Infoiskut

Mikä ihmeen kiropraktiikka?

AEEC_7u5c2079
Kuvan (c) AECC

Kun ensimmäistä kertaa kuulin kiropraktiikasta, luulin sen olevan joku jännän hauska itämainen vaihtoehtohoito. Vähän kuin akupunktio tai yrttiteen lipittäminen. Yhdistin sitä mielikuvissani jopa myös hierojan hommaan…

Vähänpä tiesin.

Jos kyseessä olisi niin kutsuttu “huuhaatiede”, niin tuskin kyseistä ammattia harjoittaakseen tarvitsisi käydä viiden vuoden yliopistokoulutusta. Monessa maassa kiropraktikko onkin yhtä arvostettu kuin lääkäri; joissain kiropraktikkoa pidetään jopa samalla tasolla erikoislääkärin kanssa.

AECC_2013_7u5c3655
Kuvan (c) AECC

Mitä kiropraktikko hoitaa?

Alaselkäkivut kuin muut selkävaivat ovat yleisimpiä syitä mennä kiropraktikon vastaanotolle. Näiden lisäksi kiropraktikot auttavat muun muassa niska-hartiakipujen, päänsäryn, ääreisnivelten vaivojen ja lihasjännitystilojen kanssa.

Mutta mitä se kiropraktiikka sitten käytännössä on?

Kiropraktiikkaa saa suorittaa ainoastaan yliopistossa koulutettu terveysalan ammattilainen. Kiropraktikko onkin suojattu ammattinimike, mitä saa käyttää vain Valviran hyväksymän koulutuksen käyneet.

Kiropraktiikka on tuki- ja liikuntaelimet, eritoten selkärangan, huomioiva hoitomuoto, jossa liike on lääkettä. Tämä taas perustuu luonnolliseen nivelten liikkumiseen, millä pyritään löytämään kivun aiheuttaja ja poistamaan kehossa oleva häiriötilanne. Nivelten lukkiutuma on yksi esimerkki tällaisesta häiriötilasta.

Tukielimet ovat luonnollisesti tärkeitä ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Pelkästään toimintahäiriöt selkärangassa voivat aiheuttaa voimakasta kipua keskushermoston välityksellä muuallekin kehoon. Näin ollen kiropraktiikan tavoitteena on selvittää kivun aiheuttajat, poistaa kehon häiriötilanne ja ennaltaehkäistä oireita.

pieni impulssi. Se erottaa nivelten pintoja hetkeksi toisistaan vapauttaen näin lukkiutuneen nivelen. Tämä on tehokasta ja kivutonta, sillä hoito perustuu tekniikkaan eikä voimaan. Luonnollisesti arkojen lihasten käsittely voi tuntua ilkeältä, aivan kuten hierojallakin käydessä.

Kenelle kiropraktiikka sopii?

Hoito sopii kaikenikäisille vauvasta vaariin, sillä kiropraktiikan hoitotekniikat ja siihen käytettävä voima sovelletaan potilaalle tapauskohtaisesti. Kiropraktikko tarkastelee nikamien, lihasten ja hermoston välisiä vaikutusmenetelmiä, minkä vuoksi kiropraktikon kuuluu tietää, miten esimerkiksi pöydän jalkaan isketty ukkovarvas vaikuttaa lähettämillään kipusignaaleillaan koko kehoon. Heidän täytyykin ymmärtää kehoa kokonaisvaltaisesti. He systemaattisesti etsivät oireille syyt, jotta voivat hoitaa oireiden alkuperän ja siten poistaa itse ongelman – eli esimerkiksi kiputilat.

AECC_2013_7u5c4295
Kuvan (c) AECC

Mitä ensimmäisellä visiitillä kiropraktikolle tapahtuu?

Ensimmäisellä käyntikerralla potilas tutkitaan perusteellisesti. Potilaalta kysellään yleisestä terveydentilasta, hänen terveyshistoriastaan ja elämäntavoistaan kuin myös terveysongelmista. Tämän jälkeen tutkimus yleensä jatkuu ryhtianalyysilla, selkärangan tutkimisella sekä eri asennoissa testataan nivelten liikkuvuutta. Perinpohjaisen tutkimuksen jälkeen kiropraktikko antaa potilaalle diagnoosin sekä laatimansa hoitosuunnitelman.

Hoitosuunnitelma voi sisältää kiropraktisen hoidon, kuin myös kotiohjeita ja tarvittaessa terveydentilan seurantaa. Tämän lisäksi kiropraktikko usein antaa potilaalle ravinto-, liikunta- ja venytysohjeita. Kiropraktikot tekevät yhteistyötä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, ja tarvittaessa hoitosuunnitelma voidaankin tehdä yhdessä monen asiantuntijan kanssa. Tilanteen sitä vaatiessa kiropraktikko ohjaa potilaan jatkotutkimuksiin tai -hoitoon muille terveydenhuollon ammattilaisille.

Jos sinulla ei ole aikaa liikkua, syödä, ajatella ja levätä oikein – on sinulla oltava aikaa sairastaa myöhemmin.

Helsinki Kiropraktiikka.

AECC_2013_7u5c4247
Kuvan (c) AECC

Kiropraktikoksi opiskelu

Suomessa ei tällä hetkellä ole mahdollista opiskella kiropraktikoksi. Lähin kiropraktiikkaa opettava korkeakoulu löytyy Suomesta katsottuna Tanskasta ja seuraava täältä Englannista. Esikliinisen vaiheen osalta kiropraktikon koulutus vastaa lääkärikoulutuksen vaatimuksia. Pääaineinaan kiropraktiikan opiskelijat lukevat muun muassa anatomiaa, patologiaa, radiologiaa ja fysiologiaa. Bournemouthissa sijaitsevan Anglo-European College of Chiropractic – korkeakoulun kurssitarjontaa voit vilkaista täältä saadaksesi tarkempaa kuvaa siitä, mitä kiropraktikoksi opiskeleva kaiken kaikkiaan opiskelee.

Kiropraktikon ohjeellinen valmistumisaika on viisi vuotta, missä ajassa suoritetaan niin kandi kuin maisterin tutkinto.

Täydellisen listan kiropraktiikan korkeakouluista löydät täältä.

Vertailun vuoksi:

 • Naprapaatiksi opiskelee 4 vuodessa ammattikorkeakoulussa.
 • Osteopaatiksi opiskelee 4 vuodessa ammattikorkeakoulussa.
 • Toimintaterapeutiksi opiskelee 3,5 vuodessa ammattikorkeakoulussa.
 • Fysioterapeutiksi opiskelee 3,5 vuodessa ammattikorkeakoulussa.
 • Vyöhyketerapeutti opiskelee 2 vuotta saadakseen diplomin.
 • Hierojaksi kouluttaudutaan alle vuoden ammattitutkintokurssilla.
AECC_2013_7u5c3405
Kuvan (c) AECC

Miten kiropraktikko on hoitanut tytärtämme?

Ystävämme opiskelee kiropraktiikkaa Anglo-European College of Chiropractic’ssa, ja hänen kauttaan pääsimme klinikalle. Ensimmäisellä käyntikerralla kiropraktikot tekivät tarkan terveystilatutkimuksen vauvallemme, kysellen niin meidän perheen elämäntavoista, raskausajasta, synnytyksestä kuin tytön tämänhetkisestä elämästä ja kehittyneistä taidoista sekä ongelmista. Tilannehan ei sinällään ollut uusi, onhan noita ensimmäisen kerran tutkimuksia tehty jo vaikka kuinka monelle eri ammattilaiselle, mutta ensimmäistä kertaa tutkiva osapuoli meni ja lateli kertoa tytöstä välittömästi omia huomioitaan. Tämä oli siis merkittävä ero aiempiin kokemuksiini, joista minulla oli jäänyt maku, että tutkimuksella joko kumottiin tai vahvistettiin meikäläisen tekemät huomiot vauvastani.

Tutkimuksen jälkeen kiropraktikot laativat hoitosuunnitelman, johon kuului “touch and hold” – hoitoa, eli kosketuksen perustuvaa hoitoa. Tätä tehdessään kiropraktikko kirjaimellisesti asettaa sormensa tytön iholle ja pitää käsiään hetken paikallaan. Vauvalle hoitoa tehdessään ei tarvitse paljoa painaa, vaan pieni kosketus riittää avaamaan jännitystilat lihaksista. Tällä hoitomuodolla aloitettiin, mihin pikkuhiljaa lisättiin hoitomuotoja yksi toisensa jälkeen.

Nyt Elsa saa jo pieniä “impulssi”-hoitoja, jotka näyttävät maallikolle pienille nykäyksille, mutta mitkä saavat kehon lukkoja paremmin avautumaan. Tämän lisäksi olemme saaneet kotitehtäviä erilaisten liikeharjoitusten muodossa, joita on tehty kiropraktikon ohjeiden mukaisesti päivittäin. Tytön kasvettua ja otettua kehitysaskeleita, on hoito-ohjelmaan lisätty myös klinikalla tehtävät liikuntaharjoitteet. Ensimmäisenä liikuntaharjoitteena tytön mahan alle asetettiin liina, minkä avulla kiropraktikko nosti tytön ylös konttausasentoon toisella kädellään kannatellen tytön päätä. Tytön masun alla minä sitten laitoin hänen vastakkaisen käden ja jalan koskettamaan toisiaan, ja sitten käsi-jalkaparin vaihto. Tätä teemme edelleen: tytön olemus ensimmäisten harjoituskertojen “Supermanista” on nyt mennyt siihen, että tyttö on liinalla nostettaessa jo välittömästi valmiina konttausasennossa. Hän yrittää jo itse tehdä vaadittavat liikkeet käsillään ja jaloillaan!

Tämän lisäksi olemme tehneet lonkkalihaksille istumaharjoituksia jumppapallon kanssa, ja siitä siirtyneet varaamaan painoa jaloille ja sitä kautta harjoittelemaan askelien ottoa..

Yksi hoitokerta kestää asiakkaasta, kiropraktikosta ja tehdystä hoidosta riippuen 10 minuutista puoleen tuntiin. Koska me olemme niin ainutlaatuisia tapauksia, meillä yksi hoitokerta kestää yleensä 45 minuuttia. Tuona aikana kiropraktikko kyselee ensin tytön voinnista ja liikkumisesta sitten edellisen kerran. Sitten siirrytään hoitopöydälle, missä hän käy tytön vartalon lävitse touch and hold menetelmällä kokonaan. Tämän jälkeen teemme liikuntaharjoitteet, ja kerran viikossa kraniaalista hoitoa tytön pään alueelle. Vauvan pääkallohan ei ole vielä täysin luutunut, ja tyttäremme viettäessä niin paljon aikaa vain selällään liikkumisensa ollessa cp-vammansa vuoksi rajoitettua, hänen takaraivoonsa on tullut lättänä alue. Kraniaalisilla tekniikoilla vapautetaan kalvojen jännityksiä ja vaikutetaan onteloiden toimintaan, mikä on helpottanut jännityksiä kalloluiden liitoskohdissa. Tyttömme pää on päässyt tämän avulla pyöristymään takaisin normaaliimmaksi.

AEEC_7u5c2045
Kuvan (c) AECC

Onko kiropraktiikasta sitten ollut apua?

On. Täydestä sydämestäni voin vakuuttaa, että on. Ensinnäkin alkuaikoina se antoi paremmat yöunet niin vauvalle kuin sitä kautta itsellenikin, ja  tytöstä edelleen huomaa välittömästi, jos on edes yksi hoitokerta jäänyt välistä. Hänen koko olemuksensa on jäykempi, ja hänen on selkeästi epämukavampi olla omassa ihossaan.

Kun aloitimme kiropraktiset hoidot, tyttö oli aivan niin jäykkä kuin vanhanaikainen nukke. Hoitopöydällä maatessaan niin hänen kätensä kuin jalkansa sojottivat ulospäin kehosta tikkusuorina, ja hoidon päätyttyä tytön lihakset olivat aivan rentoutuneet. Hänen oli helpompi liikkua ja sitä kautta myös oppia uusia liikkeitä, minkä lisäksi kiropraktikko uskoo liikkeen näyttämisen voimaan: kun tytölle näyttää, että hänen kehonsa voi liikkua noinkin, voi hän alkaa harjoittelemaan asiaa itse idean saatuaan. Tämän vuoksi olemme tehneet muun muassa noita konttausharjoituksia, ja se on selkeästi myös auttanut. Tyttö on välittömästi alkanut pusertaa itseään masuajalla konttausasentoon, kun aiemmin makasi enemmän ja vähemmän reporankana masullaan sen kummemmin liikkumatta.

Niin vanhempien yöunien kuin vauvojen kehityksen kannalta voin täysillä suositella kiropraktista hoitoa kenelle tahansa uusista vanhemmista. Niin vanhemmille itselleen kuin vauvoille. Oli vauvalla sitten koliikkia tai vaikkapa ei näennäisesti mitään vaivoja ollenkaan, niin kiropraktiikan suorittamasta ensitutkimuksesta ei myöskään mitään haittaa ole. Syntymähän on hyvin radikaali stressitekijä myös vauvalle, joka voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi vauvan selän alueella – minkä vuoksi hyvinkin pienen perheenjäsenen tarkistuttaminen klinikalla voi olla hyvin hyödyllistä.

AECC_2013_7u5c4106
Kuvan (c) AECC

Linkkejä:

AECC_2013_7u5c4116
Kuvan (c) AECC

Kuvat blogipostaukseen on ystävällisesti saatu Bournemouthin Anglo-European College of Chiropractic’n (AECC) markkinointitiimiltä.

rakkaudellam

Tagged , , ,

5 thoughts on “Mikä ihmeen kiropraktiikka?

 1. Kiinnostava postaus! Kiitos! Kuulostaa ihan mahtavalta, hienoa että El saanut hoitoa ja selkeästi hyötynyt siitä! Suomessa ei tosiaan paljoakaan “uskota” kiropraktiikkaan, meidän tyttö aa fysioterapiaa sairaalan maksusitoumuksella ja siinä se, muita terapioita ei ole. Meidän fyssari on tosin ihan mahtava ja olen niin kiitollinen että apuja saa 🙂

  (Ps. Laitan sähköpostia jossain vaiheessa, ollut taas kaikenlaista mutta olet ajatuksissani! Saitko instagramin kautta lähettämäni kuvan meidän panda-tuolista?)

  1. Mekin käymme säännöllisesti fysioterapiassa, ja nämä ovat hyvin toimineet yhteen. Fysioterapeutti ja kiropraktikko tekevät yhteistyötä keskenään, jotteivat tekisi “ristiin” asioita vaan kehittävät tytön taitoja etc. yhdessä. Kun fysioterapia on “vain” liikuntaa, niin kiropraktiikassa on vielä tuo lihasten lukkoja avaava hoito mikä helpottaa tytön oloa. Mutta jos pistettäisiin valitsemaan että saisin pitää tytöllä vaan toisen näistä hoidoista, valitsisin henkilökohtaisesti kiropraktiikan. Koska se on niin paljon monimuotoisempi ja huomioi tytön kehon ja taidot kokonaisuudessaan!

   Odotan sähköpostiasi! Ymmärrän että välillä menee aikaa, niinhän sitä minullakin. 🙂 En ole muuten huomannut, pitääpä vilkaista instagram!! Kiitos vinkistä! (En ihan ymmärrä tuota instagramin newsfeediä – siihen ei taida tulla kaikki seuraamieni tyyppien kuvat?)

   1. Laitoin siis sulle suoraan instassa kuvan, ainakin mulla näkyy oikealla yläkulmassa sellainen “laatikko” mihin tulee kuvat jos lähettää suoraan eli kuva ei ole news feedissa vaan vain sinulla 🙂

 2. Ei hitsit, mä kun luulin, että tuon nuoren miehen käsittelyssä ollut vauva oli EL, oli jotenkin samanoloinen etenkin kännykän ruudulla kun postauksen luin. Minäkin lähtisin mieluusti tuollaisen miehen käsittelyyn, tuo ilmekin jo kertoo kaiken, tuo mies selvästi tykkää työstään ja asiakkaistaan! Sitten ne olivatkin vaan promokuvia – mutta tehokkaita sellaisia!

  Kiva postaus! Minä kyllä tiesin jo etukäteen suunnilleen mitä kiropraktikko tekee ja kuinka vaativa koulutus heillä on, ja itse asiassa nuo lähimpien opinahjojen maatkin! Emmä muuten mutta juttelin joskus jonkun kemian opiskelijan kanssa joka opiskeli sitä siksi, että voisi hakea lukemaan kiropraktikoksi. Jäi sitten nuo detaljit mieleen. Ei sitä ikinä tiedä mistä tiedosta on elämässä hyötyä. Muistan myös kun vuosikausia sitten luin yhdestä jännäristä miten joku uuden elämän aloittava kävi kirjakaupasta hakemassa brasilianportugalin kuuntelukasetit ja häntä takaa-ajaneet saivat sen selville. Maailma muuttui heti kummasti pienemmäksi! Minulta puolestaan kysyttiin kerran työpaikan soveltuvuustesteissä yleissivistystä mittaavassa osiossa mikä on Brasilian virallinen kieli ja niinpä sen tiesin! Jäin sitten pohtimaan miten tuo juonenkäänne nykyaikana toteutettaisiin, pöllittäisiin sen tabletti ja katsottaisiin mitä kieltä se opiskelee Duolingossa?

  Ehkä minunkin pitäisi mennä kiropraktikon käsittelyyn kun alaselkäni toisinaan jumittaa, myös noidannuoli on tuttu vaiva. Voikohan sinne mennä vaikka ei niinsanotusti ole tilanne päällä?

  1. Promokuviksi ne silti ovat oikeista tilanteista ja oikeista kyseisen koulun opiskelijoista! Ymmärtääkseni opiskelijat saivat pizzapalkan poseerauksestaan 😀 Tai sitten muistan ihan väärin. Kuitenkin.. 😀

   EL:n ensimmäinen kiropraktikko oli kyllä kanssa aivan ihana poika, hän selkeästi rakasti työtään ja miten hän leperteli EL:lle.. Tuli aina niin hyvä mieli hänen luonaan käydessään. Hänen seuraajansa on kyllä aivan yhtä hyvä tyttö, hän osaa lukea aivan mielettömän hyvin EL:n eleitä ja siten EL:n kommunikaatiota!

   Tuo on juuri se hauskin tapa oppia ja ihaninta, kun nuo hassut faktat jäävät noin mieleen!

   Voi mennä! Siihen ei tarvitse lähetettä, eikä tarvitse olla päälläkään mitään vaivaa/kipuja välttämättä. Sillä he tarkastavat ymmärtääkseni terveenkin kehon ja voivat sitten antaa yksilöityjä ohjeita siihen, miten voi vielä parantaa oloa/ryhtiä ettei myöhemminkään tule ongelmia. 🙂

Leave a Reply