Muut, Perhe-elämä

Hedelmiä, esittelyitä ja kotitehtäviä!

Kotipäivä! Tänään siivotaan, otetaan vastaan vuokranvälittäjän tuomia kämpänkatsojia ja kirjaillaan rästissä olevia postauksia. Postauksia, kuten jo tammikuulta asti luonnoksissa ollut suomibritti-blogilistaus.. Unohtanut en ole!

Kuin myös tämän eilen Elsan nauttiman haarukalla soseutetun mango-lounaan jäljiltä..

.. idätellään tänään mangon siementä. Syksyllähän meillä oli Danin kanssa oikein pienimuotoinen testilabra, kokeiltiin kaikki Internetin kätköistä löydetyt mangon idätysohjeet. Niin laitettiin siemen likoamaan veteen kuin halkaistiin tuo kova kuori pois ja istutettiin multiin vain se sisältä löytynyt pallura. Yksi kolmesta yrityksestämme iti, ja hieno taimi siitä kasvoikin! Kuoleman kalma iski siihen pikkumangoon kuitenkin joulun alla kokemallamme sairaalajaksolla, sillä jostain kumman syystä meidän huomio ei enää riittänyt viherlapsiemme hoiteluun. Saman kohtalon kokivat myös silloiset ikkunalautayrttimme, joita nyt epätoivoisesti yrittää kaupasta ostettu basilikaruukku korvata.

Meillä toimi mangonidätyksessä kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että kaikki hedelmäliha raaputettiin pois kovan siemenen päältä – ne viimeisetkin sitkeimmät rippeet saa kätevimmin juoksevan vesihanan alla rapsuteltua – ja laitetaan lautaselle pariksi päivää kuivamaan. Varmuuden vuoksi kannattaa muistaa käännellä siementä puolelta toiselle, ettei vaan ehtisi kosteampi alapuoli epähuomiossa homehtua! Kun möhkäle on kuiva, niin se isketään pystyasentoon multaruukkuun ja kastellaan. Siinä kesti jonkin aikaa, ennen kuin mitään elonmerkkiä raukasta huomasi, joten kärsivällisyyttä ennen kuin turhautuneena nakkaatte koko homman menemään! (Meillähän sain muutamaankin otteeseen estää Dania luovuttamasta peliä..)

Katsotaan, josko saisimme nyt tuosta oman pikkumangopuun kasvamaan uuteen kämppäämme!

Oletteko te saaneet mangon kasvamaan sisätiloissa? Mitkä niksit toimivat?

Minä haluaisin mangon lisäksi avokado-puskan, päärynäpuun, frangipanin, kirsikkapuun ja appelsiinipuun. Oman pienen kukka- ja hedelmätarhan ikkunalautayrttien rinnalle!
Otankin mielelläni vastaan avokadon idätysohjeita, siinä kun en monista yrityksistäni huolimatta ole onnistunut! Nuo muut saa vielä odottaa..

Hoidetaan myös kunnolla saamamme kotitehtävät tänään, nimittäin leikitään tytön kanssa tuolla peilikarusellilla. Tarkoituksena saada tyttö käyttämään molempia käsiään lelun koskettamiseen ja että saataisiin kädet toimimaan myös yhdessä. Silmien ja käsien yhteiskoordinaatio saa siis harjoitusta!
Kunnianhimoisin tavoite on saada tyttö ilmoittamaan, jos haluaisi meidän pyörittävän karusellia puolestaan vielä lisää. Olkoon ilmoitus vaikka hymy tai katse tietynlainen…

Muun muassa näillä tämä päivä, mites siellä?

Tagged , ,

4 thoughts on “Hedelmiä, esittelyitä ja kotitehtäviä!

  1. Avokaadon idatysohje – nakkaa siemen kompostiin, kylla sielta jonkun ajan paasta taimi kasvaa 😉 Sama toimii muuten kurpitsoille 😀 Taimen pelastaminen sielta kompostista onkin sitten toinen juttu….! Mut aikuisten oikeesti, itse liottelin avokaadon siementa aikani (4-5 pv, viikko?) ja pistin multaan. Mullan pidin koko ajan kosteana. Taimi sielta viimein (olikohan noin kk:n paasta) kasvoi, mutta se paasi vahan kuivahtamaan… eli ei ole avokaadoa enaa meilla 😉

    1. Mie näin itseni jo peppu pystyssä roikkumassa isossa kompostilootassa, yrittäen kaivaa sieltä tainta! Heh!
      Oon kokeillut lioittelemalla, mutta mitään ei sille pallerolle tapahtunut – kasvoiko siihen siun siemeneen aikanaan mitään edes juuren haiventa vedessä uiskennellessaan?

      1. Mitaan ei tapahtunut vedessa. Teoria oli etta se pehmentaisi kuorta sen verran etta se sitten aikanaan halkeaa ja siellahan se sitten poksahti halki ruukussa. Jumalaton jooti oli se juuri jonka sielta hetalakuusa pukkas ulos 😉

Leave a Reply