Muut

2. luukku: Englannin talvi

2luukku

“Suomesta? Oi, kuule, kerro minun sanoneen – kunhan täällä sataa lunta, sinä tulet nauramaan. Ihan vain pikkiriikkisen lunta maan päällä, ja tiedätkö, kaikki menee kiinni. Ihan kaikki! Ei tarvitse silloin yliopistoonkaan tulla, koska kiinni menee tämäkin lafka. Aivan niin kuin supermarketitkin, ja muut.”

Näin sanoi minulle talousmatematiikan professorini istuessani vaihto-oppilasvuoteni ensimmäisellä talouden tunnilla. Vaikka nauroin hänen kanssaan, en ihan vielä kuitenkaan ymmärtänyt. Ei kai hän nyt tosissaan voinut olla?

Olihan hän. Nyt näiden parin vuoden aikana olen saanut todistaa, kuinka maassa ei ole ollut edes senttiä lunta ja Dan saa puhelinsoiton töistä, ettei tarvitse töihin vaivautua. Huvittavinta suomalaisen näkökulmasta tässä on se, että se lumi ei edes pysy maassa – se sulaa useimmiten saman päivän aikana pois. Joskus lunta tulee kyllä enemmänkin – mutta harvoin. Ja ne ajat kyllä lapset muistavat! Pääsee tekemään lumiukkoja ja pelaamaan lumisotaa, kun koulustakin on vapaapäivä.. Yksi tällainen päivä on mm. tämä vuodelta 2010:

danwinter
Kuvan (c) Dan

Eritoten täällä etelässä lunta nähdään hyvin harvoin – minä olen todistanut valkoista lumimaisemaa Bournemouthissa ehkä.. kaksi kertaa? Molemmat alle päivän mittaisia lumikausia. Yleensä ottaen täällä on paikallisten mukaan kauhean kylmä ja sateista, mutta suomalaisen mittapuulla sekään ei nyt ihan totta ole. Aurinkoisia kelejä eritoten Bournemouthissa on talvellakin, ja ympärivuoden puutarhoista löytyy jonkinsorttista kukkaa kukalla. Narsissitkin yleensä ilmestyvät piristämään maisemaa helmi-maaliskuussa! Joskus vihmaisessa tuulessa saattaapi kaipailla talvitakkia. Mutta hyvin pärjää kyllä suomalaisittain tutummalla syystakilla, joka on veden- ja tuulenkestävä.

Tai ehkä se olen vain minä. Maanantainakin ihmiset katsoivat minua ihan kauhistuneena, kun porhalsin mennä vain villapaita päällä pitkin Bournemouthin katuja, kun “kaikki muut” olivat kietoutuneet paksuimpiin talvitakkeihinsa.. Danin äitikin päivitteli, että eikö minulla ole kylmä?
Näytänkö siltä?

Kylmyys on kuitenkin erityyppistä täällä, kiitos merellisen ilmaston. Kostea kylmyys tuntuu luissa ja ytimissä, ja alle +10C tuntuu oikeasti hyytävältä.
Sisälläkin, koska brittiläinen rakennustekniikka on mitä on – mikä lattialämmitys? Kolminkertaiset ikkunat? Ilmastointi ja lämmön pitäminen sisällä? Hä?

Vaikka joskus ikävöin niitä kirpsakan raikkaita suomalaisia pakkasaamuja, niin myöntää täytyy – kyllä minä tästä englantilaisesta talven versiosta tykkään!

Vertauksena edelliseen kuvaan:

Tammikuu 2014:

59675_10152120030941211_1775032459_n

1503827_10152101963041211_1111727008_n

Tagged , , , ,

6 thoughts on “2. luukku: Englannin talvi

 1. Nuo Englannin lumiset päivät oli toisaalta ihania ja toisaalta aivan kauheita. Viimeksi ku Bristolissa satoi lunta, se meni peilijääksi. Jouduin kävelemään autoteitä pitkin töihin kun jalkakäytävillä ei voinut kuin luistella. Busseista ei ollut tietoakaan.

  1. Mutta siellä kuitenkin töihin mentiin? 😀 Dan selitti, että täällä suojellaan työntekijöitä perumalla työpäivä – ettei kukaan lähde luistelemaan autolla pitkin lumisia teitä. Autolla, jossa tietysti kesärenkaat 😉
   Ja minäkin olen englantilaisilla kengillä luistellut täällä lumisäällä, vitsit oikeasti kun on liukasta! Tuli ihan ikävä suomalaisia kenkiä. Suomalaisten ja muunmaalaisten kenkien erohan on testattu juttu hei, kun mun saksalainen kaveri tuli Suomeen käymään talvella ja hänellä tietysti saksalaiset popot jalassa. Ei meinannut raukka pysyä pystyssä, ennen kuin annettiin Suomikengät jalkaan! Ja ei ollut tosiaan edes jääkeli, ihan vain lunta .. 😀

 2. Sama taalla Jerusalemissa.Sataa vahan rantaa,niin jo ilmoitetaan kouluista,etta saa tulla hakemaan lapset kotiin.
  Joskus se kostea,tuulinen kylmyys on pajon kylmempaa mita pikku pakkanen.Onneksi meilla on lammin talo ja jopa lattialammitys,jota kyllakaan emme pida paalla kuin tosi kylmana aikana,silla sahkolla toimivana tosi kallis…

  1. Se on jännä, oikeasti! Mutta onhan se niinkin, että ei näissä maissa ole lumikalustoa tai muutenkaan valmiuksia kylmyyteen samalla tavalla kuin Suomessa. Silti se näin suomalaisena ihmetyttää 😀

   Ja olen ihan kateellinen teidän lattialämmityksestä!!

  1. Että kaikki on tottumuskysymys? 😀 Enkkutalvi täällä eteläisessä Englannissa on ihana – palmupuineen ja kaikkineen. Nytkin paistaa aurinko pilvettömältä taivaalta! <3

Leave a Reply