessä?

Tagged ,

6 thoughts on “4 luukku: Perheemme joulunodotus

 1. Itse en ollut ollenkaan joulufani ennen kuin aloin viettämään joulua Engelsmannini kanssa. Tyypillinen englantilainen siinä mielessä, että joulu on vuoden parasta aikaa 🙂 Itsellä meni useampi vuosi hampaat irvessä sen jouluhömpötyksen kanssa, mutta nyt niin rakastan kaikkea jouluun liittyvää ja sen näkee ja kuulee meillä jo marraskuun lopusta saakka. Siihen melkein kasvoi.

 2. Lapset jo itsessään tuovat jouluun vähän taikaa lisää. 🙂

  Teillä on tietysti nyt paljon mietittävää, kun on se ensimmäinen varsinainen yhteinen joulu, ja olette kahdesta aika erilaisesta joulukulttuurista, alkaen jo siitä, että joulua vietetään kulttuureissanne eri päivinä!

  Tuo ruoka- ja vierailupuoli kannattaa hoitaa sen mukaan kenen on helpointa kulkea ja laittaa sitä ruokaa. Jos te jaksatte kokata ja emännöidä illallisen, voisi tässä elämänvaiheessa olla helpointa, että isovanhemmat tulevat teille. Lisäksi tällöin saisitte mukaan suomalaisiakin jouluruokia, jos joku niistä on sinulle sellainen, jota ilman joulu ei tule. Tai muuten vaan Danin suku on kokeilunhaluinen maistamaan uusia ruokia. 🙂 Tai voitte tosiaan viettää kahta eri ruokajoulua, syödä aattona suomalaisia ruokia ja joulupäivän sitten pitää englantilaisena.

  Itselläni oli alkujaan yksi ehdoton joulukäytäntö, jouluna ollaan omassa kodissa eikä lähdetä mihinkään meille vai teille jouluna -riitoihin, kun kumpikaan meistä ei ole jostain kauempaa kotoisin. Eikä tipan tippaa kiinnostaisi lähteäkään minnekään joulun menoruuhkiin valtateille. Erinäisten vaiheiden jälkeen joulumme menee nyt niin, että aattona mennään mummolaan, missä on yksi toinenkin sukulaisperhe joulupuurolla, ja he lähtevät iltapäiväkahvien jälkeen omaan kotiinsa jatkamaan joulunviettoa. Me jäämme vielä ruuan yli ja sen jälkeen lähdetään omaan kotiin saunomaan ja avaamaan lahjat. Joulupäivänä mennään uudestaan syömään joko samaan tai eri mummolaan. Näin meidän ei itse tarvitse hommata kotiin mitään jouluruokia. Jes! Ollaan joskus itsekin tehty, mutta niitä oli sitten lopulta aina liikaa ja jouluruoka alkaa muutaman päivän jälkeen jo tökkiä aika pahasti. Minä keskityn mieluummin leipomaan pipareita kuin paistelemaan laatikoita.

  1. Se on kyllä totta!

   Tuo on kyllä mielettömän hyvä käytäntö, ettei lähde minnekään.. On varmasti paljon stressittömämpi ja rauhallisempi joulu! Ja joulusuunnitelmanne kuulostaa täydelliseltä.. Vielä stressittömämmältä! 😀

 3. Me viime jouluna vietettiin tavallaan kahta joulua. 24 oli suomalaista ruokaa jonka olin valmistanut ja kinkusta huolehti muut koska olin töissä sinä päivänä. 25 oli sitten englantilainen ruoka ja oli kaikki sukulaiset kylässä ja avattiin lahjat.
  Anna Danin huolehtia täysin siitä ruuasta ja sen suunnittelusta! Joulukortteja on turha lähettää, kyllä muut ymmärtää!

  Niin ja hei se kuusi! En suosittele aitoa tai isoa koska neulasia imuroi vielä ens vuoden joulun alla pois matosta ja teille mahtuu paremmin pieni kuusi sisälle. Meidänkin kuusi on pieni ja tuntuu valtavalta tässä kämpässä!

  Voidaan miettiä näitä lauantaina yhdessä lisää ❤

  1. Heh näin mie aattelin – mie vain tilasin nyt netistä jouluiset ruoka-ainekset tulemaan, annan hänen olla sit crazy keittiön puolella 😀 Ja tekokuusi on hankittu kun halvalla sai Amazonista! <3 Huomenna muuten nähdään!!

Leave a Reply