Perhe-elämä

Leikkauspäivä – äidin fiiliksiä sisäkorvaistuteleikkauksesta

WP_20140805_001
Tytön nukkuma-asento – johon kierähti itse! Selältä sivulleen alkaa siis luonnistua jo nukkuessakin!

Puoli kuudelta tiistaiaamu virallisesti starttasi, vaikka itse olinkin ollut unestaan havahtunutta tyttöä uudelleen nukuttamassa aamukahden aikaan yöllä. Silmät ristissä nousimme tuon karvaisemman puoliskoni kanssa sängyn lämmöistä ylös, Dan laittoi vahvat kahvit tulille ja minä otin kännykästä muistilistan esille. Aloin robottimaisesti tarkistamaan, että tytön hoitolaukussa oli kaikki tarvittava, valikoin vaatekaapista hänelle leikkauksen jälkeiselle ajalle sairaalaan vaatekappaleita laukkuun mukaan, tein ja pakkasin meille evästä.. Istahdin nuokkuvan mieheni viereen ryystämään kahvia ja hellimme yhdessä unestaan herännyttä tytärtämme, joka välittömästi alkoi inisemään aamupalansa perään. Sydäntä vihloen yritimme pitää hänet viihdytettynä niin, ettei raukka vaan tajuaisi, ettei tänä aamuna aamupalaa nenänsä alle saisikaan.

Olimme edellisenä yönä valvoneet keskiyölle saakka, jotta saimme tytön napaan tungettua vielä puuroa ennen keskiyön rajapyykkiä. Tuntui julmalta väkipakolla herättää suloisesti syviä unia näkevä lapsi, mutta ei siinä muu auttanut – muuten olisi ollut seuraava päivä varmasti erityisen ankea. Vaipan vaihto ei yksinään tyttöä herättänyt, vaan piti läntätä kosteuspyyhe keskelle kaunista vauvannaamaa ja hieroa sillä reippaasti, että tytön sai havahtumaan. Hyvät unenlahjat, täytyy myöntää. Keneltäköhän saanut?
(Ennen kuin oma äitini ehtii vastata, niin minulta.)

InstagramCapture_28da4435-0be6-4b84-abd8-1f6b28b2e539

Matka sujui hiljaisuuden vallitessa. Potilaskuljetuksen kuskimme yritti pitää juttua ensin yllä, mutta huomasi pian saavansa vain hyvin suomalaistyyppisiä vastauksia. “Joo.” “Ei.” “No niinpä.” “Jep.” Pian Dan olikin takapenkillä unessa, ja minä silittelin mietteliäänä tyttömme silhoista poskea.

Saavuimme ajoissa sairaalalle, missä se suuri tunnemyrskyinen päivä ihan totisesti pääsi alkamaan. Osasto oli sentään jo ennestään tuttu, tyttären sänkypaikka oli jopa samassa huoneessa missä se oli tyräleikkauksen aikoihin. Meitä vastassa oli D, tuo aivan ihana sisäkorvaistutetiimimme tukihenkilö. Ymmärtääkseni hänellä oli vapaapäivä, mutta hän oli silti asiakseen ajanut sairaalalle vain meitä vastaan ja meidän henkisenä tukena olemaan! Hän meitä sitten jututti, piti mielialaa yllä, kyseli leikkauksen jälkeisten aikojen suunnitelmia ja muutenkin oli vain läsnä. Pahoittelimme moneen otteeseen, ettemme olleet aivan parhaimmassa sosiaalisessa kunnossa. Hän vain nauroi vakuutellen, että huolestuttavaa olisikin jos olisimme olleet.

Sairaanhoitaja punnitsi tytön ja kyseli vaihteeksi koko tytön sairashistorian. On aina niin mielenkiintoista kerrata koko tarina kerralla.. Hoitajan jälkeen touhukas aamuvirkku leikkaava lääkärimme tuli meitä jututtamaan, kyseli fiilikset ja tiedusteli mahdolliset kysymykset ja jatkoi sitten viihterin askelin eteenpäin. Jäimme odottelemaan nukutuslääkärin näkemistä, mutta siinä sitä vasta tunteja sitten kestikin.

Sitä odottamisen tuskaa..

WP_20140805_10_28_16_Pro__highres
Odottava potilas. Nälkäinen sellainen.

Sairaalan työpäivään mahtuu tietenkin vain tietty määrä leikattavia potilaita, ja siitä leikkausajasta El tuli viemään leijonaosan. Tämän vuoksi meille alun perin kerrottiin, että tyttö todennäköisesti pääsisi leikkaussaliin joko ensimmäisenä tai sitten lounasaikaan – ja osastolla meitä infottiinkin, että tyttöä ennen oli vain kaksi “nopeaa tapausta”. Odottaminen oli niin suloisen tuskaista. Toisaalta halusi, että tyttö pääsisi mahdollisimman nopeasti leikkaussaliin, jolloin koko homma olisi nopeammin ohitse ja tyttökin pääsisi takaisin nauttimaan ravinnosta – mutta toisaalta sitä toivoi vielä edes pienen hetken lisää vielä leikkaamattoman tytön kanssa. Tytön, jolla oli ehjä kallo, ja joka oli hereillä. Pirautinpa minä oikein sievät pienet kyyneleet, kun ajatus tytön menettämisestä iski tajuntaani – entäs, jos hän ei herääkään nukutuksesta? Entä, jos jotain menee vikaan? Piti ottaa tyttö tiukkaan haliin ja pussata naama ihan puhki. Vannotin tyttöä suomeksi, että hän ei sinne leikkauspöydälle sitten jää, vaan tulee minun luokseni takaisin. Koska äiti ei osaisi olla ilman omaa pikkuruistaan.

WP_20140805_014

Puolenpäivän jälkeen hoitaja toi tytölle sairaalakaavun, mihin vaitonaisina tyttäremme puimme. Tässä vaiheessa D:n piti lähteä jo takaisin, mutta varmisti vielä että meillä oli hänen puhelinnumeronsa sekä hänellä meidän – että yhteyksissä oltaisiin vielä saman päivän aikana. Mitään ei vielä kuitenkaan hetkeen tapahtunut. Ehti hyvin hitaasti raahustaa eteenpäin tunti, ennen kuin nukutuslääkäri pelmahti paikalle.
“Onko mitään allergioita?” “Onko ikinä saanut Ibuprofeenia tai Paracetamolia?” “Onko hän ollut aiemmin leikkauksessa?” “Nukutettu aiemmin?” “Milloin söi ja joi viimeksi?”
“Miksi hän on kuuro?” No siinäpä vasta kysymys. Kerro sinä meille?

Kysymystulvan tipautettuaan hän hiihti matkoihinsa, ja sitten se tuli. H-hetki.

WP_20140805_009

Veimme tytön yhdessä alakertaan, missä leikkaussalissa avustavat hoitajat kysyivät ne samat kysymykset uudelleen. Milloin syönyt viimeksi, onko allergioita.. On kuin irtaannuin kehostani, katselin isänsä sylissä rauhallisesti makailevaa tyttöä enkä enää halunnut ajan liikkuvan ollenkaan. Pysähdy, jäädy, älä juokse.. Mutta niin tuli se aika, ja minä lähdin tyttöä viemään leikattavaksi. Istahdin nukutuslääkärin osoittamalle jakkaralle ja ohjeiden mukaisesti pitelin tyttöä sylissä. Varoittamatta pieni muovinen maski asetettiin tyttäreni pienille kasvoille, ja ollenkaan vastustelematta tyttö vaipui uneen. Minun pyydettiin kauniisti laittamaan tyttö leikkauspöydälle, ja tottelin. Kuin olisin itse ollut huumattu, hitaasti. Uskomatta että minua ei oltu varoitettu. Olisin halunnut sanoa pienen rukouksen, pienen toiveen tytölle päin naamaa vielä siinä, ennen kuin uni hänet veisi. Vielä kerran olisin halunnut vannottaa, että tule takaisin luokseni. Älä jätä.

Heti, kun tytön olin saanut makuulle, hoitaja nappasi minua käsivarresta kiinni ja lähti retuuttamaan pois salista. Edelleen iloisesti jutellen, ystävällisesti asioita tiedustellen, toimintaani kehuen ja tyttäreni nopeaa vastustelematonta nukahtamista ihaillen. Yrittäen viedä ajatuksiani muualle, saada minut hymyilemään.

Dan odotti minua odotushuoneessa, ja yhdessä ymmyrkäisinä lähdimme leikkausosastolta pois.
Nyt alkaisi se todellinen koitos. Leikkaus kestäisi seitsemän tuntia, he sanoivat. Seitsemän!
Kello oli nyt kaksi.

InstagramCapture_00a661bb-d1f5-4193-b769-67baa3992599
Tämä kuva on itseasiassa jo aamulta. Kun kesken turhauttavan odottelun iski suoranainen ällötys. Oli pakko mennä ulos ja saada suolaista. TOSI suolaista.

Kävelimme hetkeksi ulos sairaalasta. Istuttiin alas, haisteltiin raikasta ilmaa. Dankin vaikutti itkuiselta, mutta valitti vain väsymystä. Olimme suunnitelleet, että lähtisimme kävelylle tytön ollessa leikkaussalissa.. Mutta se tuntui ylivoimaiselta. Nappasimme alakerran kahvilasta kahvilitkut ja menimme takaisin osastolle. Minä näpräsin puhelinta, ja kaikkien teidän lähettämät tsemppaukset lämmittivät mieltä ja auttoivat hengittämään. Niin moni siellä ajatteli meitä.. Se lohdutti. Emme olleet yksin.

Dan yritti omassa tuolissaan nukkua, mutta ärtyneenä lopulta heitti minulle tyynyn. Minä käperryin kapeaan tuoliin ihan sykkyrälle, laitoin silmät kiinni.. ja nukahdin.

WP_20140805_020
Tarkoituksena ei tissikuva, vaan kyseisen kaposen tuolin kuvaaminen. Tossa mä onnistuin nukkumaan!

En rehellisesti sanoen tiedä, miten tuossa onnistuin torkut ottamaan – mutta heräsin virkeämpänä parin tunnin päästä. Dan nauroi, että olin kuulemma hengittänyt sykkyrässäni niin raskaasti, että se melkein kuulosti kuorsaukselta – ja että hän oli tosi vaikuttunut, miten sellaisessa asennossa ylipäätään sain unen päästä kiinni. Ei hän kuitenkaan ollut tajunnut ottaa asennostani kuvaa, joten se nyt jääköön teidän oman mielikuvituksen varaan..

Kello oli siinä vaiheessa viisi. Dan ei pystynyt syömään, mutta minä menin ottamaan kunnon burgerimätöt alakerran Burger Kingistä. Siellä aulassa ranskalaisia leipäläpeeni heittäessä katselin ympärilleni – mietin, ketkä kaikki vaitonaisista olivat itse potilaita, ketkä taas potilaan lähimmäisiä.. Jokainen näytti olevan aivan muissa maailmoissa, herkkinä ja haavoittuvaisina, aivan kuin pienikin tuulenpuuska saattaisi kenet tahansa kaataa kumoon. Tiesin itse näyttäväni aivan samalta.

Yläkerrassa räpläsin puhelinta, luin kirjaa, hyppelin sosiaalisessa mediassa.. Kun kello lähestyi seitsemää, olin lähdössä takaisin alakertaan. Edes pienelle kävelylle, happihyppelylle, ulos osastolta. Yllättäen aivan yhtä energinen leikkaava lääkäri tulikin käytävällä vastaan, ja hymyillen ilmoitti leikkauksen olevan jo valmis.
“10-15 minuuttia ja hoitajat tulevat teidät hakemaan tytön noutoreissulle.”
“Miten meni?”
“Täysin ongelmitta!”

Tyttö löytyi heräämöstä itkuisena. Sitä samaa, tuttua väsynyttä, unta taistelevaa itkua. Sain hänet syliini, ja maailmani oli jälleen kokonainen.

En voinut lakata hymyilemästä.

Tyttö huokaisi, rentoutui. Lopetti itkemisen, ja häntä hoitanut hoitaja sanoi “Minä yritin kaikkeni, ja ei hän rauhoittunut.. Selkeästi tyttö tietää, että äidin syliin pääsi!”

WP_20140805_19_22_33_Pro__highres
Äidin sylissä tietää, että kaikki tulee olemaan hyvin.

Tästä takaisin osastolle. Oloni oli hyvin rauhallinen – vaikka tyttö kitisi kipua, niin hän oli kuitenkin siinä. Availi silmiään, nukahti uudestaan.. Hengitti ja puristi minua pikkukämmenellään sormesta. Siinä häntä paijaillessa varmistin Danilta, että onhan hän varmasti OK sairaalalle jäämisestä – sillä sairaalalla oli tilat vain yhdelle vanhemmista jäädä yöksi. Hän vakuutti pärjäävänsä, ja niin minä yhdeksän jäljestä illalla menin yön pimeyteen, matkustin rautatieasemalle, hyppäsin vaunuun ja löysin itseni pian sateisesta Bournemouthista. Olo oli kuin kännisellä – kaikki oli hauskaa, pää ei toiminut niin että missään ei ollut logiikkaa eikä esim. numerot aikatauluissa kertoneet minulle mitään.. Sateessa kotiin kävellessä nautin kylmästä viimasta iholla, pisaroiden kosteudesta.. Kaikki oli vain niin hyvin.

Nukahdin vaivatta omaan sänkyyn heti, kun olin Danilta saanut päivityksen tilanteesta.
Kaikki hyvin.

rakkaudellam

Tagged , , ,

15 thoughts on “Leikkauspäivä – äidin fiiliksiä sisäkorvaistuteleikkauksesta

 1. Kiva, että leikkaus meni hienosti ja tyttö voi ilmeisen hyvin sen jälkeen. Tai ainakin niin hyvin kuin voi olettaakin.

  Pahoitteluni, että tallaiseen postaukseen nyt tulen aivan irrelevantteja asioita kommentoimaan, mutta sivusi ovat jostain syystä latautuneet viimeaikoina todella hitaasti. Tämän lisäksi puolet ajasta sivu ei lainkaan lataudu, vaan antaa Gateway erroria (504). Tämä siis viittaisi ongelmiin nettisivun serverillä. En tiedä oletko kyseisiä ongelmia huomannut, mutta kannattaa vähän selvitellä serveriä ylläpitävän palvelun kanssa, jos sen saisi korjattua.

  1. Kiva että huomautit! Itsellänikin on sivusto latautunut todella hitaasti – aiemmin itsellä huusi Erroria 503, mutta sen sain korjattua. Lähdenkin tästä välittömästi tutkimaan serverin tilaa! Kiitos!

   Ja tyttö voi todellakin hyvin olosuhteisiin nähden! Tässä juuri veteli normaalin annoksen ihan kiinteää ruokaa lounaaksi, ja hyvin tyytyväisenä oleskelee jos ei vain mene siirtelemään häntä liikaa (päähän sattuu, jos rupee siirtämään)!

   Ps. Kiitos myös linkkivinkistä Fb-sivun kautta! Olen niitä sivuja nyt jonkin verran tutkinut ja päätin ottaa heihin yhteyttä 😀

 2. <3 ! Sivu täynnä ihania kuvia kauniista EL:sta, kuten myös nättejä kuvia sinusta! Leikkaus on ollut varmasti teille vanhemmille paljon rankempi kokemus, itse muistan omasta leikkauksesta kun ensimmäisiä ajatuksia heräämössä oli "Täh, onko se muka jo ohi?". Ihan varmasti kehittelee mielessään kaikenlaisia kauhuskenaarioita mielessään, niin oli minullakin ennen leikkausta. Ihana ele teidän tukihenkilöltä tulla paikanpäälle vapaapäivänä tsemppaamaan teitä ja tarvittaessa juttelemaan. Onneksi nyt pahin on takana päin ja kaikki mitä tapahtuu niin on pelkkää plussaa! Pikaista toipumista ja paljon lepoa niin hyvä tulee. Olen niin iloinen puolestanne.

  P.s. Kieloisan kommenttiin täytyy kommentoida, että itselläni ei ole ollut vastaavaa ongelmaa blogissasi.

  1. Itseasiassa kun tyttö oli leikkauksessa ja odoteltiin ajan kuluvan, niin mietin juuri tätä mitä sanoit! Että miten paljon helpompaa olisikaan, jos itse olisi ollut leikattavana. Mutta nyt, kun se oma rakas pieni oli siellä ovien takana, olo oli niin voimaton.. Ei voinut tehdä muuta kuin odottaa! Ja siinä sitä vielä olikin aikaa miettiä, mitä kaikkea voisi mennä vikaan..

   Ja nyt vain tosiaan odotellaan, että tyttö tervehtyy! Pahin on ohi, nyt alkaa odotus siihen parhaimpaan eli aktivointiin!

   Ps. Jännä! Hyvä tietää että ei kaikilla tökitä. Mulla tökkii itsellä silloin tällöin, joten olin jo aiemminkin etsinyt siihen ratkaisua. Nyt laitoin supportille viestiä, jospa pian saataisiin tämäkin järjestymään.. 🙂

 3. Ihanaa että kaikki meni hyvin!! Nyt vain imppojen aktivointia odottelemaan, joko tiedätte milloin se on? Ihania hymykuvia suloisesta neidistä 🙂

  1. Ja tiedätkö, mä tunsin sen – tiesin, että meidän tilanteessa oli hengessä mukana moni! Ja se auttoi. Ihana tietää ettei oltu yksin.. 🙂 Ja superhyvin meni, kaikista peloista ja ahdistuksista huolimatta!

 4. Mä olen kanssa ollut täysin hengessä mukana!! En tiedä katseletko osoitteita joista sivuillasi käydään, mutta se tämän päivän ouduin osoite on sitten minun! 😉 En päässyt edelliseen viestiin kommentoimaan kun hätinä sain sen edes luettua ja siihenkin tarvittiin erästä ameriikkalaista pikaruokaketjua.

  Ihana kuulla, että leikkaus sujui erinomaisesti ja kaikki on hyvin!

  1. tessa tessa sä oot ihana, aina onnistut saamaan mut hymyilemän! Mä oon kyllä niin onnekas kun oon saanut sun kaltaisia ihania lukijoita blogille <3
   Joo – kaikesta huolesta ja peloista huolimatta kaikki meni hyvin, ja tyttö toipuu hyvin! .. nyt vain aktivointia odotellessa… 😀

 5. Mahtavaa, että leikkaus meni hyvin! Ja niin suloista, että nukutustokkurassakin El tunnisti sinut ja rauhoittui. <3

  Mun pädillä sivusi latautuvat tänään myös tooooosi hitaasti, ja välillä tulee Error 504:ää.

  1. Mun sydän oli pakahtua siihen hänen reaktioon, hiljaiseen “ah”-huokaukseen ja rauhoittumiseen <3 äidin kulta!

   Minullakin sivut tökkii taas, kommentteihin vastaaminen etc on tosi työlästä ton errorin takia! Jo parin päivän ajan olen hostin kanssa käynyt keskustelua tästä ongelmasta, he ovat lisänneet memory limittiä jo kahdesti.. Mutta laitoin nyt tosiaan uudestaan viestiä sinne, että jospa he keksisivät toisenkaltaisenkin ratkaisun asiaan. Sormia ristissä pidetään, jospa se tästä! Kiitos että kerroit, sain sitä kautta myös laitettua tukipyyntö – viestiin ilmoituksen siitä, että sivuston käyttäjilläkin on ongelmia. 😉

Leave a Reply