Infoiskut, Perhe-elämä

Taatun tärkeitä tukitoimia: tuoleja.

Olemme Lasten Kehityskeskukselta (Child Development Centre) saaneet vaikka mitä tukilaitteita käyttöömme – ensimmäiset olivat tytön apuna jo nicussa. Hän sai käsiinsä sellaiset “käsituet”, jotka avasivat hänen sormiaan nyrkistä suoriksi. Oli kovempaa yötukea ja pehmeämpää päivätukea.

Sitten niiden käyttöön tuli pieni tauko, kun tytön kädet olivat jo paljon paremmat. Nyt siniset päivällä pidettävät käsituet ovat hänen kämmenissään uudestaan; ne auttavat häntä pitämään kämmeniään auki ja siten ne helpottavat tavaroista kiinni pitämisen oppimista, kuin myös ottamaan esineitä itse käsiinsä.

Näiden lisäksi olemme saaneet kotiin lainaan erityistuoleja. Ensimmäinen niistä on tämä isohko kapistus:

sininen-1024x945-1024x500

Tuo tuli jo kuukausia takaperin. Istuinosa on eräänlaisella tarrasysteemillä kiinni alustassaan, ja siskontyttöni sanoin Elsalla on “lentokoneturvavyöt” pitämässä hänet paikoillaan. Aloitimme istuinharjoitukset niin, että hän oli tuossa melkeinpä makuuasennossa. Siitä pikkuhiljaa nostettiin ja nostettiin, niin että nyt tyttö on tuossa pystyimmässä mahdollisessa asennossa.

sinikka-1024x707

Näin tuolissa naureskeltiin toukokuussa pihalla!

Kun raportoin tytön istuvan jo oikein mallikkaasti sinisessä valtaistuimessaan, päästiin kokeilemaan fysio- ja toimintaterapeutin avustuksella astetta haastavampaa mallia. Nimittäin kulmatuolia.

corner

Tuossa jalkojen välissä on stopparityyny, lanteille tulee turvavyö ja toinen tukee rintakehästä. Niin tässä kuin tuossa aiemmassakin istuimessa pitää huolehtia, että tytön alaselkä on tiukasti tuolin seinämää vasten – muuten asento on virheellinen, ja voi aiheuttaa myöhemmin ongelmia.

P1040670 -1

Ensimmäisellä kerralla tyttö ei jaksanut olla tuossa hetkeäkään, vaan pää heilui puolelta toiselle melkein holtittomasti. Silloin tuoli jäi vielä Kehityskeskukselle. Kahden viikon päästä toisella yrityksellä tyttö teki jo paljon paremmin, ja jaksoi tuolissa istuakin jo muutaman minuutin. Väsähdyksen merkit ennen itkua huomasi siitä, kun tyttö alkoi köyristää selkäänsä ja puskea noita vöitä vasten – joten jos oli tarpeeksi vikkelä, ehti tytön pelastaa ennen hermostumista.

tuolitt

Tämä tuoli on ollut aivan mielettömän iso apu. Tytön niskat ovat vahvistuneet hurjaa vauhtia tuolin kotiutumisen jälkeen, ja mikä parasta – tähän kuuluu myös pöytä! Tyttö näyttää ihan .. pieneltä ihmiseltä eikä enää vain sylivauvalta tuossa puuhastellessaan. Pöytä tarjoaa myös tukea, sillä tytön on selkeästi helpompi kannatella omaa päätään kun kädet saavat jostain tukea.

Muutama viikko sitten tyttö työskenteli tuolissa näinkin hienosti:

Nämä ovat siis tämänhetkiset avut, mitä olemme Kehityskeskukselta saaneet. Näiden lisäksi kotoamme löytyy kehittäviä leluja Portagelta, kuten tämä sateenvarjo ja videollakin esiintynyt lelu. Dorset Wheelchair Servicelta olemme saaneet Ottobockin, ja näiden lisäksi olen lainannut paikallisista kirjastoista niin kirjoja kuin lelujakin tytölle.

Tästä seuraava askel on vissiin jonkinkaltainen seisomateline ja sitten kävelytuet..


Here are some of the special chairs we have for our Elsa. First we got that blue one from physio- and occupational therapists. When we started using it, it was on the lowest setting possible so basically our girl was just laying on it. Then we slowly moved it more and more upright, and now it is on the highest setting possible. When she was doing really well on that we got one more chair for her. The corner chair, that is more challenging for her. First her head would flop all around, but see from the video how well she played with a toy while sitting in that chair couple of weeks ago!

rakkaudellam

Tagged , , , , , ,

4 thoughts on “Taatun tärkeitä tukitoimia: tuoleja.

 1. Suloinen 🙂 ja toivottavasti tosiaan oppii pikkuhiljaa uusia asioita – jännä kuinka pienestä niin moni asia on kiinni! Meidän esikoisen kanssa syntyi myös eräs pikkukeskonen, joka nyt 5v liikkuu eteenpäin istualtaan pyllyllä. FT kehottaa konttamaan virheasentojen jne vuoksi, mutta lapsi pitää enemmän pyllyllä liikkumisesta. Hänellä on siis myös ollut alusta saakak erilaisia tukitoimia nukkumiseen, istumiseen ja liikkumiseen. Meillä niitä oli kehityksen tukena vain ensimmäiset 1,5v.

  1. Peppuliikkuja! Ihana! Mä niin näen sieluni silmin tämän ihanan peppulyllertäjän – ja ainakin minusta on tärkeintä että hän liikkuu!

   Tarvitseeko oma keskosesi enää mitään, ja mistä oli eniten hyötyä?

 2. Ihana EL, hienoa nähdä tyttö ihan livenä 🙂 keskittyneesti heiluttelee nauhoja ja ai kun hienosti istuu tuolissaan ja kannattelee päätä täysin kontrolloidusti! Mahtavaa edistystä!

  Kiitos tästä postauksesta ai niin tärkeistä apuvälineistä! Luulen, että tuollainen kulmatuoli jossain vaiheessa rantautuu meillekin. Tumble forms sitteri löytyy jo, kirkkaan punaisena 🙂 välillä nostetaan tuo istuinosa rattaisiin, niin saa tyttö ihmetellä ulkomaailmaa istualteen 🙂 onko teillä muuten erityistä syöttötyolia? Panda-tuolia tms? Me odotellaan pandaa, ollut kesän yli tuunattavana sopivaksi, katsotaan milloin kuningattaren valtaistuin saapuu kotiin asti.

  1. Meillä ei vieläkään ole kunnollista syöttötuolia – yleensä syötetäänkin tyttö joko sylissä (krhm, mä tykkään tästä…) tai sitten tossa Tumblessa. Meistä on kyllä lähetetty lähete eteenpäin, että saataisiin kyseistä tuolia.. Katsotaan vain, miten kauan siinä nyt sitten kestää!

   Laitatko sitten vaikka instagramiin kuvaa siitä pandasta, kun se tulee? Ois ihana nähdä!

   Ja varmaan tulee joo kulmatuoli teillekin, ja se on tosiaan iso apu. Tuon Tumblen kanssa ei edistyminen näkynyt yhtä selveästi, kuin tässä. 🙂 Kuvia ja videoita sitten siitäkin ajallaan, jooko? *pentuilme*

Leave a Reply