Infoiskut, Perhe-elämä, Raskaus

Ilmojen halki me lennetään(kö)!

Danille raskaana oleva tyttöystävä ei sinällään ole mitään uutta, onhan hänellä edellisestä suhteestaan 7-vuotias ihana tyttölapsi Ruby – ja hän on ollut niinkin ahkera tuleva isi aikanaan että on lukenut raskausaiheisen kirjan. Hän on sitten omilla tiedoillaan raskaudesta ihmetyttänyt minua jo muutamaankin otteeseen: tiesittekö esimerkiksi, että jos juotte appelsiinimehua, se saa lapsen jostain syystä energisemmäksi ja todennäköisemmin tunnette vauvan liikkeet paremmin? On vielä meikäläisellä testaamaton “Dan-tietämys”.

Olen kuitenkin itsekin osannut ällistyttää rakasta miestäni jo ainakin kerran tietämällä jotain, mitä hän ei raskaudesta aiemmin tiennyt. Hänellä ei jostain syystä ollut aavistustakaan, että raskaana olevilla naisilla voisi olla esim. lentorajoituksia. Minäpä tiesin, ja olen nyt ottanut asioista vielä tarkemminkin selvää.

On olemassa kansainvälisiä suosituksia raskaana olevien naisten lentokoneiluun, ja tämän ohjesäännön mukaan kuukautta ennen laskettua aikaa ei enää koneeseen passaisi mennä – eli viikosta 36 eteenpäin, kun normaali raskaus kestää  yleensä sen 40 viikkoa. Ai miksikö? Ettei siellä korkeuksissa ryhdyttäisi yhtäkkiä lapsen synnytyspuuhiin.
Kuitenkin, jos kyseessä on lyhyt lento, jotkut lentoyhtiöt sallivat raskaana olevat naiset koneessaan.

Jokainen lentoyhtiö voi siis laittaa omat rajoituksensa lennoilleen, ja mahdollisesti jopa estää tulevan äidin pääsyn koneeseen näin tarpeelliseksi katsoessaan. Pikaisesti tarkasteltuna vaikuttaa siltä, että lentorajoituksia alkaa ilmestyä jo raskausviikosta 28 lähtien. Esimerkiksi Ryanair vaatii lääkärin tai neuvolantädin todistuksen raskausviikosta 28 lähtien siitä, että tuleva äiti on lentokunnossa. Jotkut lentoyhtiöt, kuten Norwegian ja Easyjet, eivät moisia todistuksia vaadi.

Pikainen otos muutaman lentoyhtiön Internetsivuilta:
(klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi)

Ryanair

Easy Jet

Norwegian

Finnair

Yleisesti ottaen, kannattaa puhua neuvolassa ja lääkärille ennen matkan varaamista matkustamisesta ja kaikkeen siihen liittyvästä – eritoten jos matkakohteena on joku eksoottisempi kohde – ja hankkia ihan varmuuden vuoksi todistus lentokunnostaan, ettei sitten matkalla vaan tulisi ongelmia. Kannattaa tarkistaa myös käyttämiesi lentoyhtiöiden rajoitukset raskaana oleville, kuin myös matkavakuutuksesi ja vakuutusyhtiön kanta raskauteen ja matkustamiseen.

Näin vältytään sitten suurimmilta yllätyksiltä.

Tämän pikaisen otannan perusteella meikäläisellä ei pitäisi olla mitään ongelmia matkustamisen suhteen vielä helmi- kuin maaliskuussakaan. Helmikuussa olisi nyt viimein tarkoitus lennellä sinne Englannin suuntaan, ja maaliskuussa on kansainväliset matkamessut Berliinissä, minne koulutukseni vuoksi pitäisi ilmestyä paikalle. Tietysti lukemani vauvalehdet ja sieltä kaikki artikkelit keskosvauvojen syntymistä matkustaessa eivät ole huolestumista ainakaan vähentäneet, mutta .. näin teoriassa, minun ja vauvan pitäisi olla OK vielä noina kuukausina, eikös niin?


There are international guidelines available regarding pregnancy and flying, but before purchasing any tickets I would recommend seeing a doctor and a midwife and checking with them to be sure they would be happy about the upcoming flight. Other thing to do is to check with the airline for their regulations, as they may vary between the airline operators.

rakkaudellam

Tagged , , , ,

Leave a Reply