Muut

“Blogging Against Disablitism” – päivä.

Blogging Against Disablism Day, May 1st 2014

Jo yhdeksännen kerran 1. päivä toukokuuta vietetään sosiaalisessa mediassa erilaista bloggauspäivää. Tarkoituksena on tuolloin kirjoittaa vammaisten ihmisten kokemasta syrjinnästä niin vammaisten kuin ei-vammaistenkin silmin. Ylhäällä oleva banneri on kopioitu Diary of a Goldfish – blogista, jossa viitseliäästi vuosien ajan on tätä tapahtumaa järjestetty. Kysyin järjestäjiltä, mitä mieltä he olisivat suomenkielellä tapahtumaan osallistumisesta. Vastaus oli, että ei olisi ensimmäinen kerta, kun osallistumistekstit olisivat jollain muulla kielellä kuin englanniksi! Ymmärrettävästi he sanoivat, että kuitenkin käännös tai jo pelkästään yhteenveto postauksesta englanniksi olisi suomenkieltä ymmärtämättömille hyödyllinen – mutta ei siis pakollinen.

Minä innostuin tästä niin paljon, että huutelin asiasta jo parissakin facebook-ryhmässä, twitterissä kuin instagramissakin (kyllä, olen sielläkin. Hups. Lisää siitä myöhemmin!) ja nyt täällä. Olen jo oman tekstini kirjaillut, osallistuthan sinäkin?

Goldfishin antamat osallistumisohjeet vapaasti suomennettuna:

1. Kirjoita kommentti postaukseen ilmoittaaksesi aikomuksestasi osallistua tapahtumaan, jolloin järjestäjä tulee lisäämään blogisi Goldfishin sivupalkissa olevaan osallistujalistaan. Kaikki ovat tervetulleita!

2. Jaa sanaa tapahtumasta jakamalla sivuston linkkiä, banneria ja/tai kertomalla kaikille tapahtumasta blogissasi, uutisryhmissä, Facebookissa, Twitterissä, Pininterestissä ja niin edelleen. Tapahtumasta käytetään hashtagia #badd2014. Koko blogipäivän menestyminen riippuu täysin bloggaajien ja heidän lukijoidensa puskaradion toimimisesta ennen tapahtumaa!
(Harmi, että satuin löytämään tämän vasta nyt!)

3. Kirjoita postaus aiheesta vammaisten syrjintä, vammaisuudesta ja vammaisuuteen liittyvistä ennakkoluuloista. Julkaise postauksesi toukokuun 1. päivänä – tai ainakin niin lähellä kyseistä päivää kuin vain mahdollista. Kaikki podcastit, videot ja muut Internetin taidemuodot ovat myös tervetulleita! Voit käsitellä aihetta niin kuin haluat, voit kirjoittaa joko yleisesti tai jostain tietystä tilanteesta, ottaa asiaan henkilökohtaisen, sosiaalisen tai poliittisen kannan. Aikaisempina kahdeksana blogipäivänä vuosien mittaan ihmiset ovat kirjoittaneet kaiken näköisistä aiheista koskien vammaisten kokemaa syrjintää niin koulumaailmassa kuin työelämässä, terveydenhuollossa, vanhemmuudesta, perhe-elämästä ja suhteista, kuin myös rasistisesta kanssakäymisestä vammaisten kanssa, seksismistä ja muista syrjinnän muodoista. Joka vuosi järjestäjältä kysytään tätä, joten tässä jo vastaus: kyllä, mielisairaiden kokema syrjintä kuuluu myös aihealueeseen.

Voit nähdä Goldfishin blogista aikaisempien vuosien postausarkistot!

Tämä bloggauspäivä ei ole minkäänlainen aiemmin julkaistun materiaalinen juhlakarnivaali. Koko homman pointti sitoa tämä yhdelle julkaisupäivälle (tai sen tienoille) on siinä yhteisessä panostuksessa ja kuinka kaikki postaukset ovat kytkettävissä toisiinsa. Voit tietysti käyttää omaa postaustasi halutessasi aikaisempien juttujesi mainostamiseen, jos niin haluat.

4. Tule takaisin Goldfishin blogiin toukokuun ensimmäisenä päivänä kertomaan kaikille, että olet postannut ja lukemaan muiden kirjoituksia. Goldfish tulee postaamaan kirjoitusten linkkejä sivustolleen pitkin päivää, luoden postauksista arkiston. Kommentin jättäminen valmiista postauksestasi onkin elintärkeää, jotta tapahtuman järjestäjä löytää sen helposti ja pääsee lisäämään linkkisi arkistoonsa.

Tapahtumalla on Twitter-tili ( @BADDtweets) ja Facebook-sivusto, missä julkaistaan ilmoituksia uusista postauksista ja päivityksistä koko tapahtuman ajan.

Lisätietoja tapahtumasta saa sen omalta sivustoltaan englanniksi!

Aiotko sinä osallistua?
Itse en malta odottaa, että pääsen julkaisemaan oman tekstini! Ja muistakaa.. Jos englanninkieli tuntuu hankalalta, se ei millään tavalla ole pakollista.

Ainiin, uhoamisestani huolimatta liityin instagrammiin. Löydytään sieltä nimimerkillä meriannen!

Tagged , , , , , ,

6 thoughts on ““Blogging Against Disablitism” – päivä.

 1. Miten sä ajattelet esim. no omalla kohdallani diabeteksen eli jutun joka ei näy yleensä ulkopuolisille? Tässä myös mietin, että briteissä mielletään, että mulla on ‘disability’, mutta en osaa mieltää suomenkielistä vastinetta diabetekseen.. Toisaalta siihen kohdistuu ennakkoluuloja etenkin mitä vanhemmaksi tulee (kun ei olekaan enää itsestäänselvyys kumpaa tyyppiä olen). Äh, en mä tiiä. Anyways, siistiä että oot lähtenyt mukaan!

  1. Eihän myöskään henkiset vammat, kuten masennus tai muut, näy päällepäin – mutta vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja niihin liittyy ennakkoluuloja. Diabetes vaatii lääkkeistä lähtien jatkuvaa huomiota potilaalta itseltään, joten voisin mieltää sen siten vammaksi. Mutta samalla pitää sanoa, että en tykkää koko “vammainen” – sanasta! Niin väritetty. Niin .. negatiivisesti assosioitunut arkikielessä. Ei kukaan halua olla “vammainen”. Vähän kuin englanniksi “spastic”..

   Osallistutko? Voithan kirjoittaa ihan yleisestikin… 😉

   1. Niin mustakin se on ja mä luulen, että mä en vain osaa nähdä sitä “vammana” kun ei oikein ole muistikuvaa muustakaan. Tavallaan en kai näe sitä vammana, kun en osaa nähdä itseäni vammattomana (en siis silti näe itseäni jotenkin viallisena, eri asioita). Does this make sense?

    Mulla on esseekausi käynnissä enkä ole edes aloittanut ja kotona tulen tänäkin yönä reissusta kolmen aikoihin, mutta yritän parhaani! 🙂

    1. Sehän se, “vammainen” yhdistetään helposti “vialliseen”, mukavampi ajatella erilaisena. 🙂

     Entä jos vaikka kirjoitat pienen fiilistelytekstin? Sellainen pieni taukojumppa aivoille esseiden lomassa 😀 Tai oman alasi kautta kirjoitettu näkemys? Jos vaan ehdit ja jaksat, odotan innolla!

     Voimia esseekauteen!

     1. Enköhän mä ehdi jotain raapustamaan. Ja ihanaa, sä muistutit, että ah, olihan mulla se k-vikakin muksuna, olis ihan siistiä siitäkin kirjoitella nykyisenä kielitieteen opiskelijana! Hihi, saatan jopa kirjoittaa kaksi. 😀

Leave a Reply